За дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Радянське Кременецького району Тернопільської області» (реєстр. № 2733 від 24.04.2015р.), внесений народним депутатом України М.Головком.

Проектом Постанови пропонується перейменувати село Радянське Кременецького району Тернопільської області на село Великі Млинівці.

Село Радянське є адміністративним центром Радянської сільської ради Кременецького району та знаходиться на відстані 6 км від районного центру. В селі проживає 1174 особи.

Відповідно до матеріалів наданих, за зверненням Комітету, Тернопільською обласною радою село Радянське раніше мало назву село Млинівці. Однак, після об’єднання у 1963 році Почаївського та Кременецького району та утворення на їх основі одного Кременецького району, на його території виявилось два населені пункти з однаковою назвою «Млинівці». З метою уникнення незручностей вказаний населений пункт був перейменований в село Радянське. Проте, нове найменування не прижилося серед жителів і в 1991 році відбулись загальні збори громадян, на яких було прийняте рішення повернути селу його колишнє найменування, але з метою уникнення двох однакових назв в одному районі пропонувалось використовувати найменування Великі Млинівці.

Рішення загальних зборів громадян було підтримане відповідними радами народних депутатів всіх рівнів Тернопільської області та запропоновано Президії Верховної Ради України відновити історичну назву села Радянське, а також змінити назву сільської ради з Радянської на Великомлинівецьку. Однак, Президія Верховної Ради України не розглянула зазначене питання.

Тим не менш, з 1992 року все діловодство сільської ради ведеться під назвою Великомлинівецька.

У 2004 році було проведено місцевий референдум, на якому більшістю голосів прийнято рішення перейменувати село Радянське на село Великі Млинівці. Вказане рішення місцевого референдуму підтримане Радянською сільською, Кременецькою районною та Тернопільською обласною радами.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб,  Комітет  у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до частин першої та другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Радянське Кременецького району Тернопільської області» (реєстр. № 2733 від 24.04.2015р.), внесений народним депутатом України М.Головком, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому.

 

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федорука.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №20”

02 жовтня 2015 15:47
02 жовтня 2015 15:40
28 вересня 2015 17:52
28 вересня 2015 17:45
28 вересня 2015 17:34
08 вересня 2015 15:56