ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 132/06

02 листопада 2011 року                                   

15 год. 00 хв.   

м. Київ,

вул. Садова, 3 а, к. 416

                             

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

 

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Сінченко В.М., Черноморов О.М., Демчишен В.В., Павленко В.В., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф., Єгоров О.М., Горбатюк А.О.,   Касянюк О.Р., Надоша О.В., Фомін О.В.

Відсутні: Петренко В.М.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Комітету Малюга А.В., заступники Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., Желтова О.М., головні консультанти Дмитрук Л.В., Корнієнко Т.М., Шкуріна Л.Б., Федоренко Ю.В., старший консультант Гарбуз Ю.П.

 

Запрошені:

Козуб О.А. – народний депутат України;

Чорноволенко О.В. – народний депутат України;

Задирко Г.О. – народний депутат України;

Олійник О.М. – народний депутат України;

Ємельянова І.І. – Перший заступник Міністра юстиції України;

Магера А.Й. – Член ЦВК;

Шелестов О.М. – Член ЦВК;

Вельчинський М.Р. – Заступник Голови Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад – Керівник Виконавчої дирекції;

Черниш І.Б. – головний спеціаліст Департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами Секретаріату КМУ;

Язловицька-Михайлова О.В. – головний спеціаліст відділу з питань прав людини Управління конституційного та адміністративного  законодавства Міністерства юстиції України;

Байдан С.М. – головний консультант Головного державно-правового управління Адміністрації Президента України;

Побережний Є.В. – радник з питань виборів та врядування Координатора проектів ОБСЄ в Україні;

Скопненко Г.П. – Керівник Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Цибитовський С.Ю.головний спеціаліст з питань правової політики секретаріату всеукраїнської Асоціації районних та обласних рад;

Богданович А.Я. – член організації «Центр політичних студій та аналітики»;

Валеня І.Ю. – академік УАН;

Савчук І.Л. – керівник управління Головного управління з питань регіональної та кадрової політики Адміністрації Президента України.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону про вибори народних депутатів України (реєстр. №9265, н.д. О.Чорноволенко, В.Коваль, Б.Тарасюк).

2. Про проект Закону про вибори народних депутатів України (реєстр. №9265-1, н.д. О.Єфремов, І.Шаров, І.Рибаков, В.Олійник, А.Мартинюк, О.Козуб).

3. Про проект Закону про вибори народних депутатів України (реєстр. №9265-2, н.д. Ю.Ключковський, М.Томенко, П.Жебрівський, С.Подгорний, М.Катеринчук, Г.Задирко, Т.Стецьків, В.Матчук).

4. Про проект Закону про внесення змін до Закону України про вибори народних депутатів України (реєстр. №9265-3, н.д. Я.Джоджик, Ю.Костенко, І.Заєць, А.Давиденко).

5. Про проект Закону про вибори народних депутатів України (реєстр. №9265-4, н.д. О.Ляшко).

6. Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо вдосконалення правового регулювання) (реєстр. №8309, друге читання).

 

***

 

СЛУХАЛИ: Голова Комітету О.Омельченко ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонував внести свої зауваження і пропозиції до нього.

Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський запропонував розглянути питання про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо вдосконалення правового регулювання) (реєстр. №8309, друге читання) першим по списку порядку денного засідання Комітету.

Пропозицію підтримано.

 

Голова підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишен запропонував розглянути питання про можливість проведення комітетських слухань щодо проблематики правового статусу територіальних громад сіл, селищ, міст, які перебувають у складі інших територіальних громад.

Пропозицію підтримано.

 

Голова Комітету О.Омельченко поставив на голосування пропозицію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднання громадян С.Подгорного не розглядати законопроекти про вибори народних депутатів України у зв’язку із відсутністю висновку Комітету з питань правової політики з даних питань.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» - 4 народних депутати України.

Пропозицію не підтримано.

 

Голова Комітету О.Омельченко вніс пропозицію присутнім визначитися шляхом голосування щодо прийняття порядку денного засідання Комітету в цілому з такою послідовністю питань:

1. Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо вдосконалення правового регулювання) (реєстр. №8309, друге читання).

2. Про проект Закону про вибори народних депутатів України (реєстр. №9265, н.д. О.Чорноволенко, В.Коваль, Б.Тарасюк).

3. Про проект Закону про вибори народних депутатів України (реєстр. №9265-1, н.д. О.Єфремов, І.Шаров, І.Рибаков, В.Олійник, А.Мартинюк, О.Козуб).

4. Про проект Закону про вибори народних депутатів України (реєстр. №9265-2, н.д. Ю.Ключковський, М.Томенко, П.Жебрівський, С.Подгорний, М.Катеринчук, Г.Задирко, Т.Стецьків, В.Матчук).

