Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В. Гройсмана розглянув проект Закону України «Про ініціативу громадян щодо прийняття нормативно-правових актів та інших рішень органами влади» (реєстр. № 1140 від 01.12.2014 р.), поданий народним депутатом України І.Сусловою.   

Законопроектом пропонується визначити порядок участі громадян України в управлінні державними і громадськими справами шляхом ініціювання прийняття нормативно-правових актів та інших рішень органами влади.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 17 березня 2015 року № 16/3-391/1140 не заперечуючи проти ідеї розширення можливостей впливу громадянського суспільства на діяльність органів влади та їх посадових осіб, водночас вказує на суттєві недоліки реалізації цієї ідеї у законопроекті.

Так, Головне управління зауважує, що порушені у законопроекті питання не утворюють самостійного масиву суспільних відносин, достатніх для прийняття спеціального закону і можуть бути вирішені шляхом внесення змін до діючого законодавства. Крім того, запропонований законопроектом механізм ініціювання прийняття нормативно-правових актів не враховує особливостей організації і діяльності окремих державних органів та органів місцевого самоврядування. Численні зауваження викликає передбачений законопроектом порядок подання та розгляду поданих громадянами України ініціатив.

Виходячи з вищенаведеного, Головне управління не підтримує концепцію спеціального закону про ініціативу громадян щодо прийняття нормативно-правових актів.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування Ю.Бублика та голови підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії О.Бойко, беручи до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання,  Комітет  у х в а л и в:

 

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань правової політики та правосуддя, який визначено головним з підготовки і опрацювання даного законопроекту, рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про ініціативу громадян щодо прийняття нормативно-правових актів та інших рішень органами влади» (реєстр. № 1140 від 01.12.2014 р.), поданий народним депутатом України І.Сусловою, за наслідками розгляду у першому читанні відхилити.    

 

2. Надіслати цей висновок до Комітету з питань правової політики та правосуддя.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №15”

12 травня 2015 12:34
12 травня 2015 12:28
12 травня 2015 11:50
12 травня 2015 11:46
12 травня 2015 11:27
12 травня 2015 11:22