ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики

та місцевого самоврядування

 

 Протокол засідання № 1

 

10 грудня 2014 року

14 год. 00 хв.

м. Київ

вул. Садова, 3 а, к. 416

 

Перший Заступник Голови Комітету Ледовських О.Л.

Секретар Комітету Гончаренко О.О.

 

Присутні: члени Комітету Амельченко В.В., Кудлаєнко С.В., Курило В.С., Березюк О.Р., Бойко О.П., Гуляєв В.О., Дехтярчук О.В., Матвійчук Е.Л., Река А.О., Федорук М.Т., Шкрум А.І.

Відсутні:  Власенко С.В., Добкін М.М., Бублик Ю.В., Балога І.І.

 

Відповідальні  працівники  секретаріату  Комітету:  Завідувач  секретаріату Комітету Малюга А.В.;  заступники  Завідувача  секретаріату  Комітету  Желтова О.М., Данилюк О.А.; головні консультанти  Гарбуз Ю.П.,  Дмитрук Л.В.,Корнієнко Т.М.,  Маковський О.А., Рибак О.Ф., Шкуріна Л.Б.; старші консультанти:Кеворкова І.А., Падалко О.В., Рабець Л.А.,  Степанян Г.С.

 

Запрошені:

Негода В.А. – заступник міністра - керівник Апарату Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України;

Пітцик М.В. – виконавчий директор Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України”;

Коваленко В.Л. – заступник Керівника Секретаріату Голови Верховної Ради України;

Бережницький Я.В. – заступник директора Департаменту регіональної політики та адміністративної реформи Секретаріату Кабінету Міністрів України - завідуючий відділом експертизи і аналізу розвитку територій та виборчих прав.

 

 

 

ПРОЕКТ ПОРЯДКУ ДЕННОГО

 

1.     Про проект Постанови про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, зміну і встановлення меж Артемівського району Донецької області (реєстр. № 1282, н.д. І.Геращенко, М.Іонова, О.Ледовських, Л.Гриневич).

2.     Про проект Постанови про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, зміну і встановлення меж Волноваського, Новоазовського та Тельманівського районів Донецької області (реєстр. № 1283, н.д. І.Геращенко, М.Іонова, О.Ледовських, Л.Гриневич).

***

 

СЛУХАЛИ: Перший заступник Голови Комітету О.Ледовських ознайомила членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонувала висловити свої зауваження і пропозиції до нього.

О.Гончаренко вказав, що на пленарному засіданні 9 грудня 2014 року Голова Верховної Ради України В.Гройсман надав усні доручення комітетам переглянути законопроекти, зареєстровані в Апараті Верховної Ради України та внести терміново свої пропозиції.

О.Гончаренко запропонував включити до порядку денного засідання Комітету організаційне питання: «Про Пропозиції Комітету з питань  державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування до проекту порядку денного першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (грудень 2014 р. – січень 2015 р.)».

Пропозицію підтримано одноголосно.

 

Перший заступник Голови Комітету О.Ледовських запропонувала визначитися шляхом голосування щодо прийняття порядку денного засідання Комітету в цілому з такою послідовністю питань:

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1.     Про проект Постанови про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, зміну і встановлення меж Артемівського району Донецької області (реєстр. № 1282, н.д. І.Геращенко, М.Іонова, О.Ледовських, Л.Гриневич).

2.     Про проект Постанови про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, зміну і встановлення меж Волноваського, Новоазовського та Тельманівського районів Донецької області (реєстр. № 1283, н.д. І.Геращенко, М.Іонова, О.Ледовських, Л.Гриневич).

3.     Про Пропозиції Комітету з питань  державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування до проекту порядку денного першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (грудень 2014 р. - січень 2015 р.).

 

УХВАЛИЛИ:

Затвердити порядок денний засідання Комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

1-2.

 

СЛУХАЛИ: інформацію члена Комітету М.Федорука про проекти постанов Верховної Ради України стосовно зміни адміністративно-територіального устрою Донецької області (реєстр. №№ 1282, 1283).

М.Федорук вказав, що проектами постанов Верховної Ради України стосовно зміни адміністративно-територіального устрою Донецької області (реєстр.        №№ 1282, 1283) з метою упорядкування адміністративних зв’язків між окремими населеними пунктами Донецької області пропонується змінити межі Артемівського району, Волноваського, Новоазовського та Тельманівського районів Донецької області. Зокрема, збільшити територію Артемівського району на 17297 гектара за рахунок передачі до його складу земель, що знаходяться у віданні Єнакієвської міської ради, а також територію Волноваського району на 70124 гектара земель за рахунок передачі до його складу 17405,7 гектара земель Новоазовського району та 52718,3 гектара земель Тельманівського району.

