Засідання круглого столу на тему: «Взаємодія державної влади, місцевого самоврядування та громадськості у сфері забезпечення безпеки громадян» (13 жовтня 2023 року, м. Луцьк)

Опубліковано 16 жовтня 2023, о 11:08

Відповідно до Плану своєї роботи на період  десятої сесії Верховної Ради України Комітет  провів 13 жовтня у м. Луцьк Волинської області  круглий стіл на тему: «Взаємодія державної влади, місцевого самоврядування та громадськості у сфері забезпечення безпеки громадян».

Учасники круглого столу обговорили проблемні питання забезпечення безпекових потреб територіальних громад в умовах воєнного стану, а також окреслили актуальні напрями співробітництва органів публічної адміністрації та громадськості у питанні налагодження ефективного функціонування системи безпеки та захисту населення у Волинській області.

Голова Комітету Олена Шуляк відзначила актуальність дискусії з місцевим самоврядуванням щодо безпекової тематики та важливість розроблення у кожній громаді власної програми безпеки. «Безпека громадян в умовах війни ставить перед органами місцевого самоврядування і державною владою додаткові завдання, розв'язувати які можливо лише у співпраці та за умови чіткої координації всіх рівнів влади, тому ми, як законотворці, маємо напрацювати нормативно-правову базу, яка надасть можливість місцевій владі впроваджувати ефективні заходи безпеки в громадах» - зазначила очільниця Комітету.

В рамках обговорення концепцій побудови ефективної системи безпеки у громадах Волині Павлом Остапенко, експертом із територіального розвитку та місцевого самоврядування, головою ГО «Товариство дослідників України», було презентовано «Концепцію формування мережі центрів безпеки в територіальних громадах (на прикладі Волинської області)» та поінформовано присутніх про існуючу мережу пожежно-рятувальних підрозділів та проектні центри безпеки у Волинській області.

Керівник Головного управління ДСНС України у Волинській області Сергій Демидюк представив учасникам заходу презентацію концепції «Створення місцевої та добровільної пожежної охорони на території Волинської області як базової функції системи безпеки та захисту населення» та зробив акцент на важливості залучення органів місцевого самоврядування та підприємств усіх форм власності до процесу розширення та удосконалення існуючої мережі пожежної охорони у регіоні.

У заході взяли участь народні депутати України – члени Комітету В.Рубльов,  А.Загоруйко, Д.Микиша, В.Войцехівський, О.Аліксійчук, представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, обласної державної адміністрації, Головного управління Національної поліції та Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій України у Волинській області, Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Волинської обласної ради, представники органів місцевого самоврядування Волині та їх провідних асоціацій, міжнародних організацій, експерти.

Круглий стіл проводився спільно з Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України за сприяння та підтримки Програми «U-LEAD з Європою», ГО «Центр політико-правових реформ».


 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку