Засідання Круглого столу на тему: «Утворення Київської агломерації як перспектива розвитку столичного регіону» (26 лютого 2021 року)

Опубліковано 26 лютого 2021, о 14:00
Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального  розвитку та містобудування спільно з Міністерством розвитку громад та територій України, Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України»,  у партнерстві з Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні», проектом USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) 26 лютого 2021 року провів у місті Буча засідання круглого столу «Утворення Київської агломерації як перспектива розвитку столичного регіону».

Голова Комітету Андрій Клочко, відкриваючи «круглий стіл»,  привітав його учасників та зазначив, що за минулий рік було ухвалено низку законодавчих актів у сфері децентралізації, проведено реформу адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня, а на сьогоднішній день на розгляді Верховної Ради України знаходиться проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення правових підстав для утворення агломерації як однієї з форм співробітництва територіальних громад (реєстр. № 2637). А.Клочко запропонував учасникам «круглого столу» обговорити необхідність законодавчого врегулювання питання створення та функціонування міських агломерацій, як одного з елементів місцевого самоврядування України, практику функціонування Київської агломерації та перспективи її розвитку, а також заслухати європейський досвід вирішення зазначеного питання.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернулась також в.о. Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко. У своєму виступі вона зазначила, що Рада Європи вже досить тривалий час опікується реформою децентралізації в Україні і надає свою підтримку українським органам влади з метою сприяння створенню сильної та ефективної системи місцевого самоврядування в Україні у відповідності до європейських стандартів.

Заступник  Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода констатував той факт, що в рамках реформи децентралізації були створені територіальні громади, які по своїх повноваженнях і ресурсному забезпеченню, є рівними, тож на даний момент з’явилися нові можливості для того, щоб ці територіальні громади могли між собою співпрацювати в різних формах, але очевидним є те, що на сьогоднішній день законодавче регулювання є недостатнім, аби забезпечити повноцінне функціонування таких об’єднань.

Голова підкомітету з питань організації державної влади, державної служби, служби в органах місцевого самоврядування, державних символів та нагород Олександр Корнієнко у своєму виступі акцентував увагу на тому, що агломерація має стати не новим рівнем місцевого самоврядування, а виключно формою співробітництва. Також він підкреслив важливість побудови довіри до такої форми співробітництва громад як агломерація, шляхом розробки робочої моделі агломерації, в якій буде чітко визначено повноваження її суб’єктів, ресурси існування, задачі, що будуть вирішуватись та органи управління.

Голова підкомітету з питань містобудування, благоустрою та земельних відносин у межах територій забудови Ганна Бондар відзначила необхідність чіткого визначення терміну «агломерація» в законодавстві, наголосила на потребі досліджувати світовий досвід з цього питання та більш ширше проаналізувати уже існуючі законодавчі можливості співпраці великого міста та міст-супутників.

Голова підкомітету з питань місцевого самоврядування та органів самоорганізації населення Дмитро Гурін висловив думку про проведення краш-тесту ідеї створення Київської агломерації з метою виявити певні кризові речі і врахувати їх при розробці закону.

У заключному слові Київський міський голова Віталій Кличко зазначив, що на тему створення Київської агломерації є багато спекуляцій, зокрема про поглинання Києвом навколишніх міст та селищ, але це не відповідає дійсності, оскільки головна мета створення такої агломерації – це насамперед покращення і спрощення життя мешканців передмістя, зокрема доступність до тих соціальних послуг і пільг, які мають кияни.

Модератор засідання «круглого столу» – голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін запевнив, що за підсумками заходу будуть напрацьовані конкретні практичні пропозиції щодо відповідних законодавчих ініціатив з метою усунення правових прогалин визначення правового статусу міських агломерацій, встановлення порядку їх створення та функціонування.

У заході взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, експерти, представники міжнародних організацій.

Враховуючи результати обговорення круглого столу Комітет на своєму засіданні 3 березня ухвалив висновок переглянути висновок Комітету від 15 січня 2020 року (протокол № 19) про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення правових підстав для утворення агломерації як однієї з форм співробітництва територіальних громад (реєстр. № 2637) та рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України за наслідками розгляду вказаного законопроекту в першому читанні повернути його суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Відеозапис заходу:


 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку