Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув на своєму засіданні проект Закону України про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання (реєстр. № 2467 від 24.03.2015 р.), поданий народними депутатами України С.Власенком, І.Подоляк, О.Березюком, О.Медуницею, М.Хмілєм, О.Юринець, В.Пацканом, В.Курилом, В.Чумаком, І.Поповим, Е.Матвійчуком, Р.Сольваром, С.Заліщук, Н.Новак, С.Соболєвим, Ю.Мірошниченком та Ю.Павленком.

Розроблення проекту Закону, як зазначається у пояснювальній записці до нього, зумовлено застарілістю чинного законодавства у сфері проведення загальних зборів громадян за місцем проживання та відсутністю належної регламентації порядку скликання та проведення конференцій представників членів територіальної громади. На думку авторів законодавчої ініціативи, прийняття закону про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання сприятиме суттєвому покращенню існуючої ситуації у сфері регламентації форм локальної демократії і створенню умов для безпосередньої участі членів територіальних громад у вирішенні питань місцевого значення, що дозволить членам територіальних громад брати більш активну участь у здійсненні місцевого самоврядування та посилить їхню відповідальність за стан справ у відповідній територіальній громаді.

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, проаналізувавши даний законопроект на відповідність Конституції України, дійшов висновку, що законопроект не суперечить положенням Основного Закону України.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, висловивши низку зауважень до законопроекту, в той же час зазначає, що законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету ухвалив рішення, що законопроект може призвести до збільшення видатків місцевих бюджетів та зауважив на необхідності дотримання вимог статті 27 Бюджетного кодексу України під час подання і розгляду законопроектів, що впливають на показники бюджету, та введення в дію таких законів.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, проаналізувавши поданий законопроект, дійшло висновку, що він, по суті, не залишає простору для регулювання питань проведення загальних зборів громадян за місцем проживання статутами територіальних громад. З огляду на зазначене, на думку Головного управління, є підстави стверджувати, що прийняття даного законопроекту призведе до необґрунтованого звуження прав місцевого самоврядування на самостійне вирішення питань місцевого значення. Зауваження Головного управління викликають також положення законопроекту в частині запропонованих визначень понять «мікрогромада», «питання місцевого значення», норми, що стосуються підстав скликання конференцій членів територіальних громад, механізму реалізації рішень загальних зборів (конференцій), яким бракує належної деталізації, тощо. Враховуючи наведене, Головне науково-експертне управління не підтримує прийняття даного законопроекту.

З метою широкого залучення представників наукових кіл, асоціацій органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань до обговорення закладеної у законопроекті концепції організації і проведення загальних зборів (конференцій) членів територіальної громади за місцем проживання Комітет звернувся з пропозиціями надати свої коментарі до законопроекту до Інституту законодавства Верховної Ради України, Національної академії державного управління при Президентові України, Інституту державної служби та місцевого самоврядування Національної академії державного управління при Президентові України, Інституту проблем державного управління та місцевого самоврядування Національної академії державного управління при Президентові України, Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, Академії муніципального управління, Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад», Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Всеукраїнської громадської організації «Асоціація сприяння самоорганізації населення». Також до Комітету надійшли листи Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» і Громадської ради при Херсонському міському голові стосовно законопроекту. Попри значну кількість отриманих від експертів пропозицій і зауважень до законопроекту, їх аналіз дозволяє стверджувати про актуальність та схвальне сприйняття громадськістю ідеї унормування на законодавчому рівні питань організації і проведення загальних зборів (конференцій) членів територіальної громади за місцем проживання.     

На підставі викладеного, заслухавши інформацію голови підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії О.Бойко, взявши до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, з'ясувавши позицію народних депутатів України - членів Комітету, запрошених на засідання осіб, та всебічно обговоривши питання, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання (реєстр. № 2467 від 24.03.2015 р.), поданий народними депутатами України С.Власенком, І.Подоляк, О.Березюком, О.Медуницею, М.Хмілєм, О.Юринець, В.Пацканом, В.Курилом, В.Чумаком, І.Поповим, Е.Матвійчуком, Р.Сольваром, С.Заліщук, Н.Новак, С.Соболєвим, Ю.Мірошниченком та Ю.Павленком, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії О.Бойко.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку