Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув на своєму засіданні проект Закону України про першочергові заходи щодо захисту соціально вразливих громадян від наслідків фінансово-економічної кризи (реєстр. №1022 від 27.11.2014), поданий народними депутатами України О.Долженковим та Ю.Воропаєвим.

Законопроектом визначаються першочергові заходи, спрямовані на подолання наслідків фінансово-економічної кризи в Україні 2014 року для найбільш незахищених категорій населення України, а також на стабілізацію соціально-економічного стану та стимулювання інвестиційної діяльності в Донецькій та Луганській областях. Зокрема, передбачається: індексація грошових доходів населення; встановлення мораторію на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для соціально вразливих категорій населення; запровадження державного регулювання ціноутворення на окремі групи товарів; відновлення скасованої з 1 липня 2014 року допомоги при народженні другої і третьої дитини та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; запровадження заходів із забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати та сприяння зайнятості населення.

На думку суб‘єктів права законодавчої ініціативи, прийняття законопроекту дозволить убезпечити найбільш незахищене населення України від повного зубожіння, зупинити ріст цін на товари і послуги у сфері житлово-комунального господарства для певних категорій людей, відновити порушені права на соціальне забезпечення сімей з дітьми, привести грошові доходи населення у відповідність до реального росту інфляції, започаткувати нові програми зайнятості населення та створення нових робочих місць у Донецькій та Луганській областях, запровадити реальний і дієвий механізм боротьби із заборгованістю по заробітній платі.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, у своєму висновку зауважує, що суспільні відносини, які пропонується врегулювати у законопроекті, переважно вже врегульовані у законодавстві України, у зв’язку з чим не підтримує його прийняття. На думку управління, у разі необхідності врегулювання окремих питань, які на сьогодні не врегульовані або недостатньо врегульовані, відповідні зміни доцільно вносити до конкретних актів законодавства, що регулюють відповідні суспільні відносини.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань регіональної політики, місцевих бюджетів та комунальної власності, врахувавши висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання, Комітет у х в а л и в:

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про першочергові заходи щодо захисту соціально вразливих громадян від наслідків фінансово-економічної кризи (реєстр. №1022 від 27.11.2014), поданий народними депутатами України О.Долженковим та Ю.Воропаєвим, за наслідками розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Надіслати цей висновок до Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, визначеного головним з підготовки і опрацювання даного законопроекту.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №10”

10 квітня 2015 12:59
17 березня 2015 11:56
17 березня 2015 11:53
17 березня 2015 11:51
11 березня 2015 15:15
11 березня 2015 15:14
11 березня 2015 15:12
11 березня 2015 15:10
11 березня 2015 15:09
11 березня 2015 15:08