Підписання Спільного протоколу про наміри щодо співробітництва між Комітетом Верховної Ради України та Комітетом Сейму Литовської Республіки (13 вересня 2023 року, м.Львів)

Опубліковано 19 вересня 2023, о 10:48
 

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та Комітет Сейму Литовської Республіки з питань державного управління та місцевого самоврядування підписали Спільний Протокол про наміри щодо співробітництва.

Підписання Протоколу про наміри відбулося 13 вересня 2023 року у м.Львів.

Під час заходу члени парламентських комітетів України та Литви обмінялись думками щодо посилення співпраці, фокусуючись на основних напрямах, таких як, державне управління, регіональна політика та місцеве самоврядування.

Голова Комітету Олена Шуляк наголосила, що всіх українців об'єднує одна мрія – Перемога України у війні, а підтримка литовського народу, в свою чергу, полегшує шлях до втілення такої мрії, яка обов’язково стане реальністю. Підписання Протоколу про наміри є важливим кроком у наближенні законодавства України до європейських стандартів, що є ще однією перемогою у справі європейської інтеграції. Досвід Литви сприятиме підвищенню ефективності впроваджувальних реформ нашої країни, - зазначила очільниця Комітету.

Голова Комітету Сейму Литви Річардас Юшка зазначив, що підписання Протоколу про наміри між братськими Комітетами це історичний момент, який є початком багаторічних спільних проектів на шляху відновлення та відбудови України, її регіонів та територій.

Відповідно до Протоколу про наміри співпраця між Комітетами ґрунтуватиметься на взаємних інтересах та відбуватиметься у таких сферах:

- обмін законодавчим досвідом, застосування різних законодавчих практик;

- обмін інформацією про національне законодавство у сфері державного управління, регіональної політики та політики місцевого самоврядування;

- проведення спільних заходів, у тому числі спільних нарад, консультацій, круглих столів, дискусій, слухань тощо;

- обмін науково-методичними матеріалами та іншою інформацією з питань, що становлять взаємний інтерес, за винятком інформації з обмеженим доступом;

- надання методичної допомоги;

визначення можливих напрямів поглиблення співробітництва;

- сприяння проведенню спільних дискусій та консультацій у форматі, що відповідає національному законодавству держав – учасниць Протоколу про наміри;

- обмін публічною інформацією та пропозиціями щодо співробітництва;

сприяння в організації навчальних заходів та візитів Сторін Протоколу, у тому числі персоналу.

Народні депутати України - члени Комітету подякували колегам Комітету Сейму Литовської Республіки та литовському народу за підтримку, допомогу, а також відчуття згуртованості та єдності з українцями, що посилює віру у Перемогу та світле майбутнє нашої держави з сучасними європейськими стандартами та принципами.

 

Довідково. Рішення про наміри укладення акту співпраці було ухвалено за наслідками спільного засідання Комітету Парламенту України та Комітету Сейму Литовської Республіки, яке відбулося 7 червня 2023 року у форматі відеоконференції.

Захід відбувся за сприяння та підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

Відеозапис урочистого підписання Спільного протоколу про наміри щодо співробітництва за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=SxPktAnGCHc

Відеозвіт: https://www.youtube.com/watch?v=TKb04MFNYYc

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку