СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України

з питань організації державної влади, місцевого самоврядування,

регіонального розвитку та містобудування

 

3 квітня 2024 року

Веде засідання голова Комітету ШУЛЯК О.О.

 

ГОЛОВУЮЧА. Перед початком засідання привітаємо нашого колегу Ігоря Васильєва з народженням сина. Ігорю, бажаємо вам, щоб ріс здоровим і обов’язково під мирним небом.

Колеги, ми зараз з вами проводимо засідання комітету в режимі відеоконференції на платформі Zoom в порядку, який передбачений Законом України "Про комітети Верховної Ради України" із застосуванням пункту 4 розділу VIII "Прикінцевих положень".

Засідання комітету є повноважним, якщо на ньому присутні більше половини від затвердженого Верховною Радою України складу його членів.

Згоду на проведення засідання комітету підписали 25 членів комітету і сьогодні на засідання вже зареєструвались 15 народних депутатів. Кворум є. Оголошую засідання комітету відкритим.

Якщо секретар комітету Дмитро Валерійович Ісаєнко підтримує, то допомогу нам по підрахунку голосів буде надавати секретаріат і я буду озвучувати.

Дмитре Валерійовичу, підтримується? Ви не проти?

 

ІСАЄНКО Д.В. Я підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Колеги, кожному з вас в алфавітному порядку буду надавати слово для того, щоб ви особисто представляли, що берете участь в засіданні комітету і прошу обов’язково включати відео для фіксації вашої особистої присутності.

Зараз ми зробимо перекличку і перед тим, як проголосуємо порядок денний засідання комітету за основу та в цілому, запитаю, чи є у вас до порядку денного пропозиції.

Пан Дмитро Микиша. Бачу, піднята рука. Будь ласка.

 

МИКИША Д.С. Дякую.

Вітаю. Олено Олексіївно, хотів би в "Різному" розглянути питання щодо ситуації, що склалась в Кобеляцькій міській раді про фактичне захоплення влади місцевої. Тому прошу додати до порядку денного, в розділі "Різне" розглянути це питання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА.   Дякую.

Колеги, ще в кого є бажання озвучити пропозиції? Немає. Тоді переходимо до переклички і до голосування.

 Я Шуляк Олена. Беру особисту участь в засіданні комітету і голосую за прийняття порядку денного за основу та в цілому з врахуванням пропозиції пана Дмитра Микиши.

Будь ласка, Аліксійчук.

Балога.

 

БАЛОГА В.І. За основу та в цілому з врахуванням пропозиції колеги Микиши. Підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую.

Будь ласка, Безгін.

 

БЕЗГІН В.Ю. Присутній особисто. Підтримую порядок денний за основу та в цілому з пропозицією Дмитра Микиши.

 

ГОЛОВУЮЧА. Будь ласка, Білозір.

Бондар.

 

БОНДАР Г.В. Бондар Ганна. Беру участь особисто, підтримую порядок денний за основу та в цілому з врахуванням пропозиції Дмитра Микиши.

 

ГОЛОВУЮЧА. Будь ласка, пан Васильєв.

 

ВАСИЛЬЄВ І.С. Васильєв Ігор. Беру участь особисто. Підтримую з урахуванням…

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую.

Войцехівський, будь ласка.

 

ВОЙЦЕХІВСЬКИЙ В.О. Войцехівський. Беру особисто. Підтримую за основу і в цілому з урахуванням пропозиції колеги Микиши.

 

ГОЛОВУЮЧА. Гузь, будь ласка.

Дунда.

 

ДУНДА О.А. Дунда. Приймаю участь особисто. За порядок денний з пропозицією пана Микиши.

Пані голово, у вас сьогодні дуже цікавий і гарний look.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую дуже.

Будь ласка, Загоруйко.

 

ЗАГОРУЙКО А.Л. Доброго дня, колеги. Беру участь у засіданні комітету особисто. Підтримую порядок денний.

Щоправда мене там на кілька секунд викинуло з програми, я не почула пропозицію Микиши, тому не можу її підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧА. Пропозиція Дмитра була – в "Різному" розглянути ситуацію, яка відбулася у Кобеляцькій раді.

 

ЗАГОРУЙКО А.Л. Давайте розглянемо. Підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, Аліно.

Будь ласка, Іванов.

Ісаєнко.

 

ІСАЄНКО Д.В. Ісаєнко. Присутній особисто. За основу і в цілому з пропозиціями.

 

ГОЛОВУЮЧА. Будь ласка, Кальцев.

 

КАЛЬЦЕВ В.Ф. Доброго дня, колеги. Присутній особисто. Голосую за порядок денний за основу та в цілому і з пропозицією Дмитра.

 

ГОЛОВУЮЧА. Будь ласка, Качура.

 

КАЧУРА О.А. Доброго здоров'я. Олександр Качура. Беру участь у засіданні комітету нашого особисто. Підтримую порядок денний за основу та в цілому з пропозиціями колег.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую.

Клочко.

Будь ласка, Літвінов.

 

ЛІТВІНОВ О.М. Літвінов. Особисто приймаю участь в засіданні комітету. Порядок денний підтримую за основу та в цілому з пропозиціями Дмитра Микиши.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую.

Будь ласка, Лозинський.

 

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М. Лозинський. Присутній особисто. Підтримую за основу і в цілому з пропозиціями пана Микиши порядок денний.

 

ГОЛОВУЮЧА. Будь ласка, Микиша.

 

МИКИША Д.С. Беру участь особисто у засіданні комітету. Голосую за основу та в цілому за порядок денний з моєю пропозицією.

 

ГОЛОВУЮЧА. Будь ласка, М'ялик Віктор.

 

М'ЯЛИК В.Н. Доброго дня. Беру участь особисто. Голосую за основу і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую.

Будь ласка, Рубльов.

 

РУБЛЬОВ В.М. Колеги, доброго дня. Присутній особисто. Підтримую за основу і в цілому порядок денний із пропозицією Дмитра Микиші.

 

ГОЛОВУЮЧА. Будь ласка, Саврасов.

 

САВРАСОВ М.В. Вітаю. На комітеті присутній. Порядок денний підтримую з пропозицією.

 

ГОЛОВУЮЧА. Будь ласка, Соколов.

Будь ласка, Стріхарський.

