Голова підкомітету з питань державного будівництва Василь Демчишен 24 травня взяв участь у конференції Перспективи демократії участі в Україні”, що була організована в рамках проекту ПРООН “Розвиток громадянського суспільства”.

Василь Демчишен вказав, що становлення та розвиток України як суверенної і незалежної, демократичної, соціальної, правової держави передбачає подальший розвиток та вдосконалення всіх форм безпосередньої й представницької демократії, передбачених Конституцією і законами України. Як відомо, чинний на сьогодні Закон «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» був прийнятий ще в 1991 році і до цього часу не приведений у відповідність із Конституцією України.

Враховуючи, що місцевий референдум є важливим інститутом безпосередньої демократії, що має забезпечувати громадянам України можливість реалізувати їх право на прийняття рішень з важливих питань місцевого значення, був розроблений та поданий Кабінетом Міністрів законопроект «Про місцевий референдум» (реєстр. №7082). Голова підкомітету нагадав, що фахівці Ради Європи підготували до нього експертний висновок та за сприяння Програми РЄ «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні» проводив обговорення цього законопроекту та проблем законодавчого регулювання місцевих референдумів на засіданні круглого столу.

Крім того, як зазначив Василь Демчишен, важливим інститутом безпосередньої демократії на території окремих адміністративно-територіальних одиниць є місцеві ініціативи, право на які закріплено і у Конституції, і у Законі «Про місцеве самоврядування в Україні». Проте, реалізація цього конституційного права не знайшла сьогодні належного законодавчого забезпечення. Щоб заповнити цю прогалину народний депутат України – Заступник Голови нашого Комітету Олександр Черноморов розробив законопроект «Про місцеві ініціативи» (реєстр. № 9404), основним завданням якого є запровадження єдиної для всіх органів місцевого самоврядування процедури щодо порядку внесення та розгляду місцевою радою питань в порядку місцевої ініціативи. За сприяння Програми РЄ Комітет також отримав від фахівців РЄ експертний висновок до цього законопроекту, що був врахований Комітетом при його розгляді.

Василь Демчишен наголосив, що останні чергові місцеві вибори в Україні були проведені у жовтні 2010 року за новим Законом «Про вибори Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», що був прийнятий 10 липня 2010 року і цим Законом пропорційна виборча система на рівні виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у місті рад була замінена на змішану систему виборів. Він вказав, що це дало змогу сформувати представницькі органи, спроможні вирішувати актуальні поточні проблеми, які виникають на місцевому рівні, в інтересах територіальних громад. Однак, як наголосив представник Комітету, напевно і цей новий Закон потребуватиме подальшого вдосконалення з урахуванням практики його застосування.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40