Засідання круглого столу на тему: «Особливості правового регулювання вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві» (15 жовтня 2023 року, м. Яворів)

Опубліковано 16 жовтня 2023, о 12:06
 
Комітет провів 15 жовтня у м. Яворів Львівської області круглий стіл на тему: «Особливості правового регулювання вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві».

Учасники круглого столу сфокусували увагу на:

- стані та перспективах розвитку транскордонного та міжтериторіального співробітництва, у тому числі з суміжними територіальними громадами;

- проблемних питаннях участі органів місцевого самоврядування у проектах і програмах транскордонного та міжтериторіального співробітництва;

- залученості громад до розвитку міжмуніципального партнерства;

- пошуках перспективних напрямків реалізації спільних проектів та програм;   

- положеннях законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві (р.№9450), що перебуває на розгляді в Комітеті.

Представники органів місцевого самоврядування обмінялися досвідом налагодження співпраці з громадами Європейського Союзу, реалізації спільних проектів, ідеями, які можуть бути основою майбутнього багаторічного партнерства.

Під час заходу часникам було презентовано ініціативу «CITIES 4 CITIES | United4Ukraine», яка націлена на створення тривалого добровільного міжнародного партнерства з територіальними громадами України, що полягає у наданні підтримки та допомоги територіальним громадам за європейськими стандартами та цінностями.

Учасники зібрання ознайомились з інформацією щодо досвіду та географії міжнародного співробітництва територіальних громад України, представленою експертом ГО «Товариство дослідників України».

В процесі обговорення було відзначено на необхідності посилення міжнародного муніципального партнерства та регіонального співробітництва, у тому числі в частині післявоєнного відновлення та відбудови регіонів та територій України, а також налагодженні міжтериторіального співробітництва громад України, що не поєднані між собою спільними кордонами з територіальними громадами країн – членів Європейського Союзу, та їх можливої участі у відповідних програмах і проектах ЄС.

Участь у заході взяли Перший заступник Голови Верховної Ради України О.Корнієнко, народні депутати України – члени Комітету О.Аліксійчук, В.Безгін, Л.Білозір, В.Войцехівський, О.Дунда, А.Загоруйко, А.Клочко, Д.Микиша, В.Рубльов, представники інших парламентських комітетів, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, обласних державних/військових адміністрацій та органів місцевого самоврядування прикордонних територій, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, міжнародних організацій, експерти.

Круглий стіл відбувся за сприяння та підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

Відеозапис заходу можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=-NVj0ld5S0A

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку