У полі зору Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування в період роботи восьмої сесії Верховної Ради України шостого скликання продовжували залишатись проблемні питання сфери адміністративно-територіального устрою.

Зокрема, на контролі перебуває хід виконання обласними радами та Верховною Радою Автономної Республіки Крим доручення Комітету щодо питань найменування і перейменування населених пунктів, пов’язаного з планами здійснення комплексного аналізу ситуації з проблематики найменування і перейменування населених пунктів, що склалася в регіонах України з можливістю наступної розробки та подання на розгляд парламенту проекту Постанови Верховної Ради України.

В контексті згаданої проблематики впродовж восьмої сесії Комітет розглянув 10 подань Верховної Ради Автономної Республіки Крим та обласних рад щодо перейменування окремих населених пунктів, 8 з яких повернуті на доопрацювання для вирішення питання у спосіб та порядок встановлений законодавством України, а по інших направлено листи щодо додаткового надання до раніше надісланих матеріалів соціально-економічних характеристик населених пунктів. Окремі обласні ради (Волинська, Дніпропетровська, Миколаївська, Хмельницька, Черкаська) повідомили про те, що на місцях була проведена відповідна робота, внаслідок чого територіальними громадами ініційовано та подано до обласних рад пропозиції щодо зміни назв деяких населених пунктів. Однак, у зв’язку з тим, що чергові сесії будуть проводитись в травні, рішення з цих питань будуть надіслані до Комітету після їх розгляду та прийняття. Верховна Рада Автономної Республіки Крим та інші обласні ради повідомили, що пропозиції щодо перейменування населених пунктів від сільських, селищних, міських рад не надходили.

Також за період восьмої сесії Комітетом було розглянуто проект Постанови Верховної Ради України «Про повернення селу Ленінське Сквирського району Київської області його історичної назви»  (реєстр. №8076), поданий народним депутатом України Ю.Гнаткевичем. Суб’єкт права законодавчої ініціативи запропонував повернути зазначеному селу його колишню назву - село Тарасівка, мотивуючи це необхідністю усунення проявів волюнтаризму, допущеними в минулому. У ході обговорення питання Комітет відзначив невідповідність пропозиції вимогам чинного законодавства у сфері адміністративно-територіального устрою, зокрема Положенню про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР, затвердженого Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 12 березня 1981 року, в якому визначено такий порядок та вказується, що при найменуванні і перейменуванні адміністративно-територіальних одиниць і населених пунктів не допускається присвоєння селищам міського типу, селам і селищам таких найменувань, які є в області. З огляду на зазначене, Комітет вирішив рекомендувати Голові Верховної Ради України В.Литвину відповідно до частини першої статті 94 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про повернення селу Ленінське Сквирського району Київської області його історичної назви» (реєстр. № 8076), внесений народним депутатом України Ю.Гнаткевичем повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Поруч із проблематикою найменування і перейменування населених пунктів значна увага приділялася питанням зміни і встановлення меж районів і міст. Впродовж восьмої сесії Комітет розглянув направлені відповідними обласними радами подання про зміну і встановлення меж міста Любомль Любомльського району Волинської області та про зміну і встановлення меж міста Хмельницький і Хмельницького району Хмельницької області. За наслідками розгляду згаданих документів народні депутати України - члени Комітету за дорученням Комітету зареєстрували у Верховній Раді України проект Постанови про зміну і встановлення меж міста Любомль Любомльського району Волинської області (реєстр. №8317 від 31.03.2011) та проект Постанови про зміну і встановлення меж міста Хмельницький і Хмельницького району Хмельницької області (реєстр. №8395 від  15.04.2011).

Так, проектом Постанови з реєстр. №8395 передбачалося збільшити територію міста Хмельницький на 681,0 гектара, в тому числі за рахунок 130,0 гектара земель, що знаходяться у віданні Грузевицької сільської ради Хмельницького району, 34,0 гектара земель – Давидковецької сільської ради Хмельницького району, 474,0 гектара земель – Копистинської сільської ради Хмельницького району, 10,0 гектара земель – Олешинської сільської ради Хмельницького району, 6,0 гектара земель – Розсошанської сільської ради Хмельницького району та 27,0 гектара земель – Стуфчинецької сільської ради Хмельницького району та затвердити територію міста Хмельницький загальною площею 9305,0 гектара і територію Хмельницького району загальною площею 122011,98 гектара.

Необхідність встановлення нової межі міста Хмельницький була обумовлена змінами, що відбулися у складі, конфігурації та фактичному використанні земельних угідь, котрі безпосередньо прилягають до меж міста і по яких проходить його нинішня межа. Територію міста пропонувалося збільшити за рахунок існуючої житлової забудови, зокрема житлових масивів «Обрій» та «Дивокрай», діючих міських очисних споруд Комунального підприємства «Хмельницькводоканал» на земельній ділянці, що перебуває в його постійному користуванні, території міського полігону твердих побутових відходів Комунального підприємства «Спецкомунтранс» з можливістю його реконструкції, існуючих міських кладовищ та ділянок, необхідних для їхнього розширення. В межі міста Хмельницький передбачалося також включити 306 гектарів земель сільгосппризначення, на яких розміщено більше 20 садівничих кооперативів, створених протягом останніх 25 років для мешканців міста і 5 га водоймища Хмельницького обласного племоб’єднання, навколо якого знаходиться індивідуальна забудова, котру планується включити в межі міста Хмельницький з дотриманням норм санітарного та будівельного законодавства. Мешканці міста, які мають будинки у зазначених садівничих кооперативах і фактично мешкають там, протягом тривалого часу порушували питання перед органами державної влади і місцевого самоврядування про надання цим будинкам  статусу житлових та можливість їхньої реєстрації за відповідними адресами.

Верховна Рада України погодилася із пропозиціями Комітету щодо встановлення нових меж як міста Любомль, так і міста Хмельницький, прийнявши значною більшістю голосів відповідні постанови від 19 квітня та 12 травня 2011 року.

Також у розрізі виконання контрольних функцій та відповідно до пункту 3 Постанови Верховної Ради України від 6 липня 2005 року № 2754-ІУ «Про зміну меж міста Алушта Автономної Республіки Крим», до Ради міністрів Автономної Республіки Крим було скеровано листа з проханням надати інформацію щодо використання 698,3 гектара земель, включених в межі цього міста згідно із  зазначеною постановою.

Перебуває на контролі у Комітеті і постійне оновлення Управлінням по звязках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України бази даних електронного довідника «Україна. Адміністративно-територіальний устрій» та підготовка до тиражу видання довідника «Україна. Адміністративно-територіальний устрій».

З огляду на предмет відання Комітету, на його адресу надходять звернення депутатів міських, районних, обласних рад щодо проблемних питань реформування адміністративно-територіального устрою України. Такий суспільний резонанс пов’язаний, в тому числі, з відповідними положеннями щорічного Послання Президента України до Верховної Ради України «Модернізація України – наш стратегічний вибір», де йдеться про необхідність проведення адміністративно-територіальної реформи. Зокрема, наголошується на необхідності збереження існуючого на сьогодні в Україні адміністративно-територіального устрою, недоцільності ліквідації окремих районів (областей) та проведенні широких громадських обговорень перед розробленням та впровадженням концепції адміністративно-територіальної реформи. При цьому надсилаються власні варіанти реформування як щодо держави загалом, так і щодо окремих її регіонів.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40