Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув в частині предмету його відання проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо гарантування виплат одноразової допомоги Матерям-героїням, а також запровадження строків розгляду документів і вручення державних нагород (реєстр. №2043), поданий народними депутатами України І.Єремеєвим, С.Івахівим, С.Мартиняком та іншими.

Зазначеним проектом пропонується внести зміни до законів України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» та «Про державні нагороди України» з метою закріплення на рівні закону державної підтримки матерів-героїнь у вигляді одноразової державної допомоги, удосконалення механізму присвоєння та вручення державних нагород, а також закріплення вичерпного переліку підстав для позбавлення державних нагород.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, не заперечуючи необхідності удосконалення питань, пов‘язаних із визначенням заслуг багатодітних матерів, разом з тим не підтримує прийняття даного законопроекту, зважаючи на низку зауважень.

Зокрема, враховуючи, що почесне звання «Мати-героїня» входить у систему державних нагород України, визначену Законом України «Про державні нагороди України», згідно зі статтею 15 якого особи, нагороджені державними нагородами, користуються пільгами, передбаченими чинним законодавством. Процедура присвоєння почесного звання, загальні правила процесу представлення до нагородження та вручення державної нагороди визначені Указами Президента України. На підставі присвоєння почесного звання «Мати-героїня» багатодітним жінкам передбачено виплату відповідної винагороди на підставі Указу Президента України від 25 грудня 2007 року №1254 та постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2011 р. №268.

Таким чином, законодавче удосконалення механізму присвоєння  почесного звання «Мати-героїня» і виплати пов’язаної з ним винагороди доцільно, на думку Головного управління, розглядати у змінах (чи доповненнях) саме до Закону України «Про державні нагороди України». Запропонована ж у змінах до Закону України «Про державну допомогу сім‘ям з дітьми» виплата у вигляді «допомоги матерям-героїням» має іншу від одноразової винагороди правову природу і процедуру призначення, а її запровадження потребуватиме додаткового фінансово-економічного обґрунтування.

Водночас, погоджуючись з можливістю уточнення підстав присвоєння почесного звання «Мати-героїня» у змінах до статті 10 Закону України «Про державні нагороди», Головне управління вважає недостатньо обґрунтованими положення щодо відмови у присвоєнні такого звання, оскільки при наданні відповідної державної нагороди враховуються рідні та усиновлені діти, а не діти, над якими встановлено опіку чи піклування, і основною заслугою при цьому нагородженні є вагомий особистий внесок у виховання дітей, що передбачає всебічну оцінку особистості багатодітної матері.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород, враховуючи висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання, Комітет у х в а л и в:

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму, визначеного головним з опрацювання законопроекту, рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо гарантування виплат одноразової допомоги Матерям-героїням, а також запровадження строків розгляду документів і вручення державних нагород (реєстр. №2043), поданий народними депутатами України І.Єремеєвим, С.Івахівим, С.Мартиняком та іншими, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Направити цей висновок до Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №15”

12 травня 2015 12:34
12 травня 2015 12:28
12 травня 2015 11:50
12 травня 2015 11:46
12 травня 2015 11:27
12 травня 2015 11:22