Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики  та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо нотаріальних послуг в органі місцевого самоврядування села, селища незалежно від наявності нотаріуса) (реєстр. № 1041 від 27.11.2014), поданий народним депутатом України С.Міщенком.

Зазначений законопроект, за визначенням суб‘єкта права законодавчої ініціативи, спрямований на покращення комфортності проживання у сільській місцевості шляхом надання можливості громадянам отримувати найбільш прості та достатньо запитувані нотаріальні послуги (зокрема послуги щодо посвідчення довіреності) в органі місцевого самоврядування села, селища незалежно від наявності там нотаріуса.

Законопроектом пропонується внести відповідні зміни до Цивільного кодексу України та до Закону України «Про нотаріат», відповідно до яких  нотаріальні послуги  надаватимуться органами місцевого самоврядування сіл та селищ незалежно від того, чи є у відповідному населеному пункті нотаріус.

Нотаріальна палата України (Професійна самоврядна організація) у своєму зверненні до Комітету  вважає законопроект неприйнятним, а також висловлює свої зауваження до нього. Зокрема, вказується, що можливість звернення громадян, які проживають у сільській місцевості, за вчиненням нотаріальних дій до органів місцевого самоврядування незалежно від наявності нотаріуса не вплине на підвищення їхнього життя за рахунок зниження оплати за вчинення нотаріальної дії, а призведе до збільшення кількості судових спорів та втрати довіри громадян до державних інституцій.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 16.02.2015 р. № 16/3-233/1041 наводить низку зауважень до законопроекту. Зокрема, не підтримується пропозиція щодо надання посадовим особам органів місцевого самоврядування права виконувати функції нотаріусів у населених пунктах, де є нотаріуси, оскільки це не узгоджується ні з природою служби в органах місцевого самоврядування, ні з природою нотаріату.

 

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевого самоврядування, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України,  Нотаріальної палати України (Професійна самоврядна організація) та всебічно обговоривши питання,  Комітет    у х в а л и в:

 

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань правової політики та правосуддя, який визначено головним з підготовки і опрацювання даного законопроекту, рекомендувати Верховній Раді України, відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо нотаріальних послуг в органі місцевого самоврядування села, селища незалежно від наявності нотаріуса) (реєстр. № 1041), поданий народним депутатом України С.Міщенком, за наслідками розгляду у першому читанні   прийняти за основу з можливістю врахування висловлених зауважень при підготовці до другого читання.

2. Направити цей висновок до Комітету з питань правової політики та правосуддя, який визначено головним з підготовки і опрацювання даного законопроекту.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №12”

10 квітня 2015 14:35
10 квітня 2015 14:09
10 квітня 2015 14:02
06 квітня 2015 17:28
06 квітня 2015 16:44
06 квітня 2015 16:24
06 квітня 2015 15:51
06 квітня 2015 15:50
06 квітня 2015 13:42
06 квітня 2015 12:10