Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування впродовж роботи восьмої сесії Верховної Ради України шостого скликання в рамках здійснення контрольної функції та у зв’язку із зверненнями, заявами, листами громадян, організацій, установ, неодноразово звертався до органів прокуратури України, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, органів внутрішніх справ, органів виконавчої влади з проханням провести аналіз та інформувати комітет про висновки, пропозиції щодо порушення норм законодавства.

На засідання Комітету під час розгляду питань неодноразово запрошувались представники Кабінету Міністрів України, Центральної виборчої комісії, Рахункової палати, Міністерства фінансів України, Головдержслужби України та інших центральних органів виконавчої влади.

Зокрема, 30 березня 2011 року Комітет заслухав інформацію Рахункової палати щодо виконання Державного бюджету України за 2010 рік та про результати аудиту щодо використання коштів на проведення місцевих виборів.

Було відзначено, що відповідно до статті 97 Конституції України передбачено звітування Уряду перед Верховною Радою України з питання виконання Державного бюджету України. У свою чергу, стаття 61 Бюджетного кодексу України деталізує вимоги до цього звіту, який має подаватися Верховній Раді України не пізніше 1 травня року, наступного за звітним. Крім того, статтею 62 згаданого кодексу передбачено підготовку та подання Рахунковою палатою висновків про використання коштів Державного бюджету України з оцінкою ефективності такого використання, а також пропозиції щодо усунення виявлених порушень.

Такі висновки Рахунковою палатою були підготовлені та оголошені її Головою В.Симоненком на пленарному засіданні Верховної Ради України               15 березня, під час розгляду Звіту Кабінету Міністрів України про виконання державного бюджету за 2010 рік. Витяг із висновків Рахункової палати, що стосується загальних показників виконання держбюджету та розділ про місцеві бюджети і міжбюджетні трансферти, інформацію Міністерства фінансів України та Державної казначейської служби щодо виконання місцевих бюджетів за минулий рік було розповсюджено серед народних депутатів України.

За наслідками дискусії Комітет взяв інформацію Рахункової палати щодо виконання Державного бюджету України за 2010 рік до відома.

Члени Комітету ознайомились також із основними висновками колегії Рахункової палати за результатами аудиту щодо використання коштів на проведення місцевих виборів, а також інформацією Центральної виборчої комісії з цього питання, які містили дещо інші висновки. Комітет вирішив взяти до відома отримані відомості та обговорити їх під час роботи над комплексним вдосконаленням законодавства про місцеві вибори.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40