За дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України щодо порядку розпорядження землями державної власності (реєстр. № 1139 від 01.12.2014р.), внесений народним депутатом України Ю.Дерев’янком.

За визначенням суб’єкта права законодавчої ініціативи зазначений законопроект внесений з метою оптимізації розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної форми власності та участі сільських, селищних та міських рад у передачі земельних ділянок державної форми власності, які знаходяться на їх території.

Законопроектом пропонується вилучити положення статті 122 Земельного кодексу України відповідно до якого центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи наділялись повноваженнями щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб. Крім того, пропонується наділити сільські, селищні, міські ради правом надавати згоду на передачу земельних ділянок із земель державної власності, на території яких знаходяться відповідні земельні ділянки.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 4 лютого 2015 року  висловлює ряд зауважень до законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

 

На думку Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» законопроект значно ускладнить процес отримання земельних ділянок громадянами та юридичними особами у власність та користування. Асоціація пропонує відхилити законопроект за результатами розгляду у першому читанні.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», всебічно обговоривши питання Комітет у х в а л и в:

 

1. Вважати за доцільне, запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, який визначено головним з підготовки і опрацювання даного законопроекту, рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України щодо порядку розпорядження землями державної власності (реєстр.      № 1139 від 01.12.2014р.), внесений народним депутатом України Ю.Дерев’янком, за наслідками розгляду в першому читанні повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

2. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, який визначено головним з підготовки даного законопроекту.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №18”

02 листопада 2015 17:09
08 липня 2015 11:35
02 липня 2015 11:53
02 липня 2015 11:39
02 липня 2015 11:33