Заступник Голови Комітету Юрій Ключковський та заступник Завідувача секретаріату Комітету Ольга Желтова 12 липня 2011 року взяли участь у засіданні круглого столу «Визначення кордонів для виборчих округів у змішаній системі виборів: проблеми та виклики», організованому Міжнародною фундацією виборчих систем (МФВС) та Громадським консорціумом виборчих ініціатив в рамках Програми реформування виборчого законодавства України.

Організатори запросили експертів в галузі виборів та виборчого законодавства для того, щоб обговорити питання, пов’язані з визначенням меж одномандатних округів для проведення наступних парламентських виборів в Україні, а саме:

- Які виклики та ризики закладені у визначення меж одномандатних округів за умови проведення парламентських виборів за змішаною системою, та які можливі при цьому маніпуляції з метою впливу на результати виборів?

- Які принципи мають лежати в основі визначення меж одномандатних округів, щоб запобігти таким маніпуляціям?

- До яких одномандатних округів можуть бути включені виборці, віднесені до закордонних виборчих дільниць?

Учасники дискусії, зокрема, зауважували, що система, яка передбачає створення одномандатних округів, в українських реаліях відкриває шляхи для маніпулювання голосами виборців. Тому положень, що передбачені у проекті Закону України про вибори народних депутатів України, підготовленому Робочою групою з питань удосконалення законодавства про вибори при Президентові України під головуванням Міністра юстиції України Олександра Лавриновича, для врегулювання цього питання недостатньо. Разом з цим, положення законопроекту, яким пропонується, щоб до законодавчого врегулювання питань територіальної організації виборів Центральна виборча комісія визначала ці питання своїми актами, не узгоджується з Конституцією України, оскільки Основним Законом чітко визначено, що організація і порядок проведення виборів визначаються виключно законами України (пункту 20 статті 92). Водночас незрозумілим є передбачене у законопроекті доручення Кабінетові Міністрів України розробити проект Закону України про територіальну організацію виборів, в той час, як Верховна Рада України за результатами розгляду в першому читанні вже прийняла за основу законопроект про територіальну організацію виборів і референдумів (реєстр. № 2630 від 10.06.2008), що потребує лише незначного доопрацювання.

Під час обговорення порушеної теми також зазначалось, що необхідно законодавчо закріпити чіткі критерії, яким повинні відповідати одномандатні округи, щоб зменшити можливості зловживань у процесі їх утворення. Зокрема, пропонується унеможливити утворення одномандатних округів з територій, що не межують між собою; визначити, що адміністративно-територіальні одиниці, де компактно проживають представники національних меншин, не можуть бути поділені між різними округами; передбачити не тільки приблизно рівну кількість виборців у кожному одномандатному окрузі з певним відхиленням від середньої, а й залежність кількості одномандатних округів у окремому регіоні від кількості виборців у відповідному регіоні тощо. Водночас пропонується встановити, що округи мають бути утворені не пізніш як за 6 місяців до дня початку виборчого процесу, що дало б можливість громадськості обговорити рішення щодо їх утворення і, у разі необхідності, їх оскаржити.

Передбачається, що учасники засідання за наслідками обговорення порушеного питання напрацюють підсумковий документ, який буде запропоновано до обговорення більш широкому колу фахівців, експертів та громадськості.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40