 

СТРІХАРСЬКИЙ А.П. Всім доброго дня. Стріхарський присутній особисто. Підтримую порядок денний за основу та в цілому з пропозицією від Дмитра Микиші.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Будь ласка, Чорний.

 

ЧОРНИЙ Д.С. Доброго дня. Чорний присутній. Підтримую порядок денний за основу і в цілому з пропозицією.

 

ГОЛОВУЮЧА. І, будь ласка, Яценко.

 

ЯЦЕНКО А.В. Доброго дня. Беру участь особисто. Підтримую порядок денний з урахуванням пропозиції колеги Микиші.

 

ГОЛОВУЮЧА. Колеги, дякую.

За – 20.

Рішення прийнято.

Переходимо далі. Колеги, хочу зазначити, що проект висновку після підкомітету з питань деколонізації пропозиції від установ, організацій через систему СЕДО були завчасно завантажені секретаріатом комітету у систему "Електронний комітет".

Переходимо до першого питання нашого порядку денного. Це питання адміністративно-територіального устрою.

Колеги, комітет має розглянути пропозиції органів місцевого самоврядування, військових адміністрацій населених пунктів та рекомендації Українського інституту національної пам'яті, Національної комісії зі стандартів державної мови щодо перейменування окремих населених пунктів низки областей, назви яких містять символіку російсько-імперської політики або не відповідають стандартам державної мови у зв'язку необхідністю приведення їх назв у відповідність із вимогами Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російсько-імперської політики в Україні".

Я прошу першого заступника голови комітету, голову підкомітету Лозинського Романа Михайловича сповістити рішення підкомітету та алгоритм розгляду цих перейменувань.

Прошу до слова, Романе.

 

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М. Дякую, пані голово.

Доброго дня, шановні колеги. Сьогодні відбулось чергове засідання підкомітету з питань деколонізації, на якому наш підкомітет підтримав рішення щодо перейменування 51 населеного пункту, серед яких 7 міст. Також у нас був консенсус щодо того, що ми зараз розглядаємо перейменування теж населених пунктів, які перебувають тимчасово в окупації, для того щоб продемонструвати всій країні, що ми ці території визнаємо нашими і не забули про них. Тому серед населених пунктів буде декілька міст і сіл з окупованої території.

Шановні колеги, щодо алгоритму розгляду. Оскільки у нас був консенсус на підкомітеті, ми пропонуємо три блоки голосувань, три голосування: перше щодо міст, друге щодо сіл та селищ, і третє, фінальне, підсумкове, яке буде запротокольоване нашим комітетом.

Що стосується можливості обговорення, я закликаю всіх уважно слухати ці блоки, і якщо у вас буде інше, альтернативне до бачення підкомітету рішення щодо перейменування або питання з метою уточнити те чи інше перейменування, чому саме так, я готовий прокоментувати це або хтось з членів підкомітету більш широко. А зараз просто пройдусь по рішеннях, по населених пунктах так, як говорив: спершу міста, потім селища і села.

Пані голово, чи можна переходити до переліку населених пунктів?

 

ГОЛОВУЮЧА. Так, будь ласка.

 

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М. Дякую.

Шановні колеги, перелік міст на сьогоднішній проект рішень.

Дніпропетровська область: місто Першотравенськ перейменувати на місто Шахтарське.

Луганська область: місто Первомайськ перейменувати на місто Сокологірськ. Луганська область: місто Сєвєродонецьк перейменувати на місто Сіверськодонецьк.

Сумська область: місто Дружба перейменувати на місто Журавське.

Харківська область: місто Красноград перейменувати на місто Берестин. Харківська область: місто Первомайський перейменувати на місто Златопіль.

Черкаська область: місто Ватутіне перейменувати на місто Багачеве.

Це сім міст, рішення підкомітету, шановні колеги, до вашої уваги.

Перед голосуванням… Пані голово, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧА. Колеги, перед голосуванням чи бажають виступити члени комітету з цього питання?

Пане Дмитро Микиша, у вас рука висить з минулого разу чи це зараз хочете сказати?

 

МИКИША Д.С. Зараз хочу.

 

ГОЛОВУЮЧА. Будь ласка.

 

МИКИША Д.С. Дякую.

У мене одна подяка буде і одна пропозиція. Подяка саме і голові підкомітету Роману Лозинському, і в принципі нашому комітету, який зважено, в рамках діючого законодавства, віднісся з розумінням до того, щоб місцеві громади все ж таки взяли участь в розгляді відповідних питань. Це в першу чергу про Красноград Харківської області, бо спочатку було рішення Славноград, його комітет не прийняв і все одно дав можливість громаді визначитись серед тих назв, які там були ще додатково запропоновані. Громада визначилася, і тепер це Берестин буде, Сподіваюсь, комітет підтримає.

Друге, по Первомайську. Там взагалі було три назви: Добродар, Хлібодар та Холодний Яр, які комітет відхилив, підкомітет відхилив, і дав можливість вибрати з наступних трьох назв, які мені особисто як громадянину і жителю Харківської області, який проживає поряд з цією громадою, всі три подобаються, але є рішення Златопіль місто, воно також дуже чудове і буде відображати. Нагадаю, що і Первомайськ в минулому, і Красноград в минулому, сподіваюсь, що ми його перейменуємо, це центри, адміністративні центри громад, а Красноград ще і є адміністративним центром району, тому відповідні назви також ляжуть у назву відповідної громади. Тому це буде Берестинська, сподіваюсь, і Златопільська громади, а також Берестинський район. Це і подяка знову ж до всіх колег за те, що все ж таки почули громаду, що їй дали можливість обрати, можливість додатково обрати серед тих назв, які є.

І друге, пропозиція якраз от почути також жителів, які зараз є вимушеними переселенцями, а також в першу чергу наших захисників і захисниць, які є містянами міста Сєвєродонецька, зараз захищають, і вони, озвучую їх думку і навіть прохання на тому, щоб відкласти це питання розгляду. Вони підтримують перейменування загалом, що це необхідно, але хотіли, щоб його відклали. Розумію, що на часі необхідно загалом перейменування, не зовсім погоджуюсь з паном Романом через те, що ми про когось забудемо, якщо не перейменуємо відповідні міста, можливо навіть навпаки, в когось може скластись враження, що ми забудемо тих громадян, які там зараз є, або вимушені переселенці і не можуть взяти участь у відповідному опитуванні як назвати місто, але в будь-якому випадку озвучив пропозиції саме цих жителів, які зараз тимчасово не знаходяться на території, що це питання відносно розгляду Сєвєродонецька і перейменування в Сіверськодонецьк відкласти.

