ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 126/14

06 липня 2011 року

15 год. 00 хв.

м. Київ,

вул. Садова, 3 а, к. 416

                                       

 

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

 

Присутні: члени Комітету: Сінченко В.М., Черноморов О.М., Демчишен В.В., Павленко В.В., Трайдук М.Ф., Єгоров О.М., Горбатюк А.О., Касянюк О.Р., Надоша О.В., Фомін О.В.

Відсутні: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Подгорний С.П., Петренко В.М.

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Комітету Малюга А.В., заступник Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., головні консультанти Корнієнко Т.М., Шкуріна Л.Б., старші консультанти Гарбуз Ю.П., Федоренко Ю.В.

 

Запрошені:

Ємельянова І.І. – Перший Заступник Міністра юстиції України;

Шевченко О.О. – заступник Начальника Головдержслужби;

Солодка І.В. – помічник Міністра юстиції України;

Шило В.Д. – начальник юридичного управління Міністерства соціальної політики України;

Білинська М.М. – віце-Президент Національної академії державного управління при Президентові України;

Дубровський В.Є. – Керівник секретаріату Конституційного Суду України;

Бірюк Л.І. – заступник Керівника секретаріату Конституційного Суду України;

Поліщук К.А. – радник голови Київської обласної ради;

Шаршак Т.А. – завідувач відділу з питань екологічного, соціального та гуманітарного законодавства Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України;

Фугель Л.М. – заступник Керівника управління з питань кадрової політики Адміністрації Президента України;

Галамага В.М. – начальник відділу оплати праці в бюджетній сфері, Міністерство фінансів України;

Цибитовський С.Ю. – представник Української асоціації місцевих та регіональних влад;

Гапотченко В.І. – заступник Керівника Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Деревцов С.І. – головний державний податковий інспектор юридичного Департаменту Державної податкової служби України;

Данилова О.М. – начальник відділу методології Департаменту податкового контролю юридичних осіб Державної податкової служби України;

Новіков В.В. – директор юридичного Департаменту Національного Банку України.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про призначення позачергових місцевих виборів.

2. Про зауваження Головного юридичного управління до проекту Закону про державну службу (реєстр. № 8306, друге читання).

3. Про проект Закону про внесення зміни до статті 23 Закону України "Про державну службу" (щодо порядку продовження терміну перебування на державній службі) (реєстр. № 8686, н.д. В.Демчишен).

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення процедури реєстрації політичних партій) (реєстр. № 7253,   н.д. С.Власенко).

5. Про проект Закону про внесення зміни та доповнень до деяких законів України щодо передвиборної агітації та висвітлення виборчого процесу у засобах масової інформації (реєстр. № 2764, н.д. А.Шевченко).

6. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони проведення перевірок засобів масової інформації у період передвиборної агітації (реєстр. № 7282, н.д. І.Геращенко, В.Сінченко, О.Бондаренко, О.Кондратюк, В.Ландік, В.Зубанов, О.Герасим’юк).

7. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у ході виборчого процесу (реєстр. № 7336, н.д. І.Денькович, М.Трайдук).

8. Про Звіт про роботу Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за восьму сесію Верховної Ради України шостого скликання  (лютий – липень 2011 р.).

9. Про пропозиції Комітету з питань державного будівництва  та місцевого  самоврядування до проекту порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2011 р. – січень 2012 р.).

10. Про План роботи Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на період дев’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання.

 

***

 

СЛУХАЛИ: Голова Комітету О.Омельченко ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонував членам Комітету внести свої пропозиції до порядку денного.

О.Омельченко запропонував виключити з проекту порядку денного засідання Комітету питання про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення процедури реєстрації політичних партій) (реєстр. № 7253, н.д. С.Власенко) та про проект Закону про внесення зміни та доповнень до деяких законів України щодо передвиборної агітації та висвітлення виборчого процесу у засобах масової інформації (реєстр. № 2764, н.д. А.Шевченко) у зв’язку із відсутністю авторів зазначених законопроектів на засіданні Комітету.

Пропозицію підтримано.

 

Секретар Комітету С.Гордієнко запропонував у розділі “Різне” порядку денного засідання Комітету розглянути інформацію щодо ситуації, яка склалася навколо діяльності органів місцевого самоврядування у місті Вишневе та селі Софіївська Борщагівка Києво-Святошинського району Київської області.

Пропозицію підтримано.

