Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» щодо особливостей відкликання депутата місцевої ради за рішенням місцевої організації партії (реєстр. №2154а від 23.06.2015р.), поданий народним депутатом України С.Капліним.

Зазначений законопроект, за визначенням суб‘єкта права законодавчої ініціативи, розроблений з метою спрощення процедури відкликання депутата місцевої ради за рішенням місцевої організації партії.

Проаналізувавши положення даного законопроекту, народні депутати України – члени Комітету зазначили, що відповідно до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» відкликання депутата місцевої ради є невід’ємною складовою його статусу і визначається як дострокове припинення повноважень депутата.

Члени Комітету зауважили, що на сьогодні порядок відкликання депутатів місцевих рад врегульовано пунктом 4 розділу XV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 14 липня 2015 року № 595-VIII «Про місцеві вибори», яким і внесено зміни до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад».

Головне науково-експертне управління у своєму висновку від 7 серпня 2015 року за № 16/3 – 1213/2154а звертає увагу на те, що ідея проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» щодо особливостей відкликання депутата місцевої ради за рішенням місцевої організації партії є концептуально неприйнятною. Оскільки передбачає відкликання депутатів місцевих рад у порядку, відмінному від процедури їх обрання, тобто без голосування виборців за відкликання депутатів. При цьому експерти наголошують, що положення поданого проекту не мають комплексного характеру та не передбачають оновлення положень чинного Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» у частині відкликання депутатів місцевих рад. Управління рекомендує за результатами розгляду в першому читанні відхилити зазначений законопроект.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» у висновку від 10 вересня 2015 року висловлює зауваження до законопроекту, вказуючи, зокрема, що не можна погодитись із запропонованим порядком відкликання депутата місцевої ради – за рішенням зборів (конференції) місцевого осередку політичної партії, а не шляхом голосування виборців, як це передбачено в чинній редакції Закону України «Про статус депутатів місцевих рад». Асоціація пропонує за результатами розгляду в першому читанні законопроект направити суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевого самоврядування, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та всебічно обговоривши питання,

Комітет  у х в а л и в:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до  пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» щодо особливостей відкликання депутата місцевої ради за рішенням місцевої організації партії (реєстр. №2154а), поданий народним депутатом України Капліним С.М., за наслідками розгляду у першому читанні повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

2. Доручити виступити з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань місцевого самоврядування Ю.Бублику.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №22”

29 вересня 2015 16:16
28 вересня 2015 17:00
21 вересня 2015 14:52
16 вересня 2015 15:54
15 вересня 2015 18:15