В мене все. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Будь ласка, Романе.

 

БЕЗГІН В.Ю. Пані голово, я відреагую зараз як голова підкомітету. Поперше, ми повинні діяти в межах і в спосіб, законом визначені терміни, впродовж яких наш комітет має визначитись щодо перейменувань. Це найперше.

Друге, аргументи пана Микиши справді слушні. У нас справді, на превеликий жаль, немає можливості законне своє право реалізувати тим, хто мусив покинути або проживає в окупації, але наш підкомітет визначився все-таки абсолютною більшістю голосів, консенсусом щодо перейменування міста Сєвєродонецьк з тією аргументацією в тому числі, що русифікована назва мало кому зараз чимось може допомогти чи подобатись більше ніж назва перейменована. Пропозицію щодо назви надала Національна комісія з питань стандартів державної мови, ми діємо в межах закону, в межах процедури, і підкомітет запропонував рішення щодо перейменування.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Колеги, хто ще бажає висловитись? Можливо бажають виступити запрошені? Колеги, не бачу більше бажаючих. Тоді переходимо до голосування. Пропозиції щодо перейменування окремих міст, назви яких містять символіку російської імперської політики або не відповідають стандартам державної мови.

По черзі надаю вам слово. Прошу включати відео і оголошувати позицію.

Я Шуляк Олена, голосую за дану пропозицію, озвучену Романом Лозинським.

Будь ласка, Аліксійчук.

 

АЛІКСІЙЧУК О.В. Аліксійчук. Підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Будь ласка, Балога.

 

БАЛОГА В.І. Підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Безгін.

 

БЕЗГІН В.Ю. За.

 

ГОЛОВУЮЧА. Білозір.

Бондар.

 

БОНДАР Г.В. Бондар – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Васильєв.

 

ВАСИЛЬЄВ І.С. Васильєв – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Войцехівський.

 

ВОЙЦЕХІВСЬКИЙ В.О. Войцехівський – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Гузь.

Дунда.

Загоруйко.

 

ЗАГОРУЙКО А.Л. Підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Іванов.

Ісаєнко.

 

ІСАЄНКО Д.В. Ісаєнко – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Кальцев.

 

КАЛЬЦЕВ В.Ф. Кальцев – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Качура.

 

КАЧУРА О.А. За.

 

ГОЛОВУЮЧА. Клочко.

Літвінов.

 

ЛІТВІНОВ О.М. Літвінов – за. Підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Лозинський.

 

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М. Лозинський – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Микиша.

 

МИКИША Д.С. Це ж ми пакетом зараз, правильно, Олено Олексіївно?

 

ГОЛОВУЮЧА. Так, це ми голосуємо за перейменування окремих міст.

Потім переходимо за перейменування сіл та селищ.

 

МИКИША Д.С. Зрозуміло. Ну, за Златопіль і Берестин. Так, за. Підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Будь ласка, М'ялик.

 

М'ЯЛИК В.Н. М'ялик – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Рубльов.

 

РУБЛЬОВ В.В. Рубльов – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Саврасов.

 

САВРАСОВ М.В. За. Підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Соколов.

Стріхарський.

 

СТРІХАРСЬКИЙ А.П. Стріхарський - за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Чорний.

 

ЧОРНИЙ Д.С. За.

 

ГОЛОВУЮЧА. Яценко.

 

ЯЦЕНКО А.В. За. Яценко – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. За – 20.

Рішення прийнято.

Будь ласка, переходимо до голосування за пропозицію…

Ні. Зараз, Роман Лозинський, вам слово. Чи переходимо до другого голосування?

 

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М. Перед тим, як перейти до другого голосування, я зачитаю під протокол рішення підкомітету щодо сіл та селищ, які ми прийняли практично одноголосно серед всіх членів підкомітету, які були присутні на засіданні.

Вінницька область: село Красне – село Щасливе, селище Пестеля – селище Кільтява, село Суворовське – село Подільське.

Дніпропетровська область: село Первомайське – село Водяна Балка, село Спокойствіє – село Спокій, село Южне – село Південне, селище Первомайське – селище Добричі.

Київська область: село Красна Слобідка – в село Германівська Слобідка, село Перше Травня – село Гудимове.

Миколаївська область: село Першотравневе – село Мирне, село Гражданівка – село Левицьке, село Краснівка – село Лучківка, село Краснопіль – село Чайківка, село Юр'ївка – село Юріївка.

Одеська область: село Сухий Овраг – село Сухий Яр, село Малоярославець Другий – село Ярославове, селище Суворове – селище Шикирлик, село Андрієво-Іванове – село Світанок, село Міліардівка – село Мільярдівка, село Перше Травня – село Молдованка, село Старостине – село Старосілля.

Полтавська: село Новомосковське – село Лоза.

Сумська: село Першотравневе – село Боромельське, село Василівка – село Зарудне, село Московське – село Мирне, село Червона Долина – село Долина, село Червоногірка – село Масонів, село Перше Травня – село Хутір, село Першотравневе – село Кленове, село Зелена Роща – село Зелена Діброва, село Москалівщина – село Журавлине, село Перше Травня – село Новокостянтинівка.

Харківська: село Первухинка – село Лісове, селище Першотравневе – селище Рідне, село Первомайське – село Яношине, село Червоний Шлях – село Сіверське, селище Першотравневе – селище Степи, село Першотравневе – село Затишне, село Ватутіне – село Залужне, селище Першотравневе – селище Наукове, село Першотравневе – село Велетень.

Далі. Херсонська область: село Краснолюбецьк – село Коханівка.

Черкаська область: село Гудзівка – в село Ґудзівка, селище Катеринопіль – в селище Калинопіль.

Це рішення підкомітету щодо сіл та селищ в частині перейменувань.

 

ГОЛОВУЮЧА. Колеги, чи буде бажання виступити у членів комітету?

Будь ласка, пане Дмитре.

 

МИКИША Д.С. Дякую.

