Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні подання Чернігівської обласної ради щодо перейменування села Бихальцохівка Малолиственської сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області на село Бихольцохівка.

Село Бихальцохівка входить до складу Малолиственської сільської ради та знаходиться на відстані 14 км від районного центру смт. Ріпки. В селі проживає 63 особи.

Перейменування села Бихальцохівка ініційовано його жителями у зв’язку з тим, що при оформленні офіційних документів для мешканців цього населеного пункту (свідоцтв про народження, паспортів громадян України, технічних паспортів на будівлі, державних актів на землю тощо) використовувалась назва Бихольцохівка. У зв’язку з ситуацією, що склалась, жителі цього населеного пункту позбавлені можливості складання цивільно-правових угод, оскільки зазначена в документах назва населеного пункту не відповідає офіційному обліку адміністративно-територіальних одиниць Чернігівської області.

За інформацією Малолиственської сільської ради назва села утворилась шляхом злиття назв двох сіл Буховці та Ольхівка (рос. «Буховцы», «Ольховка» (мапа Шуберта 1820 року), рос. «Буховцы», «Ольсоховцы» (мапа 1851 року), рос. «Буховцы», «Ольховка» (мапа Стрельбицького 1911 рік), пол. «Buchowce», «Olchowka» (польська мапа кінця XIX століття)).

Інститут української мови НАН України зазначає, що з огляду на те, що у фіксації назви села зберігаються особливості її місцевої вимови, а також зважаючи на об’єктивні труднощі, що виникають у місцевих жителів через розбіжність форм назви села в офіційній документації, фахівці Інституту не бачать перешкод для запропонованого перейменування населеного пункту.

Питання про перейменування села Бихальцохівка підтримане територіальною громадою на загальних зборах громадян, погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Малолиственською сільською, Ріпкинською районною, Чернігівською обласною радами.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання, Комітет  у х в а л и в:

 

1. Підтримати подання Чернігівської обласної ради щодо перейменування села Бихальцохівка Малолиственської сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області на село Бихольцохівка та доручити народним депутатам України – членам Комітету розробити і внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Бихальцохівка Малолиственської сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області».

 

2. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Бихальцохівка Малолиственської сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області» прийняти за основу та в цілому.

 

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федоруку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №30”

10 грудня 2015 11:57
10 грудня 2015 11:53
10 грудня 2015 10:47
04 грудня 2015 14:26
03 грудня 2015 17:14
03 грудня 2015 17:13