Повноваження з обліку та технічної інвентаризації об’єктів нерухомості мають бути передані органам місцевого самоврядування: такої позиції дотримується Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, на засіданні якого 4 лютого 2015 року було завершено підготовку до другого читання проекту Закону України про внесення змін до статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо обліку та технічної інвентаризації (реєстр. № 0914).

Вищевказаний законопроект було подано групою народних депутатів України та прийнято за основу Верховною Радою України минулого скликання. Аргументуючи свою точку зору щодо необхідності прийняття запропонованого способу врегулювання проблеми, автори зазначали, що із запровадженням нової системи державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень виникла прогалина у законодавчому забезпеченні питань обліку та технічної інвентаризації такого майна. Констатуючи, що спроби впродовж кількох років прийняти відповідний закон не увінчалися успіхом, народні обранці зауважували, що облік нерухомого майна невід’ємний від визначення його технічних параметрів, тобто технічної інвентаризації і завжди в такій нерозривній єдності виступав і проводився.

Комітет повністю підтримав ідею щодо необхідності посилення повноважень органів місцевого самоврядування у надзвичайно важливій і чуттєвій сфері суспільних відносин, яка стосується практично кожного громадянина, юридичної особи, органу публічної влади. Було наголошено, що включення повноважень з обліку та технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна до переліку самоврядних, надасть можливість територіальним громадам та сформованим ними органам місцевого самоврядування ефективніше реалізовувати свої повноваження щодо самостійного вирішення питань місцевого значення. Зокрема, щодо управління місцевим господарством, планування розвитку територій, сприяння проведенню операцій з нерухомістю, інвестиційній діяльності.

Водночас органи державної влади, юридичні особи та громадяни отримають надійні, достовірні, однозначні технічні відомості про об’єкти житлової нерухомості, інженерні мережі, господарські споруди тощо необхідні для виконання власних повноважень (зокрема щодо статистичного обліку та бази даних для оподаткування податком на нерухомість), ведення комерційної та іншої діяльності, забезпечення життєвих потреб.

Члени Комітету підкреслили, що прийняття даного законопроекту підтримується органами місцевого самоврядування та їх асоціаціями, оскільки повністю відповідає проголошеному державою курсу на децентралізацію публічної влади та реформування системи місцевого самоврядування.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40