Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана  розглянув проект Закону України про вшанування героїзму і самопожертви Героя Небесної Сотні Жизневського М.М. (реєстр. №3432), поданий народними депутатами України С.Кубівим, А.Кожем’якіним, А.Парубієм, М.Бурбаком, Ю.Луценком, І.Геращенко, Ю.Тимошенко, О.Сироїд, І.Рибаком.

Законопроектом пропонується не застосовувати вимогу статті 6 Закону України «Про державні нагороди України» про присвоєння звання Герой України громадянам України до Жизневського М.М., громадянина Республіки Білорусь, який героїчно загинув під час Революції гідності, та звернутися до Президента України з пропозицією присвоїти звання Герой України М.Жизневському (посмертно).

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, підтримуючи в цілому ідею щодо присвоєння звання Герой України Жизневському М.М., вважає, що порушене у законопроекті  питання повинно вирішуватися шляхом внесення відповідних змін до статті 6 Закону України «Про державні нагороди України».

Заслухавши інформацію підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород, враховуючи висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, Комітет у х в а л и в:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про вшанування героїзму і самопожертви Героя Небесної Сотні Жизневського М.М. (реєстр. №3432), поданий народними депутатами України С.Кубівим, А.Кожем’якіним, А.Парубієм та іншими, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород О.Дехтярчуку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку