На розгляді підкомітету з питань місцевого самоврядування перебуває висновок Інституту законодавства Верховної Ради України до проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо уточнення порядку здійснення окремих повноважень)» (реєстр. №1473).

Дослідивши питання, які є предметом регулювання законопроекту, в контексті відповідних положень Європейської хартії місцевого самоврядування, Конституції України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки», «Про запобігання корупції», Розпорядження Кабінету Міністрів України від 01.04.2014 р. № 333~р «Про схвалення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні», фахівці Інституту висловили наступні зауваження.

У висновку вказано, що пропозиція авторів законопроекту доповнити частину четверту статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» новим пунктом 21 у запропонованій редакції наділяє сільського, селищного, міського голову повноваженнями, які можуть призвести до корупційних наслідків. Таке доповнення до статті 42 Закону («Повноваження сільського, селищного, міського голови») наділить правом сільського, селищного, міського голову створювати комісії, включати до їх складу на власний розсуд осіб та вирішувати важливі для громади питання без узгодження  з депутатами, які представляють інтереси громади. У зв'язку з цим, експертами запропоновано доповнити пункт 21 реченням: «Склад комісій затверджується рішенням відповідної ради», або включити норму цього пункту у статтю 26, до переліку повноважень, що належать до компетенції сільських, селищних, міських рад. Створення та затвердження складу тимчасових або постійно діючих комісій колегіальним органом, надасть прозорості та відкритості у вирішенні питань соціально-економічного та культурного розвитку громад, сприятиме усуненню можливості корупційних дій з боку посадових осіб місцевого самоврядування.

Також у висновку зауважується, що законопроект передбачає зміни частини другої статті 67, зміст яких, по суті, дублює норму чинного Закону. Оскільки в частині другій статі 67 вже зазначено, що «Вказані рішення виконуються органами місцевого самоврядування в межах переданих їм  фінансових ресурсів.  Витрати компенсуються державою». Відтак, експерти вважають, що запропоноване в законопроекті доповнення суттєво не змінить стан законодавчого регулювання делегованих повноважень органів місцевого самоврядування, яке потребує системного підходу, а лише ускладнить здійснення органами місцевого самоврядування повноважень органів виконавчої влади і виконання рішень органів державної влади, призведе до конфлікту повноважень і,головне, негативно відображатиметься на якості послуг, споживачами яких є територіальна громада.

Експерти Інституту вважають, що частина друга статті 76 у запропонованій законопроектом редакції обмежить повноваження органів виконавчої влади в сфері взаємодії з органами місцевого самоврядування. У випадку, коли органи та посадові особи місцевого самоврядування з питань здійснення ними делегованих повноважень будуть підконтрольними відповідним органам виконавчої влади лише в межах переданих їм державою фінансових ресурсів для реалізації таких повноважень, як пропонується у проекті Закону, відповідний механізм дій має передбачатись і для органів виконавчої влади.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40