Я коротко. Також хочу подякувати, село Первухинка Богодухівської громади Богодухівського району, там також у нас була ситуація, що жителі вибрали одну назву, вона, яку вони обрали, не Первухинка, там була Веберівка, вона також не підходила по законах по деколонізації. Дали змогу їм обрати з пропозицій тільки Теково, які є історичними, але громада обрала нейтральну назву Лісне, запропонувала її комітету. Комітет погоджується, але з уточненням: не Лісне, а Лісове, оскільки Лісне вже є таке село в цьому ж районі. Згідно закону так само називати не можна, тому ми зараз голосуємо за Лісове, і в принципі це якраз відображає волю громади, за що знову дякую своїм колегам і прошу підтримати це рішення.

 

ГОЛОВУЮЧА. Пане Романе.

 

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М. До голосування можна переходити.

 

ГОЛОВУЮЧА. Переходимо до голосування пропозиції щодо перейменування окремих сіл та селищ, назви яких містять символіку російської імперської політики або не відповідають стандартам державної мови. Зачитав рішення підкомітету Роман Лозинський. Колеги, включаємося.

Я Шуляк Олена, голосую за дану пропозицію.

Будь ласка, Аліксійчук.

 

АЛІКСІЙЧУК О.В. Аліксійчук. Підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Балога.

 

БАЛОГА В.І. Балога – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Безгін.

 

БЕЗГІН В.Ю. Безгін – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Білозір.

Бондар.

 

БОНДАР Г.В. Бондар – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Васильєв.

 

ВАСИЛЬЄВ І.С. Васильєв. Підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Войцехівський.

 

ВОЙЦЕХІВСЬКИЙ В.О. Войцехівський – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Гузь.

 

ГУЗЬ І.В. Гузь – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дунда.

Загоруйко.

 

ЗАГОРУЙКО А.Л. Підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Іванов.

Ісаєнко.

 

ІСАЄНКО Д.В. Ісаєнко – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Кальцев.

 

КАЛЬЦЕВ В.Ф. Кальцев – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Качура. Олександре!

 

КАЧУРА О.А. Качура – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Літвінов.

 

ЛІТВІНОВ О.М. Літвінов – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Лозинський.

 

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М. Лозинський – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Микиша.

 

МИКИША Д.С. Микиша – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. М'ялик.

 

М'ЯЛИК В.Н. М'ялик – за, підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Рубльов.

 

РУБЛЬОВ В.В. Підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Саврасов, будь ласка.

 

САВРАСОВ М.В. За, підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Соколов.

Стріхарський.

 

СТРІХАРСЬКИЙ А.П. Стріхарський – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Чорний. Дмитре.

І Антон Яценко, будь ласка.

 

ЯЦЕНКО А.В. За.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую.

20 – за.

Рішення прийнято.

Колеги, переходимо до третього голосування, до фінального.

Перше, підтримати пропозиції органів місцевого самоврядування і військових адміністрацій населених пунктів та рекомендації Українського інституту національної пам’яті, Національної комісії зі стандартів державної мови щодо перейменування окремих населених пунктів, назви яких містять символіку російської імперської політики або не відповідають стандартам державної мови.

Друге, скерувати підтримані пропозиції та рекомендації до Національної комісії зі стандартів державної мови для проведення експертизи відповідності стандартам державної мови.

Третє, доручити народним депутатам України членам комітету розробити і внести на розгляд парламенту відповідні проекти постанов Верховної Ради України.

І четверте, рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 29 частини першої статті 85 Конституції України, частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України відповідні проекти постанов Верховної Ради України прийняти в цілому і доручити виступити на пленарному засіданні народному депутату України Роману Лозинському.

Колеги, переходимо до фінального голосування.

Я Шуляк Олена, голосую – за.

Будь ласка, Аліксійчук.

 

АЛІКСІЙЧУК О.В. Аліксійчук – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Балога.

 

БАЛОГА В.І. Балога – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, пане Вікторе.

Будь ласка, Безгін.

 

БЕЗГІН В.Ю. Безгін – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Білозір.

Бондар.

 

БОНДАР Г.В. Бондар – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Васильєв.

Войцехівський.

 

ВОЙЦЕХІВСЬКИЙ В.О. За.

 

ГОЛОВУЮЧА. Гузь.

 

ГУЗЬ І.В. Гузь – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дунда.

Загоруйко.

 

ЗАГОРУЙКО А.Л. За.

 

ГОЛОВУЮЧА. Іванов.

Ісаєнко.

 

ІСАЄНКО Д.В. За.

 

ГОЛОВУЮЧА. Кальцев.

 

КАЛЬЦЕВ В.Ф. За.

 

ГОЛОВУЮЧА. Качура.

 

КАЧУРА О.А. За.

 

ГОЛОВУЮЧА. Клочко.

Літвінов.

 

ЛІТВІНОВ О.М. Літвінов – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Лозинський.

 

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М. Лозинський – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Микиша.

 

МИКИША Д.С. Микаша – за, підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧА. М'ялик.

 

М'ЯЛИК В.Н. М'ялик – за, підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Рубльов. Пане Вячеславе.

Саврасов, будь ласка.

 

САВРАСОВ М.В. За, підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Соколов.

Стріхарський.

 

СТРІХАРСЬКИЙ А.П. За.

 

ГОЛОВУЮЧА. Чорний.

І Яценко.

 

ЯЦЕНКО А.В. За.

 

ГОЛОВУЮЧА. 18 – за.

Рішення прийнято.

Колеги, переходимо до наступного питання порядку денного. Про стан діяльності робочих груп у Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України дев'ятого скликання.

Колеги, ви мали змогу ознайомитися з інформацією щодо діяльності робочих груп нашого комітету…

 

РУБЛЬОВ В.В. Рубльов – за. Там щось вибило. Перепрошую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Рубльов – за. Тоді у нас 19 за рішення по перейменуваннях.

Дякую, пане Вячеславе.

Колеги, сьогодні у нас створено 21 робочу групу. І, як ви бачите із статистики, діяльність 17 робочих груп триває і 4 робочі групи ще не розпочали свою роботу.

Ми з вами у березні минулого року домовлялися, що якщо будуть робочі групи, які за рік не збираються, навіть не за рік, ми говорили, які не збираються протягом трьох місяців, то, можливо, комітету потрібно почистити взагалі наявність таких робочих груп і їх скасувати рішенням нашого комітету.