Відповідно до пункту 29 частини першої статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить утворення і ліквідація районів, встановлення і зміна меж районів і міст, віднесення населених пунктів до категорії міст, найменування і перейменування населених пунктів і районів.

Згідно з частиною другою статті 173 та частиною першою статті 174 Земельного кодексу України межі району, села, селища, міста, району у місті встановлюються і змінюються за проектами землеустрою щодо встановлення (зміни) меж адміністративно-територіальних одиниць. Проекти землеустрою щодо зміни меж населених пунктів розробляються з урахуванням генеральних планів населених пунктів.

Рішення про встановлення і зміну меж районів і міст приймається Верховною Радою України за поданням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, Київської чи Севастопольської міської рад.

Разом із тим, М.Федорук зауважив, що до проектів постанов Верховної Ради України щодо зміни адміністративно-територіального устрою Донецької області реєстр. №№ 1282, 1283 не додано: подання Донецької обласної ради, проект землеустрою, погоджувальних матеріалів від органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій районів Донецької області, межі яких пропонується змінити. Отже рішення парламенту з цього питання матиме політико-правовий характер.

М.Федорук вказав, що Голова Донецької обласної державної адміністрації О.Кіхтенко у зверненні на адресу Голови Верховної Ради України В.Гройсмана та народного депутата України, Уповноваженого Президента України з питань мирного врегулювання конфлікту у Донецькій та Луганській областях І.Геращенко висловився щодо необхідності прийняття вказаних проектів постанов з метою упорядкування адміністративних зв’язків між окремими населеними пунктами Донецької області.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету, В.Негода.

О.Дехтярчук, М.Федорук, В.Негода запропонували пункт 2 проекту Постанови з реєстр. № 1282 викласти в такій редакції:

«2. Кабінету Міністрів України в межах повноважень забезпечити координацію дій органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, пов’язаних із зміною і встановленням меж Артемівського району Донецької області».

О.Ледовських запропонувала доповнити проект Постанови пунктом 3 такого змісту:

«3. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування».

Пропозиції підтримано.

 

За наслідками обговорення проектів постанов, народні депутати України – члени Комітету підтримали прагнення своїх колег до вирішення найболючіших життєвих проблем мешканців Донецької області, забезпечення їх основоположних прав, свобод та інтересів.

 

Щодо проекту Постанови з реєстр. № 1282:

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до частин першої та другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, зміну і встановлення меж Артемівського району Донецької області» (реєстр. № 1282 від 08.12.2014р.), внесений народними депутатами України І.Геращенко, М.Іоновою, О.Ледовських, Л.Гриневич, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України члена Комітету, народного депутата України, М.Федорука.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 12 народних депутатів України, «Утримався –          1 народний депутат України.

Рішення прийнято.

 

Щодо проекту Постанови з реєстр. № 1283:

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до частин першої та другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, зміну і встановлення меж Волноваського, Новоазовського та Тельманівського районів Донецької області» (реєстр. № 1283 від 08.12.2014р.), внесений народними депутатами України І.Геращенко, М.Іоновою, О.Ледовських, Л.Гриневич, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України члена Комітету, народного депутата України, М.Федорука.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 12 народних депутатів України, «Утримався –          1 народний депутат України.

Рішення прийнято.

 

3.

 

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету О.Гончаренка про Пропозиції Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування до проекту порядку денного першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (грудень 2014 р. – січень 2015 р.).

О.Гончаренко вказав, що відповідно до статті 13 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» та вимог статті 21 Регламенту Верховної Ради України пропозиції щодо проекту порядку денного сесії Верховної Ради узагальнюються Апаратом Верховної Ради за поданнями комітетів, тимчасових слідчих комісій та тимчасових спеціальних комісій про включення питань до того чи іншого розділу. Після їх обговорення та схвалення Погоджувальною радою проект постанови про порядок денний сесії Верховної Ради вноситься Головою Верховної Ради України на затвердження Верховною Радою.

Секретар Комітету вказав, що станом на 10 грудня 2014 року керівництвом Верховної Ради України на підставі Регламенту Верховної Ради України та Постанови «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання»  Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування визначено головним щодо 14 проектів законів та 2-х проектів Постанов Верховної Ради України.

