У середу 20 червня відбулося перше засідання Конституційної Асамблеї, у якому взяв участь Голова Комітету Олександр Омельченко. На засіданні було затверджено персональний склад та обрано голів комісій: конституційного ладу та порядку прийняття і введення в дію змін до Конституції України; прав, свобод та обов'язків людини і громадянина; здійснення народовладдя; організації державної влади; правосуддя; правоохоронної діяльності; адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування.

З метою узгодження діяльності комісій та інших робочих органів Конституційної Асамблеї було створено Координаційне бюро Конституційної Асамблеї, яке очолив Голова Конституційної Асамблеї Л.Кравчук. Учасники засідання розглянули питання підготовки Регламенту Конституційної Асамблеї. Регламент було схвалено за основу та вирішено, що протягом місяця члени Конституційної Асамблеї внесуть поправки, пропозиції до Координаційного бюро.

Конституційною Асамблеєю було вирішено сконцентрувати зусилля над напрацюванням Концепції про внесення змін до Конституції, вирішено, що комісії Конституційної Асамблеї мають протягом двох тижнів провести засідання та подати до Координаційного бюро Асамблеї свої пропозиції.

Окремої уваги, як зазначив Президент України В.Янукович, заслуговує реформа місцевого самоврядування. "Варто відзначити, що місцеве самоврядування як основа конституційного ладу України виступає одним із найважливіших принципів організації та функціонування публічної влади. Акцент у реформі місцевого самоврядування має бути зосереджений на громаді - територіальній основі місцевого самоврядування. Необхідно розширити можливості мешканців територіальної громади впливати на прийняття рішень на місцевому та регіональному рівнях. На сучасному етапі розвитку держави також існує об’єктивна потреба у приведенні на рівні конституційного регулювання системи місцевого самоврядування у відповідність до міжнародних стандартів".

Окрему увагу на першому засіданні Конституційної Асамблеї було приділено її співпраці з європейськими інституціями, зокрема йшлося про підтримку Конституційної Асамблеї з боку Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська Комісія) на всіх етапах її роботи. Під час засідання було наголошено, що вже досягнуто домовленості про визначення експертів Венеціанської Комісії, які матимуть можливість аналізувати напрацювання Конституційної Асамблеї.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40