Які в кого будуть пропозиції? Чи підтримуєте ви, що потрібно відмінити ті робочі групи, які не збираються? У нас з вами є такі робочі групи, де було нуль засідань. Я би пропонувала це з вами обговорити.

Пане Дмитре Микиша, будь ласка.

 

МИКИША Д.С. Дякую.

Загалом рішення підтримую. Воно абсолютно слушне і зрозуміле. Якщо група не збирається, то для чого вона є? Бо ж фактично, коли група створена, це певні зобов'язання. Якщо вона не збирається, то, зрозуміло, ніхто зобов'язання ці виконувати там не може або не хоче. Якось так. Тому тримати відповідні групи не бачу за доцільне.

Окремо хотів би додати щодо робочої групи по органах самоорганізації населення. Для того щоб вона врешті запрацювала, я знову прошу поставити питання виключити мене зі співголовування у даній групі, залишити виключно на народному депутаті Рубльову Вячеславі Володимировичу, щоб він повноцінно одноособово очолив цю групу і група нарешті запрацювала і дійсно приносила результат, щоб ми почали рухатися в напрямку відповідного законопроекту, який дуже необхідний також в рамках євроінтеграції.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, пане Дмитре.

Колеги, дивіться, у нас є робоча група, яка створювалася 4 грудня 2019 року, з питань удосконалення нагородної справи України. Відбулося аж нуль задінь робочої групи. У нас співголови Літвінов, Лозинський. Шановні колеги, чи будемо заперечувати, чи будемо її реанімувати, або, можливо, сьогодні приймемо рішення про її ліквідацію?

 

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М. …пана Корнієнка в комітеті, який мав лідерство в цій темі. Думаю, що наразі можна ліквідовувати.

 

ЛІТВІНОВ О.М. Я думаю також.

 

ГОЛОВУЮЧА. Олександр Літвінов також. Я думаю, що по цій робочій групі, яка називається "з питань удосконалення нагородної справи України", можна її поставити на ліквідацію.

Потім у нас є робоча група, яка називається "з розробки законодавчих актів, спрямованих на забезпечення просторового планування та комплексної відбудови населених пунктів регіонів". Вона утворювалась 20 квітня 2022 року, співголови Бондар Ганна і Олег Дунда. Відбулось нуль засідань робочої групи.

Пані Бондар, пан Дунда, не будете ви заперечувати або, можливо, є у вас якась пропозиція? З 2022 року, два роки майже, не було жодного засідання. Це якраз говорить про те, що вона або неактуальна, або щось не те відбувається. Будь ласка.

 

БОНДАР Г.В. Можна я прокоментую?

 

ГОЛОВУЮЧА. Звичайно.

 

БОНДАР Г.В. Добрий день, колеги. Ми сьогодні з Олегом це питання проговорювали. Дійсно, ми не проти закриття цієї робочої групи, тому що питання просторового планування перемістилося на майданчик містобудівного кодексу. Ми там проводимо регулярні засідання. По просторовому плануванню там було окреме засідання, присвячене проблематиці на всіх трьох рівнях: держаному, регіональному і місцевому. Також було окреме засідання, присвячене стану розробки містобудівної документації і взагалі системи містобудівної документації в Україні відповідно до дослідження за методологією "Компас". І працює окрема підгрупа, присвячена просторовому плануванню, в складі загальної робочої групи по містобудівному кодексу. Тому ми як два співголови не проти закриття цієї окремої робочої групи.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую.

Мені здається, це слушна пропозиція, тим паче, є майданчик для обговорення проблематики, яка стосується просторового розвитку.

Колеги, у мене є ще таке питання: стосовно робочої групи врегулювання правового статусу Коцюбинської селищної територіальної громади Бучанського району Київської області і Славутицької міської територіальної громади Вишгородського району Київської області.

У нас відбулось 6 засідань робочих груп, але після 15 березня 2023 року, коли ми вже робили таку ревізію роботи наших робочих груп, жодне засідання робочої групи не проводилось. У нас там два співголови: Лозинський, Аліксійчук. Скажіть вашу пропозицію: чи залишаємо робочу групу, будемо її реанімувати, чи можливо є якісь інші пропозиції?

О, я бачу підняту руку. Віталій Безгін, це з цього питання?

 

БЕЗГІН В.Ю. Так, пані Олено.

Хлопці висловляться. Дивіться, моя думка, робоча група тоді напрацювала алгоритм рішень, винесла на комітет. Комітет їх не підтримав. Я вважаю, що робоча група свою функцію виконала і є всі підстави її закрити, припинити її діяльність. Але хай співголови озвучать. Мені здається, це раціонально її припинити.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Будь ласка, пане Романе.

 

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М. Пані голово, дякую.

У нас справді, як щойно згадав Віталій Юрійович, був запропонований конкретний механізм, цей механізм був проданий спеціальною окремою поправкою в Закон про адмінтерустрій. Цей механізм, його напрацювання, то це і для цього була покликана ця робоча група. Як вже було згадано, цей механізм підтриманий не був, в нас колегіально приймаються рішення, не робочою групою, а комітетом, а потім в залі парламенту, тому справді є сенс цю робочу групу закрити. Якщо повернемось до актуальності цього питання, буде готовність голосувати за відповідну пропозицію, можливо тоді відновити її, щоб щось доопрацювати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, Романе.

Будь ласка, Олександре Аліксійчук, чи немає у вас заперечень.

 

АЛІКСІЙЧУК О.В. Амінь.

 

ГОЛОВУЮЧА. Колеги, дякую.

Я пропустила ще одну робочу групу, це робоча група з розробки законопроекту щодо вдосконалення сфери благоустрою населених пунктів в межах територіальних громад. Вона створювалась в 2021 році. Після 15 березня відбулось одне засідання робочої групи. Співголови Ганна Бондар і Андрій Клочко. Можливо ця робоча група також буде працювати на майданчику робочої групи з питань містобудівного кодексу.

Пані Ганно, що ви скажете?

 

БОНДАР Г.В. Я не заперечую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Чудово, дякую.