О.Гончаренко запропонував членам Комітету ознайомитись із цим переліком проектів законодавчих актів та вніс пропозицію взяти до відома цю інформацію і пропонувати парламенту включити до проекту порядку денного першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (грудень 2014 р. - січень 2015 р.):

проект Закону України про засади державної регіональної політики (реєстр. № 0908), який був внесений Кабінетом Міністрів України та за результатами розгляду у першому читанні 3 липня 2014 року прийнятий за основу;

проект Закону України про внесення змін до статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо обліку та технічної інвентаризації (реєстр. № 0914), який був внесений народними депутатами Федоруком М.Т. та іншими і за результатами розгляду в першому читанні 5 червня 2014 року прийнятий за основу;

проект Закону України про добровільне об’єднання територіальних громад (реєстр. № 0915), який був внесений Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду в першому читанні 3 липня 2014 року прийнятий за основу та за результатами розгляду в другому читанні 14 серпня 2014 року повернутий Комітету для доопрацювання та внесення на повторне друге читання.

Секретар Комітету також запропонував доручити секретаріату Комітету направити узагальнені пропозиції до Головного організаційного управління Апарату Верховної Ради України для підготовки зведеного документа і контроль за виконанням цього рішення покласти на нього як Секретаря Комітету.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати включити до проекту порядку денного  першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання:

- проект Закону України про засади державної регіональної політики (реєстр. № 0908), який був внесений Кабінетом Міністрів України та за результатами розгляду у першому читанні 3 липня 2014 року прийнятий за основу;

- проект Закону України про внесення змін до статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо обліку та технічної інвентаризації (реєстр. № 0914), який був внесений народними депутатами Федоруком М.Т. та іншими і за результатами розгляду в першому читанні 5 червня 2014 року прийнятий за основу;

- проект Закону України про добровільне об’єднання територіальних громад (реєстр. № 0915), який був внесений Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду в першому читанні 3 липня 2014 року прийнятий за основу та за результатами розгляду в другому читанні 14 серпня 2014 року повернутий Комітету для доопрацювання та внесення на повторне друге читання.

2. Підготовку інших проектів законодавчих актів щодо яких Комітет отримав доручення для розгляду здійснювати, враховуючи положення статті 103 Регламенту Верховної Ради України.

3. Секретаріату Комітету направити узагальнені пропозиції до Головного організаційного управління Верховної Ради України для підготовки зведеного документа.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря Комітету О.Гончаренка.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

Перший заступник Голови Комітету О.Ледовських надала доручення секретаріату Комітету поінформувати Голову Верховної Ради України В.Гройсмана про рішення Комітету.

 

4.     Різне.

 

Перший заступник Голови Комітету О.Ледовських поінформувала членів Комітету, що відповідно до стаття 51 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” протокол і стенограма засідання комітету є офіційними документами, що підтверджують процес обговорення і прийняття рішення, висновку, рекомендації комітету.

Вказала, що технічні можливості парламенту і Комітету обмежені, а стенограму засідань Комітету секретаріат повинен замовляти завчасно. Поінформувала, що оперативність висвітлення інформації на сайті може бути втрачена, оскільки розшифровка стенограми може тривати довгий час.

О.Ледовських запропонувала, у разі технічної можливості,  і розміщувати аудіо файли засідань Комітету на його офіційному сайті нашого.

Пропозицію підтримано одноголосно.

 

Секретар Комітету О.Гончаренко та член Комітету О.Березюк відзначали актуальність питань реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на засадах децентралізації та субсидіарності, належного фінансового забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування, наділення їх реальними повноваженнями, прозорості всіх етапів бюджетного процесу, врегулювання адміністративно-територіального устрою, економічного розвитку регіонів тощо.

У цьому контексті народні депутати України наголосили на необхідності поглиблення співпраці між Кабінетом Міністрів України, центральними органами виконавчої влади та Комітетом при розгляді питань, віднесених до його предмету відання з метою вироблення єдиної позиції і підходів щодо них.

За наслідками обговорення пропозиції щодо співпраці з органами влади, О.Гончаренко та О.Березюк запропонували звернутися до Кабінету Міністрів України щодо участі членів Комітету в урядових комітетах, засіданнях, нарадах, робочих зустрічах, круглих столах, конференціях тощо.

Пропозицію підтримано одноголосно.

 

Перший заступник Голови Комітету О.Ледовських надала доручення секретаріату Комітету підготувати відповідне звернення до Кабінету Міністрів України.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

10 грудня 2014 року

 

1. Про проект Постанови про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, зміну і встановлення меж Артемівського району Донецької області (реєстр. № 1282, н.д. І.Геращенко, М.Іонова, О.Ледовських, Л.Гриневич).

2. Про проект Постанови про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, зміну і встановлення меж Волноваського, Новоазовського та Тельманівського районів Донецької області (реєстр. № 1283, н.д. І.Геращенко, М.Іонова, О.Ледовських, Л.Гриневич).

3. Про Пропозиції Комітету з питань  державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування до проекту порядку денного першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (грудень 2014 р. - січень 2015 р.).

4. Різне.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“1 сесія 8 скликання ”