5. Про проект Закону про внесення змін до Закону України про вибори народних депутатів України (реєстр. №9265-3, н.д. Я.Джоджик, Ю.Костенко, І.Заєць, А.Давиденко).

6. Про проект Закону про вибори народних депутатів України (реєстр. №9265-4, н.д. О.Ляшко).

7. Про можливість проведення комітетських слухань щодо проблематики правового статусу територіальних громад сіл, селищ, міст, які перебувають у складі інших територіальних громад.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити порядок денний засідання Комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

1.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдука про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо вдосконалення правового регулювання) (реєстр. №8309, друге читання).

Доповідач нагадав членам Комітету, що законопроект з реєстр. №8309, поданий народними депутатами України, було прийнято Верховною Радою України за основу 20 вересня 2011 року з дорученням Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підготувати його до другого читання. Комітет розглянув пропозиції суб‘єктів права законодавчої ініціативи, які надійшли до законопроекту. Всі вони були внесені до порівняльної таблиці на предмет підтримки або відхилення підкомітетом з питань місцевого самоврядування, який також підготував проект висновку Комітету з даного питання.

В.Демчишен наголосив, що із 3 поправок і пропозицій, що надійшли від народних депутатів України, підкомітетом пропонується врахувати 2, а 1 – відхилити. Зокрема, запропоновано скорегувати назву законопроекту, замінивши слова “щодо вдосконалення правового регулювання” словами “щодо регуляторних актів”.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 123  Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо регуляторних актів) (реєстр. № 8309) за результатами розгляду в другому читанні прийняти в другому читанні та в цілому.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України при розгляді цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдуку.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 12 народних депутатів України, «Утрималися» – 3 народних депутати України.

 

Рішення прийнято.

 

2.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проект Закону про вибори народних депутатів України (реєстр. №9265, н.д. О.Чорноволенко, В.Коваль, Б.Тарасюк).

Доповідач поінформував присутніх, що законопроектом з реєстр. № 9265 пропонується зберегти нині діючу пропорційну виборчу систему із так званими «закритими» виборчими списками партій (блоків), зменшивши при цьому прохідний бар’єр до 1% голосів виборців, що взяли участь у голосуванні; відмовитися від грошової застави, декларування майнового стану і доходів кандидатом у депутати. Автори також пропонують встановити, що виборчі комісії утворюються за поданням усіх партій (блоків) – суб’єктів виборчого процесу шляхом застосуванням механізму жеребкування; узгодити порядок складання списків виборців з положенням Закону України «Про Державний реєстр виборців»; збільшити мінімальну кількість осіб у виборчому списку партії (блоку) з вісімнадцяти до двохсот двадцяти п’яти; передбачити безальтернативне перерахування до Державного бюджету України невикористаних коштів виборчого фонду партії (блоку) тощо.

Голова підкомітету ознайомив присутніх членів Комітету з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому Управління висловило цілу низку зауважень до цього законопроекту та вважає, що за результатами розгляду в першому читанні його доцільно повернути на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи.

Подгорний С.П. запропонував до розгляду проект висновку, підготовлений підкомітетом з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян, в якому підкомітет за результатами розгляду в першому читанні рекомендує прийняти законопроект з реєстр. № 9265 за основу (Пропозиція №1). На думку голови підкомітету, даний проект зберігає більше концептуальних речей чинного закону та не змінює систему виборів, що було б доречно, оскільки залишилося близько року до виборів.

Також С.Подгорний, зважаючи на положення частини третьої статті 44 Закону України «Про Комітети Верховної Ради України» вніс пропозицію провести таємне голосування шляхом подачі бюлетенів (Пропозиція щодо процедури голосування).

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

При обговоренні народним депутатом України О.Касянюком було внесено пропозицію про відхилення законопроекту з реєстр. №9265 (Пропозиція №2).

Голова Комітету О.Омельченко оголосив всі пропозиції, які надійшли та запропонував членам Комітету визначитися щодо них шляхом голосування.

 

Пропозиція щодо процедури голосування.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 4 народних депутатів України, «Проти» – 10 народних депутатів України, «Утримався» – 1 народний депутат України.

Рішення не прийнято.

 

Пропозиція №1.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 4 народних депутати України, «Утрималися» – 2 народних депутати України, «Не брали участі у голосуванні» – 9 народних депутатів України.

Рішення не прийнято.

 

Пропозиція №2.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про вибори народних депутатів України (реєстр. 9265 від 06.10.2011) за наслідками розгляду у першому читанні відхилити відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання Голові Комітету – народному депутату України Омельченку О.О.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 9 народних депутатів України, «Проти» – 4 народних депутати України, «Утрималися» – 2 народних депутати України.