Далі, у нас ще була одна робоча група з Аліною Загоруйко щодо напрацювання комплексних змін до виборчого законодавства, які б дали можливість проведення електронного голосування в Україні спільно з Комітетом з питань цифрової трансформації. У нас було два засідання робочої групи, але вже там тривалий час засідання не проводились.

Пані Аліно! У нас Аліна є сьогодні. Так, є.

 

ЗАГОРУЙКО А.Л. Так. Я підтверджую. Пам'ятаю ті два засідання. Єдине, що я дивлюся, в оцій табличці, де у нас статистична інформація, написано, що після 15.03.23 засідання робочої групи не проводилось. Але мені здається, що таке повноцінне засідання цієї робочої групи не проводилось ще з 2021 року. Тому на сьогоднішній день виглядає так, що ця робоча група якби "мертва", то необхідність її функціонування я не бачу.

 

ГОЛОВУЮЧА. Я думаю, що питання по проведенню електронного голосування в Україні – ми це можемо робити на базі діючих робочих груп, які на сьогодні працюють. Правильно, пані Аліно?

 

ЗАГОРУЙКО А.Л. Так. Є робоча група загальна по вдосконаленню виборчого законодавства. Можна там це робити, якщо буде така необхідність. Тому я думаю, що можна ліквідувати.

Єдине питання, що це ж з іншим комітетом. Чи треба їхнє рішення? Там ще Подгорна в нас.

 

ГОЛОВУЮЧА. Я бачу Подгорну. Але правильно я розумію, що ми з 2020 року спільно з Комітетом з цифрової трансформації не збиралися? Не збиралися. Я не пам'ятаю.

Будь ласка, Віталію.

 

БЕЗГІН В.Ю. Я не по цьому питанню, тому ви закінчуйте, я потім ще одну групу запропоную ліквідувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Бачите, як ми сьогодні. Давайте ми також і поставимо на ліквідацію. Якщо там потрібно буде процедурно провести якісь додаткові ітерації з Комітетом з питань цифрової трансформації, то ми це потім зробимо і проговоримо.

Так, у нас ще є одна робоча група. Разом, спільно з Комітетом з питань гуманітарної та інформаційної політики ми її створювали в січні. Вона ще жодного разу не засідала, але ми зараз формуємо склад робочої групи і здійснюємо підготовку до початку роботи. Тому я би просила колег все-таки розглянути роботу і нічого з нею не робити. Тому що не встигли ми за місяць підготуватися.

Робоча група по 6319. Сформовано склад робочої групи і також здійснюється і підготовка до почату роботи робочої групи.

Пан Микиша просить, щоб його вивели зі співголів, але на сьогодні 6319 надзвичайно важливий законопроект, і я би хотіла, колеги, попросити вас активізуватися і долучитися до роботи саме по підготовці 6319 до другого читання.

Пане Віталію, ви, може, з цього питання теж нам щось скажете? Можливо, долучитесь до робочої групи?

 

БЕЗГІН В.Ю. Хотів не з цього, але давайте і про це скажу. По-перше, є, пані Олено, пропозиція так само ліквідувати робочу групу щодо законопроекту про місцеві державні адміністрації 4298.

 

ГОЛОВУЮЧА. Який номер?

 

БЕЗГІН В.Ю. 4298, це наші МДА.

 

ГОЛОВУЮЧА. А, я бачу.

 

БЕЗГІН В.Ю. Законопроект комітети пройшов, зараз все одно тривають консультації за участі міністерств, Офісу Президента та асоціацій. Навіть якщо будуть зміни, вони вже будуть не через робочу групу.

Що стосується 6319, ну, давайте вже запускати групу. Просить Дмитро, щоб його прибрали з посади, давайте приберемо і запустимо робочу групу. Давайте вже підтримаємо. Неправильно, що воно висить, я згоден.

 

ГОЛОВУЮЧА. А, можливо, хтось допоможе пану Вячеславу Рубльову і ввійде в співголовування по 6319? Аліна Загоруйко?

 

ЗАГОРУЙКО А.Л. Та я вже дивлюся, раз у нас такі танці пішли, то у нас є ще і робоча група по законопроекту по публічних консультаціях. Ми вже як комітет свою роботу в цьому напрямку виконали. Тому я думаю, що цю робочу групу теж можна чикнути.

 

ГОЛОВУЮЧА. Це порядковий номер 9-й.

 

ЗАГОРУЙКО А.Л. Так.

 

ГОЛОВУЮЧА. Давайте, він у нас готовий до другого читання. Можливо, там буде ще якийсь розгляд на комітеті, побачимо.

 

ЗАГОРУЙКО А.Л. Розгляд-то може бути, але я не думаю, що він вже потребує прямо зборів робочої групи.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, Аліно. А стосовно 6319 не хочете долучитись до співголовування?

 

ЗАГОРУЙКО А.Л. Ні, дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Ми просто випустили 4254, 7283. Залишилось не так багато законопроектів, які стосуються участі громадськості в прийнятті рішень. Ні, Аліно?

Пан Рубльов, реанімуємо 6319? Я думаю, що реанімуємо.

Колеги, тоді я з урахуванням усіх ваших пропозицій вношу наступну пропозицію: взяти до відома інформацію про стан діяльності робочих груп в Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України дев'ятого скликання.

Друге. Ліквідувати робочі групи наступні: з питань удосконалення нагородної справи України; щодо напрацювання комплексних змін до виборчого законодавства, які б дали можливість проведення електронного голосування в Україні; з опрацювання та підготовки до другого читання проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні (№ 4298); з опрацювання та підготовки до другого читання проекту Закону України про публічні консультації ( 4254); з розробки законопроекту щодо удосконалення сфери благоустрою населених пунктів у межах територіальних громад; з розробки законодавчих актів, спрямованих на забезпечення просторового планування та комплексної відбудови населених пунктів і регіонів; і остання робоча група, щодо врегулювання правового статусу Коцюбинської селищної територіальної громади Бучанського району Київської області та Славутицької міської територіальної громади Вишгородського району Київської області.

Керівникам та співголовам робочих груп здійснити заходи щодо оптимізації та підвищення ефективності діяльності робочих груп у комітеті. Також виключити зі співголовування по робочій групі 6319 пана Дмитра Микишу. І контроль за виконанням цього рішення покласти на секретаря комітету Дмитра Ісаєнка.

Я нічого не забула? Всі пропозиції враховані? Я думаю, що так.