 

Голова Комітету О.Омельченко нагадав присутнім про те, що за результатами розгляду в першому читанні Верховною Радою України були прийняті за основу проекти законів України про громадські організації (реєстр. № 7262-1) та про місцевий референдум (реєстр. № 7082) із дорученням Комітету підготувати їх до другого читання. Враховуючи вищесказане, О.Омельченко вніс пропозицію включити відповідні питання до проекту порядку денного засідання Комітету для їх детального розгляду.

Пропозицію підтримано.

 

Голова Комітету запропонував присутнім визначитися шляхом голосування щодо прийняття порядку денного засідання Комітету в цілому з такою послідовністю питань:

Про призначення позачергових місцевих виборів.

Про проект Закону про внесення зміни до статті 23 Закону України "Про державну службу" (щодо порядку продовження терміну перебування на державній службі) (реєстр. № 8686, н.д. В.Демчишен).

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони проведення перевірок засобів масової інформації у період передвиборної агітації  (реєстр. № 7282, н.д. І.Геращенко, В.Сінченко, О.Бондаренко, О.Кондратюк, В.Ландік, В.Зубанов, О.Герасим’юк).

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у ході виборчого процесу (реєстр. № 7336, н.д. І.Денькович, М.Трайдук).

5. Про Звіт про роботу Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за восьму сесію Верховної Ради України шостого скликання  (лютий – липень 2011 р.)

6. Про пропозиції Комітету з питань державного будівництва  та місцевого  самоврядування до проекту порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2011 р. – січень 2012 р.

7. Про План роботи Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на період дев’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання.

8. Про зауваження Головного юридичного управління до проекту Закону про державну службу (реєстр. № 8306, друге читання)

9. Про утворення Робочої групи Комітету з підготовки проекту Закону про громадські організації (реєстр. № 7262-1) до другого читання.

10. Про утворення Робочої групи Комітету з підготовки проекту Закону про місцевий референдум (реєстр. № 7082) до другого читання.

11. Різне.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити порядок денний засідання Комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

1.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про призначення позачергових місцевих виборів.

Доповідач поінформував присутніх про зміст підготовлених матеріалів щодо питання призначення позачергових місцевих виборів та запропонований підкомітетом проект рішення Комітету, в якому Верховній Раді України рекомендується призначити позачергові місцеві вибори на неділю 18 вересня 2011 року.

Загалом на розгляд подається 11 проектів постанов щодо призначення позачергових місцевих виборів у зв’язку з достроковим припиненням  повноважень сільських голів, а саме: 7 – за власним бажанням на підставі поданих заяв, 3 – у зв’язку зі смертю, 1 – за вироком суду.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, запрошені, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори:

Гуто-Студенецького сільського голови (Гуто-Студенецька сільська рада Щорського району Чернігівської області),

Білогривського сільського голови (Кролевецька сільська рада Щорського району Чернігівської області),

Полошківського сільського голови (Полошківська сільська рада Глухівського району Сумської області),

Тростянецького сільського голови (Тростянецька сільська рада Бережанського району Тернопільської області),

Бандурівського сільського голови (Бандурівська сільська рада Гайворонського району Кіровоградської області),

Пасатського сільського голови (Пасатська сільська рада Балтського району Одеської області),

Ксаверівського сільського голови (Ксаверівська сільська рада Вінницького району Вінницької області),

Великоключівського сільського голови (Великоключівська сільська рада Коломийського району Івано-Франківської області),

Мар’янопільського сільського голови (Мар’янопільська сільська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області)

Гальчинського сільського голови (Гальчинська сільська рада Андрушівського району Житомирської області),

Первомайського сільського голови (Первомайська сільська рада Ясинуватського району Донецької області) на неділю 18 вересня 2011 року, прийнявши відповідні постанови Верховної Ради України.

2. У разі, якщо протягом пленарного тижня 5-8 липня 2011 року подані на розгляд Верховної Ради України народними депутатами України – членами Комітету проекти постанов про призначення позачергових місцевих виборів не будуть розглянуті, доручити визначити дату, на яку доцільно призначити ці вибори, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

2.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена про проект Закону про внесення зміни до статті 23 Закону України "Про державну службу" (щодо порядку продовження терміну перебування на державній службі) (реєстр. № 8686, н.д. В.Демчишен).

Доповідач зазначив, що даним законопроектом пропонується покласти повноваження щодо продовження терміну перебування на державній службі при досягненні державним службовцем граничного терміну перебування на цій службі виключно на керівника державного органу.

