Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Закону України «Про внесення змін до статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо поіменних голосувань) (реєстр. № 2016а від 04.06.2015 р.), поданий народними депутатами України Г.Гопко, С.Власенком, С.Заліщук, С.Лещенком, М.Найєм, Н.Кацер-Бучковською, Ю.Бабієм, В.Романюком, Р.Заставним, О.Продан.

Зазначений законопроект, за визначенням суб‘єктів права законодавчої ініціативи, покликаний зробити більшість голосувань у всіх місцевих радах поіменними, а результати голосувань – загальнодоступними, що підвищить відповідальність і якість роботи депутатів місцевих рад.

Законопроектом пропонується внести зміни до частини третьої статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до яких рішення ради приймаються відкритим поіменним голосуванням, окрім випадків, для яких чинним законом передбачається таємне голосування (як, наприклад, питання обрання на посади в раді, висловлення недовіри сільському, селищному, міському голові, голові районної, обласної ради); передбачається, що результати поіменного голосування підлягатимуть обов’язковому оприлюдненню та наданню за запитом відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації»; пропонується, щоб на офіційному веб-сайті ради розміщувались в день голосування і зберігались протягом необмеженого строку всі результати поіменних голосувань; наголошується, що результати поіменного голосування є невід’ємною частиною протоколу сесії ради.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від  22.07.2015 р. № 16/3-1180/2016а висловлює зауваження та пропозиції до законопроекту та пропонує за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

Зокрема, у висновку вказується, що запропоноване у проекті збереження обов’язкового таємного голосування у певних випадках є цілком виправданим. У той же час фахівці Управління пропонують у законопроекті передбачити для ради можливість приймати рішення про проведення таємного голосування і в інших випадках, коли рада вважає доцільним прийняття рішення саме шляхом таємного голосування.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевого самоврядування, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та всебічно обговоривши питання,   Комітет   у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо поіменних голосувань) (реєстр. № 2016а від 04.06.2015 р.), поданий народними депутатами України Г.Гопко, С.Власенком, С.Заліщук, С.Лещенком, М.Найєм, Н.Кацер-Бучковською, Ю.Бабієм, В.Романюком, Р.Заставним, О.Продан, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.

 

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, Голову Комітету С. Власенка.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №21”

26 листопада 2015 14:05
Рішення Комітету про внесення змін до рішення Комітету від 22.12.2014 "Про створення підкомітетів Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, визначення їх предметів відання, обрання голів та членів підкомітетів, розподіл обов'язків між Першим Заступником (Заступниками) Голови Комітету, секретарем Комітету" щодо обрання народного депутата України Л.Зубача членом підкомітетів Комітету
26 листопада 2015 11:13
08 жовтня 2015 16:03
29 вересня 2015 14:33
29 вересня 2015 12:51
10 вересня 2015 15:57
10 вересня 2015 14:25