Колеги, тоді відповідно до вимог Закону про комітети включаємо відео, оголошуємо вашу позицію.

Я Шуляк Олена, голосую – за дану пропозицію.

Будь ласка, Аліксійчук.

 

АЛІКСІЙЧУК О.В. Аліксійчук – підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Балога.

 

БАЛОГА В.І. Балога підтримує.

 

ГОЛОВУЮЧА. Безгін.

 

БЕЗГІН В.Ю. За.

 

ГОЛОВУЮЧА. Білозір.

Бондар.

 

БОНДАР Г.В. Бондар – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Васильєв.

 

ВАСИЛЬЄВ І.С. Підтримую пропозицію.

 

ГОЛОВУЮЧА. Войцехівський.

 

ВОЙЦЕХІВСЬКИЙ В.О. Войцехівський – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дунда.

Загоруйко.

 

ЗАГОРУЙКО А.Л. За.

 

ГОЛОВУЮЧА. Ісаєнко.

 

ІСАЄНКО Д.В. За.

 

ГОЛОВУЮЧА. Кальцев.

 

КАЛЬЦЕВ В.Ф. За.

 

ГУЗЬ І.В. Гузя пропустили. Гузь – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Раді вас бачити, пане Ігорю.

Гузь – за.

Качура.

 

КАЧУРА О.А. Качура – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Клочко.

Літвінов.

 

ЛІТВІНОВ О.М. Літвінов – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Лозинський.

 

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М. Лозинський – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Микиша.

 

МИКИША Д.С. Микиша – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. М'ялик.

 

М'ЯЛИК В.Н. М'ялик – за.

 

ГОЛОВУЮЧА. Рубльов.

Саврасов.

 

САВРАСОВ М.В. За. Підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Соколов.

Стріхарський.

 

СТРІХАРСЬКИЙ А.П. За.

 

ГОЛОВУЮЧА. Чорний.

І Яценко, будь ласка.

 

ЯЦЕНКО А.В. За.

 

ГОЛОВУЮЧА. Колеги, 19 – за.

Рішення прийнято.

Переходимо до питання в рубриці "Різне".

Я маю невелике повідомлення. За моєї ініціативи спільно з нашими партнерами USAID "Рада" і ГО "Республіка" в співпраці з Міністерством інфраструктури України ми плануємо проводити великі публічні консультації з розробки основних засад житлової політики з залученням Світового банку, Банку реконструкції і розвитку і всіх міжнародних експертів, які залучені до цього питання. Я тоді запрошую всіх зацікавлених, які цікавляться питаннями житлової сфери, до обов'язкової такої участі.

Три онлайн обговорення для представників різних частин України відбудуться 9 квітня з 10-ї до 12.30. Це для міста Київ, Київської, Чернігівської, Сумської, Житомирської областей.

16 квітня з 10-ї до 12.30. Це Крим, Донецька, Запорізька, Луганська, Дніпропетровська, Миколаївська, Одеська, Харківська, Херсонська області.

І 23 квітня з 10-ї до 12.30 – Вінницька, Волинська, Закарпатська, ІваноФранківська, Кіровоградська, Львівська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська і Чернівецька області.

І мета цих консультацій – зібрати пропозиції щодо всіх ініціатив, які будуть відображені в законопроекті про основні засади житлової політики. Я нагадую, що цей законопроект є одним із кроків в Ukraine Facility. І на основі цих даних будуть сформовані рекомендації щодо вдосконалення законопроекту. Тому попросила би бути активними саме в цій царині.

Я думаю, що зараз ми можемо перейти до питання, яке піднімав Дмитро Микиша. Будь ласка, вам слово.

 

МИКИША Д.С. Дякую.

Колеги, прошу трошки уваги. Така ситуація, як на мене, досить дивна. Думаю, що отримали листи всі члени комітету. Знаю точно, що голова отримала. Я безпосередньо отримав лист від Кобеляцької міської ради.

Значить, ситуація там така. 27 березня 2024 року було скликане засідання місцевої ради, не оффтоп, зараз голови Кобеляцької міської ради немає, його обов'язки виконує секретар міської ради, тимчасово виконує обов'язки секретар. Так от, було 27.03 скликано засідання не секретарем як головою ради, тимчасово виконуючим обов’язки загалом голови громади, і не як секретарем безпосередньо, було скликано начебто третиною депутатів засідання, на якому був зміщений з посади тимчасово виконуючого обов’язки голови, ну, в даному випадку секретаря, що веде за собою і зміщення з посади тимчасово виконуючого обов’язки голови громади. Це було зроблено 14-ма депутатами, що є мінімум, але, як виходячи з листа, з роз’яснення, яке дає рада, в голосуванні брали участь 2 депутати, які вже не є депутатами на момент голосування. Тобто до цього там десь за тиждень або за два відповідна ячейка партії "Наш край" відкликала за народною ініціативою відповідних депутатів згідно закону. Вони на наступний день після того, як місцева ТВК отримує відповідне рішення, вони перестають бути депутатами. На даний момент новообраний секретар вже подав подання на Мін’юст відповідні реєстраційні дії, щоб змінити його як секретаря, голову громади, так і голову виконкому. І далі ця вакханалія продовжується.

Я пропоную, як комітет безпосередньо, у відання якого входить і контроль в принципі за законністю, діяльністю і за всіма рішеннями, і тим паче, що місцеве самоврядування, під час дії воєнного стану відбуваються подібні речі. Щоб всіляко повністю розібратись в цьому питанні я пропоную, щоб комітетом звернутись в першу чергу до головного управління, до центрального, бо я як розумію, що там відбувається на місцевому рівні, залучені також представники Служби безпеки і відповідного місцевого районного відділку поліції, навіть суд, пропоную звернутись до центрального управління Служби безпеки України, до Державного бюро розслідувань, також звернутися прошу до НАЗК та НАБУ, бо там під час голосування також було ... (не чути) порушено було щодо конфлікту інтересів. То відповідно до НАЗК та НАБУ.

І відповідно дуже прошу звернутися обов'язково до Мін'юсту, щоб на час перевірки зупинив дію, реєстраційну цю дію можливо.

