Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» (реєстр. № 1130 від 01.12.2014), поданий народним депутатом України В.Барвіненком.

Зазначений законопроект, за визначенням суб’єкта права законодавчої ініціативи, спрямований на створення умов для якнайшвидшої нормалізації обстановки, відновлення правопорядку, конституційних прав і свобод громадян, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, створення умов для повернення жителів до вимушено залишених місць постійного проживання, їх реінтеграції, а також для відновлення життєдіяльності у населених пунктах у Донецькій та Луганській областях та розвитку територій.

Народним депутатом України В.Барвіненком пропонується безпосередньо в Законі України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» визначити конкретний перелік районів та населених пунктів Донецької та Луганської областей, в яких встановлюється тимчасовий порядок організації місцевого самоврядування, діяльності органів місцевого самоврядування, а також передбачити, що позачергові вибори депутатів районних, міських, районних у містах, селищних, сільських рад, сільських, селищних, міських голів в окремих районах Донецької та Луганської областей призначаються за відповідною Постановою Верховної Ради України.  

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 19.12.2014 р. № 16/3-1080/1130 висловлює низку зауважень та пропозицій до законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно відхилити.

На думку фахівців Управління, Закон, до якого пропонуються зміни, не узгоджується з вимогами Основного Закону України, має здебільшого декларативний, а не нормативний характер, дублює приписи чинного законодавства, не передбачає механізму реалізації запропонованих у ньому новел і загалом не створює правових передумов для мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях. Також висловлюються зауваження техніко-юридичного характеру.

Розглядаючи це питання, народні депутати України – члени Комітету взяли до уваги, що на розгляд Парламенту восьмого скликання будуть внесені законопроекти про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» від 16 вересня 2014 року             № 1680-VII (реєстр. № № 1011 від 27.11.2014 р. та 1011-1 від 28.11.2014 р.). При цьому Комітет одноголосно підтримав дані законопроекти, наслідком чого має бути відхилення законопроекту з реєстраційним № 1130. 

Заслухавши інформацію, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України  та всебічно обговоривши питання,

  Комітет    у х в а л и в:

 1. Рекомендувати Верховій Раді України відповідно до пункту 2 частини  першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» (реєстр. № 1130) за наслідками розгляду у першому читанні відхилити.

 

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України Голову Комітету - народного депутата України С.Власенка.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №2 ”

26 січня 2015 10:46
21 січня 2015 16:07
25 грудня 2014 13:26
25 грудня 2014 13:25
25 грудня 2014 13:24
25 грудня 2014 13:24