Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко провів зустріч із директором Центру експертизи реформ місцевого самоврядування Генерального секретаріату Ради Європи п. Даніелем Попеску, Заступником Голови Офісу Ради Європи в Україні Оленою Литвиненко та представниками Програми Ради Європи “Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні”.

Д.Попеску поінформував, що одне з основних завдань діяльності Центру експертизи в Україні – сприяння створенню сильної та ефективної системи місцевого самоврядування в Україні, підтримка у вдосконаленні законодавчої бази місцевої демократії, допомога у зміцненні правових і фінансових засад місцевого самоврядування та децентралізації влади відповідно до положень Європейської хартії місцевого самоврядування і кращих європейських практик.

С.Власенко вказав, що сьогодні як ніколи необхідно використовувати кожну нагоду, котра дозволить поглибити і зміцнити партнерські відносини між органами державної влади України та Європейськими інституціями, наголосивши при цьому, що Комітет підтримує проголошений курс на європейську інтеграцію нашої держави та прагне до його практичної реалізації з усього комплексу питань, що складають предмет відання Комітету, в тому числі у сферах адміністративно-територіального устрою, нормативно-правового забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування, місцевих органів виконавчої влади, органів самоорганізації населення, державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, використання форм безпосередньої демократії при вирішенні питань місцевого та загальнодержавного значення.

Голова Комітету звернув увагу запрошених на прихильність всіх політичних сил парламентської коаліції ідеї адміністративно-територіальної реформи з кардинальним посиленням ролі місцевого самоврядування. Це дуже важливий фактор, однак необхідно також досягти єдності та дійти згоди щодо конкретного змістового наповнення реформи на вищому рівні державної влади – між Верховною Радою України, Президентом України та Кабінетом Міністрів України. Це стосується як внесення змін до Конституції України, так і формування оновленої законодавчої бази діяльності місцевої влади. При цьому дуже важлива саме якість реформи, яку важко досягти в умовах поспіху, особливо при врегулюванні дискусійних питань. Наприклад, задеклароване об’єднання територіальних громад – чи воно має бути добровільним, чи кероване урядом? Лише час і практика покажуть, що дасть позитивний результат. Також можна вказати на вже допущені порушення цілісності і комплексності реформ, коли у ході бюджетного процесу виключно нормами бюджетного законодавства намагаються закласти правову основу децентралізації.

С.Власенко довів до відома запрошених бачення можливих строків та механізмів роботи над конституційними змінами, окремих аспектів підготовки законодавства з місцевих виборів, вибору оптимальних темпів реформ, визначення критеріїв їх успішності, вимог обов’язкового дотримання принципу системності тощо.

Д.Попеску зауважив, що Центр експертизи реформ місцевого самоврядування, зокрема, вищезгадана Програми Ради Європи, готовий на запит Комітету надавати рекомендації, експертизу та правову допомогу, ділитися досвідом європейських країн з питань децентралізації, бути майданчиком для вироблення курсу реформ, узгодженого між усіма гілками влади в Україні.

С.Власенко зазначив, що Комітет вдячний Раді Європи та фахівцям, які представляють в Україні цю поважну інституцію та її програми і проекти за тривалу і дієву підтримку діяльності Комітету, його зусиль у законопроектній роботі та висловив сподівання на подальший розвиток плідної співпраці, підкресливши при цьому, що досвід ефективної організації і реформування самоврядної ланки влади, накопичений на Європейському континенті, стане одним із ключових орієнтирів для проведення аналогічних реформ в Україні.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40