Рішення прийнято.

 

3.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проект Закону про вибори народних депутатів України (реєстр. №9265-1, н.д. О.Єфремов, І.Шаров, І.Рибаков, В.Олійник, А.Мартинюк, О.Козуб).

Доповідач поінформував присутніх про те, що даним законопроектом передбачається повернутися до змішаної мажоритарно-пропорційної виборчої системи (225 депутатів обиратимуться у єдиному загальнодержавному багатомандатному окрузі за списками політичних партій, а 225 – в одномандатних виборчих округах за мажоритарною системою відносної більшості, висування кандидатів партіями або шляхом самовисування) та відмовитися від створення виборчих блоків політичних партій. Пропонується також підвищити прохідний бар’єр до 5%; виключити з виборчого бюлетеню позицію «проти всіх»; встановити, що висування кандидатів у депутати партією відбувається у порядку, встановленому статутом партії; запровадити існування виборчих округів та виборчих дільниць на постійній основі, передбачити грошову заставу в багатомандатному окрузі розміром у 2 тисячі мінімальних розмірів заробітної плати, а в одномандатному окрузі - 12 мінімальних розмірів заробітної плати тощо.

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян ознайомив присутніх членів Комітету з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому Управління висловило окремі зауваження до цього законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні він може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень.

С.Подгорний запропонував проект рішення Комітету про доцільність відхилення законопроекту з реєстр №9265-1, оскільки він суперечить нормам Конституції України (Пропозиція №1).

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету, Козуб О.А., Олійник В.О.

При обговоренні народним депутатом України О.Касянюком було внесено пропозицію про прийняття за основу законопроекту з реєстр. № 9265-1 (Пропозиція №2).

Голова Комітету О.Омельченко запропонував членам Комітету визначитися шляхом голосування щодо пропозицій, які надійшли.

 

Пропозиція №1.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 5 народних депутатів України, «Проти» – 9 народних депутатів України,  «Не брав участі у голосуванні» – 1 народний депутат України.

Рішення не прийнято.

 

Пропозиція №2.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про вибори народних депутатів України (реєстр. 9265-1 від 10.10.2011) за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання Голові Комітету – народному депутату України Омельченку О.О.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 9 народних депутатів України, «Проти» – 5 народних депутатів України,  «Утримався» – 1 народний депутат України.

 

Рішення прийнято.

 

4.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проект Закону про вибори народних депутатів України (реєстр. №9265-2, н.д. Ю.Ключковський, М.Томенко, П.Жебрівський, С.Подгорний, М.Катеринчук, Г.Задирко, Т.Стецьків, В.Матчук).

Доповідач поінформував присутніх про те, що даним законопроектом пропонується запровадити на парламентських виборах пропорційну систему за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій у загальнодержавному та тридцяти регіональних виборчих округах із застосуванням персоніфікованого голосування, що дозволить виборцям проголосувати за конкретного кандидата, включеного до регіонального списку партії. Пропонується також визначити порядок складання та уточнення списків виборців на підставі відомостей Державного реєстру виборців, створити механізми для публічного (громадського) контролю як за списками виборців, так і за реалізацією процедури зміни місця голосування виборців без зміни виборчих адрес. У законопроекті передбачено утворення на постійній основі виборчих дільниць та територіальних виборчих округів; підвищення вимог до рівня професійності осіб, які пропонуються політичними партіями до складу виборчих комісій; вдосконалення законодавчого регулювання передвиборної агітації тощо.

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян ознайомив присутніх членів Комітету з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому Управління висловило окремі зауваження до цього законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні він може бути прийнятий за основу з обов’язковим урахуванням висловлених зауважень та запропонував до розгляду проект висновку, підготовлений підкомітетом з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян, в якому підкомітет за результатами розгляду в першому читанні також рекомендує прийняти законопроект з реєстр. № 9265-2 за основу.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 6 народних депутатів України, «Утрималися» - 9 народних депутатів України.

Висловлену на Комітеті пропозицію рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу законопроект з реєстр. № 9265-2 підтримало тільки 6 членів Комітету, при цьому 9 народних депутатів України під час голосування утрималися. Інших пропозицій щодо цього законопроекту не подавалось. Отже Комітет щодо проекту Закону України про вибори народних депутатів України з реєстр. № 9265-2 не визначився.

 

Рішення не прийнято.

 

5.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проект Закону про внесення змін до Закону України про вибори народних депутатів України (реєстр. №9265-3, н.д. Я.Джоджик, Ю.Костенко, І.Заєць, А.Давиденко).

Доповідач поінформував присутніх про те, що даним законопроектом пропонується запровадити пропорційну систему у 27 багатомандатних регіональних виборчих округах. Передбачається, що участь у виборах можуть брати політичні партії та утворені громадянами виборчі блоки, які висувають виборчі списки кандидатів по кожному з багатомандатних регіональних округів. Пропонується також, щоб черговість кандидатів у кожному з регіональних виборчих списків визначалась за підсумком голосування виборців за кожного з кандидатів; право на участь у розподілі депутатських мандатів набували кандидати у депутати, включені до регіональних виборчих списків партії (блоку), яку на загальнодержавному рівні підтримали 3% голосів від кількості виборців, що взяли участь у голосуванні, розмір грошової застави становив 1 тисячу середніх зарплат державних службовців тощо.

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян ознайомив присутніх з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому Управління висловило цілу низку зауважень до законопроекту, зокрема зазначаючи, що не всі запропоновані авторами положення узгоджуються із законами України «Про Центральну виборчу комісію», «Про Державний реєстр виборців», «Про засади запобігання і протидії корупції»; регулювання окремих питань організації виборчого процесу у ньому взагалі не передбачене. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно відхилити та  запропонував до розгляду проект висновку Комітету з даного питання, підготовлений підкомітетом з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про вибори народних депутатів України (реєстр. 9265-3 від 18.10.2011) за наслідками
розгляду у першому читанні відхилити відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання Голові Комітету – народному депутату України Омельченку О.О.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 10 народних депутатів України, «Не брали участі у голосуванні» - 5 народних депутатів України.

Рішення прийнято.

 

6.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проект Закону про вибори народних депутатів України (реєстр. №9265-4, н.д. О.Ляшко).

Доповідач поінформував присутніх про те, що законопроектом з реєстр. №9265-4 пропонується обирати народних депутатів України на основі пропорційного представництва в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі за відкритими списками, які формуються партіями на підставі пропозицій регіональних організацій; при цьому за кожним територіальним виборчим округом (крім закордонного) закріплюється від одного до трьох кандидатів у депутати і виборцю надається можливість проголосувати за конкретного кандидата. При цьому пропонується відмовитися від створення виборчих блоків та не встановлювати прохідний бар’єр; передбачити, що кількість виборців на дільниці не може перевищувати 2 тисячі осіб тощо.

Водночас автор пропонує встановити додаткові обмеження пасивного виборчого права громадян, а саме: одна й та сама особа не може бути обрана народним депутатом України більше ніж два строки підряд; не має права балотуватися кандидатами в депутати особа, якщо до дня закінчення повноважень Верховної Ради України наступного скликання її вік перевищуватиме граничний вік перебування на державній службі, що не узгоджується з положеннями Конституції України.

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян ознайомив присутніх з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому Управління висловило цілу низку зауваження до цього законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні його доцільно відхилити та  запропонував до розгляду проект висновку Комітету з даного питання, підготовлений підкомітетом з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, запрошені, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про вибори народних депутатів України (реєстр. 9265-4 від 18.10.2011) за наслідками розгляду у першому читанні відхилити відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання Голові Комітету – народному депутату України Омельченку О.О.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

7.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена про можливість проведення комітетських слухань щодо проблематики правового статусу територіальних громад сіл, селищ, міст, які перебувають у складі інших територіальних громад.

Доповідач поінформував присутніх, що до Комітету надійшов лист за підписом Віце-президента Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» з виконавчої роботи М.Пітцика з проханням розглянути можливість внесення змін до Плану роботи Комітету на період роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання та запропоновано провести слухання в Комітеті щодо проблематики правового статусу територіальних громад сіл, селищ, міст, які перебувають у складі інших територіальних громад.

Голова підкомітету звернув увагу присутніх, що після прийняття Конституції України у 1997 році та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» у 1997 році виникла і до цього часу продовжується парадоксальна ситуація, коли до територіальної громади міста (селища) – суб’єкта місцевого самоврядування входить інша територіальна громада – також самостійний суб’єкт місцевого самоврядування. Це призводить до численних колізій та конфліктних ситуацій.

Таким чином, зазначив В.Демчишен, проблеми у цьому сегменті системи місцевого самоврядування давно перезріли і потребують вирішення. Тому ініціативу Асоціації щодо проведення слухань у Комітеті у січні місяці 2012 року необхідно підтримати, силами підкомітету з питань державного будівництва додатково проаналізувати ситуацію та на одному із наступних засідань Комітету прийняти рішення щодо забезпечення проведення таких слухань.

Пропозицію підтримано.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“9 сесія 6 скликання”