Відповідно громада звернулась до суду. Перше рішення про зупинення там рішення дії тої начебто сесія, яка відбулась, вже є, зараз вони звертаються, щоб припинили дію, оці реєстраційні дії, щоб їх рішення було також зупинено. Прошу, щоб від комітету ми відреагували і звернулись до відповідних цих правоохоронних силових органів, щоб вони розібралися, а потім нам в рамках цього надали роз'яснення. І відповідні профільні там інші міністерства і всі, хто можуть бути долучені до цього питання, всіляко повноцінно розібратися. Прошу також звернутися.

У мене все. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, пане Дмитре.

Ми точно не можемо звертатися до Мін'юсту з вимогою відміняти реєстрацію.

Будь ласка, пан Віталій Безгін.

 

МИКИША Д.С. Віталію, можна я…

 

БЕЗГІН В.Ю. Кажи, кажи.

 

МИКИША Д.С. Хочу звернути увагу, що насправді Мін'юст вже дав роз'яснення і рекомендацію відповідним органам, що діють на території Полтавської області, не реєструвати будь-які прохання, пропозиції і все, що виходить, з відповідно Кобеляцької міської ради. В порушення цього відповідно реєстратор зареєстрував дії. Просто щоб ми не вимагали від Мін'юсту зупинити рішення, а щоб всіляко розібратися і посприяти в виконанні законності, тим паче тих рекомендацій, які Мін'юст вже надав.

Дякую.

Віталію, будь ласка.

 

БЕЗГІН В.Ю. Так, дякую.

Дивіться, я з одного боку розумію, що, ймовірно, там проблема є. Подібні кейси виникали. Але що ключове? Мені здається, в такій ситуації ми ж завжди, коли одна сторона пише лист, вона має одну позицію, вочевидь протилежна сторона має ще якусь позицію. Мені здається, що перш ніж звертатися на Службу безпеки України, як на мене, це питання, до речі, це взагалі їх предмет відання, ну, було б, напевно, правильно звернутися на обласну військову адміністрацію, яка є тим органом, що має забезпечувати законність в тому числі в подібних рішеннях. Я просто не розумію, з приводу чого ми зараз можемо звертатися на НАБУ, НАЗК, ДБР і в СБУ. Я розумію щодо ОВА. І якщо є якесь тлумачення вже Мін'юсту з приводу реєстраційних дій, ну, так є ж ця опція, як вона називається у Мін'юсті? Антирейдерська діяльність і так далі. Якщо реєстратор щось змінив, то з цим можна звернутись на Мін'юст. Тобто мені здається, що логічніше тоді на ОВА, щоб вони зібрали інформацію і дали вичерпний перелік, і на Мін'юст, щоб вони розглянули діяльність відповідного реєстратора, мені так здається.

 

МИКИША Д.С. Можна відповім одразу? Повністю підтримую, тому я і кажу про те, що окрім вищеназваних підрозділів силових й інших, до яких звернутися, також до всіх інших, які можуть бути причетні: виконавча вертикаль, починаючи від Кабміну, від профільного міністерства і закінчуючи відповідно районною і обласною військовою адміністраціями, які також мають бути задіяні в цьому питанні.

Чому я особисто пропоную звернутися до відповідних правоохоронних органів? Бо знову ж наголошу, у нас зараз діє воєнний стан, в країні війна. Будь-які дії, які можуть нести під собою підґрунтя захоплення влади законно, незаконно – треба розібратися і в першу чергу треба розібратися у цьому питанні про законність чи незаконність і захоплення влади мають відповідні правоохоронні органи. Ми не вимагаємо від них, щоб вони когось покарали, ми просимо їх звернути увагу і повноцінно розібратися на предмет цього. Ось єдине, з чим я пропоную, щоб комітет звернувся до відповідних, так само і правоохоронних органів в тому числі, і до всіх інші, які є причетні. До речі, перелік я можу надати, кого я бачу, щоб до кого ми звернулися, наш комітет, з відповідними проханнями розібратися в даному питанні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Пане Дмитре, у мене також величезне прохання, ми зараз от говоримо про захоплення влади, а можна хоча б офіційно на комітет, щоб заходили такі звернення? Станом на сьогодні звернення зайшло неофіційно, і ми просимо там дотримуватись перш за все порядку. І я би хотіла не навішувати там ярлики, а дійсно щоб розібралася наша військова адміністрація. Давайте почнемо з цього, а вже потім будемо там писати Мін'юсту, щоб він виконував свої ж рекомендації, як ви говорите. І там займалися цим правоохоронні структури. Мені здається, ми зараз трохи так упереджено приймаємо рішення.

Колеги, чи ви підтримуєте пропозицію Віталія Безгіна, мою пропозицію?

 

БЕЗГІН В.Ю. Пані Олено! Я можу доповнити. Я дійсно вважаю, ну, об'єктивно, щоб розібратися, що перше звернення має бути на обласну військову адміністрацію. Я так розумію, що відповідь на нього в силу закону ми отримаємо до наступного засідання комітету, скоріш за все. На підставі їх відповіді вже буде зрозуміло дійсно, чи звертатися.

 Якщо дійсно буде інформація, що там зазіхання чи захоплення влади, то звісно, що це вже предмет дії відповідного відділу Служби безпеки України, який займається там територіальною цілісністю. Але я вважаю, що давайте зробимо звернення, запит від комітету на обласну військову адміністрацію і після цього будемо виходити з ситуації.

Дякую.

Ну, це моя думка. Бо я ж кажу, це лист однієї зі сторін. Мені по одній громаді, яку ми нещодавно перейменували, теж розповідали, що сесія збиралася в будівлі приватного підприємства, щоб зняти секретаря. Коли попросили надати документи, які це підтверджують, ну, не надали. Тому я розумію, що проблема є, але давайте степ бай степ юридично діяти.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧА. Так, я погоджуюсь. Там можна буде зробити запити на ТВК стосовно тих депутатів, там депутати чи вже не депутати.

Тому давайте, в мене є також пропозиція, скеруємо звернення до Полтавської ОДА, військової адміністрації, прошу, щоб всі підтримали. Для цього нам голосування не потрібне. Я думаю, що ми відправимо. Всіх ознайомимо.

Колеги, якщо немає більше пропозицій, ніхто не хоче робити оголошень, повідомлень, бажаю всім гарного, приємного дня. І до зустрічі.

Дякую. До побачення!

Засідяння комітету...

Версія для друку