Законопроект внесений з метою врегулювання питання реалізації визначених законом повноважень спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань реалізації державної політики у сфері державної служби та керівника відповідного державного органу і концептуально узгоджується з відповідними положеннями проекту Закону України «Про державну службу» (реєстр. № 8306 від 25.03.2011 р.), що підготовлений Комітетом для розгляду Верховною Радою України у другому читанні.

В.Демчишен зазначив, що Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку підтримує зазначену законодавчу пропозицію та запропонував народним депутатам України проект висновку Комітету, підготовлений підкомітетом з питань державного будівництва.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, запрошені, працівники секретаріату Комітету.

Члени Комітету погодилися з твердженням автора законопроекту про те, що законодавча ініціатива не потребуватиме додаткових витрат з державного та місцевих бюджетів у разі її реалізації. Була висловлено також концептуальну підтримку даному законопроектові, проте відзначалося, що він містить незначні недоліки техніко-юридичного характеру, які можна відкоригувати після його прийняття за основу та в цілому.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, затвердженого Законом України від 10.02.2010 р. № 1861-VІ, проект Закону про внесення зміни до статті 23 Закону України «Про державну службу» (щодо порядку продовження терміну перебування на державній службі) (реєстр. № 8686 від 16.06.2011 р.), поданий народним депутатом України В.Демчишеним, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому, виправивши в його тексті недоліки техніко-юридичного характеру в ході підготовки тексту прийнятого Закону для підпису Головою Верховною Радою України.

2. Визначити співдоповідачем від Комітету з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань державного будівництва В.Демчшена.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

3.

СЛУХАЛИ: інформацію члена підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян О.Фоміна про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони проведення перевірок засобів масової інформації у період передвиборної агітації  (реєстр. №7282, н.д. І.Геращенко, В.Сінченко, О.Бондаренко, О.Кондратюк, В.Ландік, В.Зубанов, О.Герасим’юк).

Доповідач поінформував присутніх про те, що даним законопроектом пропонується доповнити закони України «Про вибори народних депутатів України», «Про вибори Президента України» та «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» новою статтею та заборонити органам і посадовими особам, уповноваженим законами здійснювати державний нагляд (контроль) засобів масової інформації незалежно від форми власності, здійснювати їх перевірку, якщо це не передбачено зазначеними виборчими Законами.

О.Фомін ознайомив присутніх членів Комітету з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому Управління висловило низку зауважень до проекту Закону та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні його доцільно повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи та запропонував до розгляду проект висновку Комітету з даного питання, підготовлений підкомітетом з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, запрошені, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо заборони проведення перевірок засобів масової інформації у період передвиборної агітації (реєстр. № 7282) за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України та доручити Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи і внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян – народному депутату України Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – 9 народних депутатів України, “Утримались” – 3 народних депутати України.

Рішення прийнято.

 

4.

СЛУХАЛИ: інформацію члена підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян О.Фоміна про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у ході виборчого процесу (реєстр. №7336, н.д. І.Денькович, М.Трайдук).

Доповідач зазначив, що даним законопроектом пропонується доповнити статтю «Публічність і відкритість виборчого процесу» законів України «Про вибори народних депутатів України», «Про вибори Президента України» та «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» новим положенням та передбачити, що засоби масової інформації не можуть бути об’єктом планових перевірок органами влади або інших зовнішніх перевірок, крім тих, що проводяться за рішенням суду, у період з дня оголошення початку виборчого процесу до офіційного оголошення Центральною виборчою комісією результатів виборів.

О.Фомін ознайомив присутніх із висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому Управління висловило низку зауважень до проекту Закону та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні його доцільно повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи. Також у висновку було вказано, що законопроект із реєстр. №7336 є фактично альтернативним до законопроекту з реєстр. №7282, оскільки повторює за суттю його положення щодо регулювання одних і тих же суспільних відносин, хоча ця обставина при реєстрації не врахована.

Доповідач запропонував проект висновку Комітету щодо законопроекту, підготовлений підкомітетом з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, запрошені, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у ході виборчого процесу (реєстр. № 7336) за наслідками розгляду в першому читанні відхилити відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.

2. У разі прийняття Верховною Радою України за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо заборони проведення перевірок засобів масової інформації у період передвиборної агітації (реєстр. № 7282), при його підготовці до розгляду парламентом у другому читанні врахувати положення законопроекту з реєстр. № 7336.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян – народному депутату України Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – 11 народних депутатів України, “Утримався” – 1 народний депутат України.

Рішення прийнято.

 

5.

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету С.Гордієнка про Звіт про роботу Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за восьму сесію Верховної Ради України шостого скликання (лютий – липень 2011 р.)

Доповідач зазначив, що відповідно до частини другої статті 53 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” наприкінці кожної сесії Комітет повинен розглянути питання про виконання плану роботи  Комітету та іншу діяльність у період цієї сесії і затвердити шляхом прийняття рішення письмовий звіт про підсумки своєї роботи. Проекти відповідних матеріалів щодо роботи Комітету протягом восьмої сесії Верховної Ради України шостого скликання підготовлено у секретаріаті Комітету та надано народним депутатам України – членам Комітету для розгляду і прийняття рішення.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити Звіт про роботу Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за лютий – липень 2011 р. (восьма сесія Верховної Ради України шостого скликання) (додається).

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

6.

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету С.Гордієнка про пропозиції Комітету з питань державного будівництва  та місцевого  самоврядування до проекту порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2011 р. – січень 2012 р.)

Доповідач поінформував присутніх, що на виконання статті 13 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” та статті 21 Регламенту Верховної Ради України Комітет має подати свої пропозиції до проекту порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2011 р. – січень 2012 р.). Відповідний проект пропозицій підготовлено у секретаріаті Комітету та надано народним депутатам України – членам Комітету для розгляду і прийняття рішення.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

Затвердити Пропозиції Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування до проекту порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2011 р. – січень 2012 р.), з подальшим врахуванням змін та доповнень до нього (додається).

Членам Комітету до 15 липня 2011 р. надати для узагальнення до секретаріату Комітету додаткові пропозиції до проекту порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання.

Секретаріату Комітету направити узагальнені пропозиції до Головного організаційного управління Апарату Верховної Ради України для підготовки зведеного документа на розгляд Погоджувальної ради.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

7.

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету С.Гордієнка про План роботи Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на період дев’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання.

Доповідач нагадав присутнім, що відповідно до статей 13, 41 Закону України “Про комітети Верховної Ради України”, Комітет має планувати свою роботу на кожну чергову сесію парламенту та затверджувати відповідний план. Проект такого документу на період роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання підготовлено у секретаріаті Комітету під керівництвом його завідувача та надано народним депутатам України – членам Комітету для розгляду і прийняття рішення.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити План роботи Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на вересень 2011 р. – січень 2012 р. з подальшим врахуванням змін та доповнень до нього (додається).

Контроль за виконанням підготовки питань на засідання Комітету та дотриманням термінів покласти на секретаря Комітету С.Гордієнка.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

8.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена про зауваження Головного юридичного управління до проекту Закону про державну службу (реєстр. № 8306, друге читання).

Доповідач поінформував, що 4 липня 2011 року Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України було сформульовано і передано до Комітету 13 зауважень до окремих положень підготовленого до другого читання законопроекту з реєстр. №8306. Всі вони внесені до порівняльної таблиці та розглянуті на предмет врахування чи відхилення підкомітетом з питань органів виконавчої влади.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, запрошені, працівники секретаріату Комітету.

У ході детального обговорення зауважень, поданих Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України, було вирішено 10 з них відхилити, 2 – врахувати, 1 – врахувати частково та подати на розгляд Верховної Ради України додаткову порівняльну таблицю до законопроекту з реєстр. № 8306, яка відображає результати подальшої роботи Комітету з його підготовки до другого читання.

Під час жвавої дискусії на засіданні 11 народних депутатів - членів Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підтримали додаткову порівняльну таблицю, 1 народний депутат України утримався.

Пропозицію підтримано.

 

9.

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка про утворення Робочої групи Комітету з підготовки проекту Закону про громадські організації (реєстр. № 7262-1) до другого читання.

Доповідач нагадав присутнім, що 17 травня 2011 року на пленарному засіданні Верховної Ради України за результатами розгляду у першому читанні було прийнято за основу проект Закону про громадські організації (реєстр. № 7262-1), поданий народними депутатами України Ю.Мірошниченком, С.Подгорним, А.Шевченком, Ю.Литвином, Л.Оробець, А.Пінчуком, з дорученням Комітету підготувати його до другого читання.

Даний законопроект було внесено представниками різних парламентських фракцій з метою удосконалення законодавства України про об’єднання громадян шляхом приведення його у відповідність до міжнародних договорів України, а також визначення належних правових та організаційних основ реалізації права особи на свободу об’єднання, створення сприятливих умов для утворення і діяльності громадських організацій та розвитку громадянського суспільства в цілому.

На сьогодні суб’єкти права законодавчої ініціативи виявили високу активність при його підготовці до другого читання – свої пропозиції і поправки подали понад 20 народних депутатів України. Така ж зацікавленість спостерігається і з боку громадських організацій, адже цей законопроект безпосередньо стосується їхньої діяльності. При цьому вказується, що законопроект потребує всебічного доопрацювання з урахуванням європейських стандартів правового статусу неурядових організацій згідно із Рекомендаціями Комітету Міністрів Ради Європи державам – членам стосовно правового статусу неурядових організацій у Європі   № СМ/Rec (2007) 14.

Враховуючи вищесказане, відповідно до пунктів 5, 6, 8 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» доцільно було б створити Робочу групу Комітету з підготовки законопроекту з реєстр. № 7262-1 до другого читання, залучивши до залучивши до участі у її роботі широке коло представників органів державної влади та місцевого самоврядування, неурядових організацій, науковців, експертів.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1.Створити Робочу групу Комітету з підготовки проекту Закону про громадські організації (реєстр. № 7262-1) до другого читання.

2. Призначити керівником Робочої групи Заступника Голови Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, народного депутата України Ю.Ключковського та доручити йому сформувати її персональний склад.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

10.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена про утворення Робочої групи Комітету з підготовки проекту Закону про місцевий референдум (реєстр. № 7082) до розгляду у другому читанні.

Доповідач зазначив, що 19 квітня 2011 року на пленарному засіданні Верховної Ради України за результатами розгляду у першому читанні було прийнято за основу проект Закону про місцевий референдум (реєстр. № 7082), поданий Кабінетом Міністрів України, з дорученням Комітету підготувати його до другого читання.

Вказаний законопроект було внесено Кабінетом Міністрів України з метою вдосконалення механізму безпосередньої участі громадян у вирішенні питань місцевого значення. Він має надзвичайно велике значення для діяльності всієї системи місцевого самоврядування, оскільки складає основу основ здійснення влади народом, який відповідно до Конституції України визнається єдиним її джерелом. Важливо також при опрацюванні прийнятого у першому читанні документу всебічно врахувати його експертну оцінку, підготовлену Директоратом демократичних інституцій Генерального директорату з питань демократії та політичних справ у співробітництві з професором Жераром Марку (Gérard Marcou), Університет Париж 1 Пантеон-Сорбонна, Директором GRALE (Група досліджень місцевого самоврядування в Європі), Франція на замовлення Комітету в рамках програми Ради Європи з посилення місцевої демократії в Україні.

Враховуючи вищесказане, відповідно до пунктів 5, 6, 8 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» доцільно було б створити Робочу групу Комітету з підготовки законопроекту з реєстр. № 7082 до другого читання, залучивши до залучивши до участі у її роботі широке коло представників органів державної влади та місцевого самоврядування, неурядових організацій, науковців, експертів.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Утворити Робочу групу Комітету з підготовки проекту Закону України “Про місцевий референдум” (реєстр.№ 7082) до розгляду у другому читанні.

2. Персональний склад Робочої групи затвердити на засіданні Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

11.

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету С.Гордієнка щодо ситуації, яка склалася навколо діяльності органів місцевого самоврядування у місті Вишневе та селі Софіївська Борщагівка Києво-Святошинського району Київської області.

Доповідач поінформував присутніх про окремі обставини ситуації, яка склалася навколо діяльності органів місцевого самоврядування у місті Вишневе та селі Софіївська Борщагівка Києво-Святошинського району Київської області та наголосив, що вона набула конфліктного характеру і викликала серйозне занепокоєння серед мешканців зазначених населених пунктів, привертаючи увагу засобів масової інформації та органів державної влади.

Голова Комітету О.Омельченко зазначив, що на сьогодні Комітет володіє інформацією стосовно порушених доповідачем питань. Зокрема, у м. Вишневому вони перебувають на стадії судового вирішення. Але за будь-яких обставин, у разі необхідності Комітет буде готовий повернутися до їх розгляду та вжити заходів реагування, передбачених чинним законодавством під час роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України.

Інформацію взято до відома.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“8 сесія 6 скликання_арх”