Засідання Круглого столу «Правовий статус асоціацій органів місцевого самоврядування: проблеми та перспективи» (14 червня 2021 року)

Опубліковано 14 червня 2021, о 14:00
 
Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування 14 червня 2021 року провів круглий стіл "Правовий статус асоціацій органів місцевого самоврядування: проблеми та перспективи".

Під час круглого столу було обговорено практики та перспективи асоціацій  органів місцевого самоврядування в Україні, проаналізована поточна діяльність асоціацій, визначено проблеми та перспективи розвитку інституту асоціювання, заслухано міжнародний досвід діяльності асоціацій органів місцевого самоврядування.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернулись Ніколь Рудер, керівниця Програми співробітництва, Посольство Швейцарії; Гунн Маріт Хельгесен, перший віце-президент Палати регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, Голова делегації Норвегії в Конгресі, Ніколас-Комнінос Члепас, член групи незалежних експертів з питань Європейської хартії місцевого самоврядування Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи.

Серед спікерів заходу були народні депутати України, представники виконавчої влади,  органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, науковці, вітчизняні та зарубіжні експерти.

Голова Комітету Андрій Клочко наголосив, що захід є особливо актуальним з огляду на важливість розвитку ефективного партнерства держави та місцевого самоврядування в Україні в умовах децентралізації та реформи адміністративно-територіального устрою. “Для побудови успішної моделі такого партнерства важливо посилити інституційну спроможність асоціацій органів місцевого самоврядування, адже саме асоціації є належними представниками місцевого самоврядування у діалозі із владою. Саме вони є комунікаторами, союзниками та радниками при прийнятті управлінських рішень з питань місцевого самоврядування”, - зазначив Андрій Клочко.

Народні депутати – члени Комітету підтримали важливість “єдиного голосу” місцевого самоврядування. Головне, щоб цей єдиний голос не став монопольним. Ми маємо чути голос представників місцевого самоврядування усіх рівнів, і не лише голів, а й депутатів місцевих рад”, - зауважила голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Лариса Білозір.

Член Комітету Олександр Аліксійчук зазначив: Так, ми маємо чути кожного, але ці голоси повинні зливатися в єдиний, об’єднавчий голос. Сьогодні ж асоціації не завжди знаходять між собою порозуміння. Це видно, наприклад, у питанні ПДФО. Крім того, у цьому спільному голосі за інтересами міст-мільйонників не мають губитися інтереси малих громад. В особі асоціацій органи місцевоuj самоврядування повинні мати якісного лобіста своїх інтересів, який може на рівних розмовляти з Урядом і Парламентом”.

На думку голови підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів Комітету Вячеслава Рубльова кожна громада має перебувати в якійсь одній асоціації і поступово природнім шляхом дійти до практики, коли одна потужна асоціація формуватиме єдиний голос громад, матиме право законодавчої ініціативи, матиме представників в Уряді і Парламенті, отже буде серйозною інституцією, яка може відстоювати і лобіювати інтереси громад.

Підводячи підсумки заходу, модератор, народний депутат України Віталій Безгін  наголосив на єдності думок учасників в баченні щодо важливості “єдиного голосу” місцевого самоврядування, на актуальності деполітизації керівництва асоціацій органів місцевого самоврядування, посиленні інституційної спроможності самих асоціацій, необхідності приділити увагу питанню потенційного державного фінансування всеукраїнських асоціацій, важливості участі асоціацій у формуванні регіональних політик.

 Захід проводився спільно з Міністерством розвитку громад та територій України, асоціаціями органів місцевого самоврядування за сприяння та підтримки Швейцарсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні” (DESPRO).

 Відеозапис заходу:

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку