Засідання круглого столу «Забезпечення політичних прав громадян за кордоном та безпекові виклики для участі у політичному житті в повоєнний період» (20 червня 2023 року)

Опубліковано 21 липня 2023, о 16:40
Комітет 20 червня 2023 року провів круглий стіл на тему: «Забезпечення політичних прав громадян за кордоном та безпекові виклики для участі у політичному житті в повоєнний період».

Предметом експертної дискусії були питання, присвячені безпековій складовій перших виборів після закінчення або скасування воєнного стану, а також реалізації права громадян України, які перебувають за кордоном, на участь у політичному житті та державному управлінні в Україні, зокрема їх права голосу на майбутніх загальнодержавних виборах.

Учасники заходу поділились своїм баченням щодо проблематики організації проведення повоєнних виборів за кордоном з огляду на значне збільшення в деяких країнах кількості виборців та можливих шляхів вирішення пов’язаного із цим комплексу проблем організаційного, логістичного та фінансового характеру, а також обговорили пропозиції по напрацюванню вичерпного переліку безпекових критеріїв для прийняття рішення про неможливість проведення виборів на окремих територіях всередині країни та алгоритму ухвалення такого рішення.

Представники Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА», Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні під час заходу презентували дослідження щодо медіаспоживання українців, що перебувають за межами країни, їх зацікавленості в повоєнних виборах в Україні, міжнародної практики повоєнних виборів в контексті забезпечення виборчих прав вимушених мігрантів, а також представили результати експерименту щодо поштового голосування.

У заході взяли участь представники Міністерства закордонних справ України, Центральної виборчої комісії, громадського та експертного середовища.

Круглий стіл відбувся за сприяння та підтримки Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА», Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку