Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув на своєму засіданні проект Постанови Верховної Ради України про передачу медичних закладів з управління Державного управління справами у підпорядкування Міністерства охорони здоров’я для забезпечення пріоритетного надання медичної допомоги ветеранам війни, учасникам бойових дій в Афганістані, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та учасникам АТО (реєстр. № 1664 від 28.12.2014), поданий народними депутатами України М.Томенком, О.Мусієм.

Відповідно до Пояснювальної записки проект Постанови розроблено з метою забезпечення якісною медичною допомогою ветеранів війни та учасників бойових дій у підпорядкованих Державному управлінню справами клінічній лікарні "Феофанія", спеціальному державному закладі "Поліклініка №2" та Державній науковій установі "Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини", які за інформацією авторів є найбільш забезпеченими необхідним медичним обладнанням.

Комітет з питань запобігання і протидії корупції вважає, що проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи у своєму висновку рекомендує за наслідками розгляду у першому читанні прийняти проект за основу.

Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю у своєму висновку рекомендує направити законопроект на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи та зазначає, що в умовах складної економічної ситуації та затягування військового конфлікту на сході України надзвичайно важливим є недопущення руйнування налагодженої системи залучення лікувальних закладів Державного управління справами для надання медичної допомоги учасникам антитерористичної операції. При цьому Комітет наголошує, що відповідно до Постанови Верховної Ради України №1286-VII від 29.05.2014 військовослужбовці Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державної спеціальної служби транспорту, Управління державної охорони України, особи рядового, начальницького складу і військовослужбовці Міністерства внутрішніх справ України, які, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали участь в антитерористичній операції на сході України та зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я, вже мають право на безоплатне медичне обслуговування (лікування, медичну реабілітацію та інше) в Клінічній лікарні "Феофанія" Державного управління справами.

Міністерство охорони здоров'я України у висновку на проект Постанови зауважує, що передача зазначених у ній медичних закладів до системи охорони здоров'я є не на часі і не вирішує по суті проблему надання медичної допомоги відповідним категоріям громадян. Натомість така передача потягне за собою додаткове фінансове навантаження на міністерство, що не передбачено Державним бюджетом України на 2015 рік.

Під час обговорення питання народні депутати України – члени Комітету зауважили, що Верховною Радою України 7 квітня 2015 року прийнято Закон України "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державних інвестиційних проектів" №288-VIII, згідно з яким до Розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" кодексу були внесені зміни, якими виключено заклади (установи) охорони здоров’я Державного управління справами з положення щодо передачі відомчих установ та закладів охорони здоров'я до сфери управління Міністерства охорони здоров'я України.

Враховуючи зазначене та всебічно обговоривши питання, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України про передачу медичних закладів з управління Державного управління справами у підпорядкування Міністерства охорони здоров’я для забезпечення пріоритетного надання медичної допомоги ветеранам війни, учасникам бойових дій в Афганістані, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та учасникам АТО (реєстр. №1664 від 28.12.2014), поданий народними депутатами України М.Томенком, О.Мусієм, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань регіональної політики, місцевих бюджетів та комунальної власності А.Реку.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №16”

25 вересня 2015 12:35
25 вересня 2015 12:28
02 червня 2015 18:07
02 червня 2015 17:42
02 червня 2015 17:39
02 червня 2015 17:38
02 червня 2015 17:29
02 червня 2015 17:27
02 червня 2015 17:22