Стенограма слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування щодо практики застосування Закону України "Про асоціації органів місцевого самоврядування" протягом перших трьох років від набрання ним чинності від 25 травня 2012 року

Опубліковано 08 грудня 2014, о 16:51

СТЕНОГРАМА

слухань  у Комітеті  Верховної Ради України  з питань державного будівництва  та місцевого самоврядування  щодо практики  застосування Закону  України  "Про асоціації  органів місцевого самоврядування" протягом  перших  трьох років від набрання ним чинності

від 25 травня 2012 року

 

Веде засідання Секретар Комітету С.В.ГОРДІЄНКО

 

ОМЕЛЬЧЕНКО О.О. Доброго дня всім присутнім в нашій залі! Доброго дня, шановні народні депутати, гості, запрошені! Аудиторія представницька, поважна, шанована. Звичайно, хочу підкреслити присутність тут представників наших громад і, звичайно, керівників асоціацій.

Історія давня, і довго ми трудилися, сперечалися, воювали - і нарешті отримали Закон "Про асоціацію органів місцевого самоврядування". А потім стала маленька проблема, переросла у велику проблему: а як органи влади налагоджують, удосконалюють роботу з асоціаціями органів місцевого самоврядування?

Звичайно, для прикладу можна було брати багато держав. Найбільше, мабуть, скажімо, нам подобається ця робота у Франції, куди ми їздили і вивчали. Там право велике має асоціація, на нашому рівні асоціація, а в них правові і юридичні дуже великі. Дуже великі. Мирослав Васильович про це знає. Комуни Франції  мають права, з якими рахується Президент, уряд, призначення прем'єра консультативно, міністрів. Але там досвід приходив теж не один день. Будемо надіятися, що поступово і ми зуміємо, наш комітет, профільний комітет. До речі, мені керівники асоціації говорять при зустрічах, що оцінюють достатньо високо прагнення і роботу нашого комітету Верховної Ради  з асоціаціями і порозуміння. Будемо і ми надіятись на те, що не тільки на папері, а і на ділі, і міністри фінансів, економіки, регіональної політики, і уряд, коли буде розробляти проекти законів про бюджет, в даному випадку вже, будемо надіятись, на 2013 рік, буде прислуховуватись і до комітету більше, і, звичайно, до виконання Закону про асоціацію органів місцевого самоврядування.

Я не хочу бути песимістом, завжди прагну бути оптимістом, але, скажімо, наш комітет, коли затверджував і розглядав матеріали, які були надані нам по бюджету 2012 року, і от я особисто з Мирославом Васильовичем добилися у Прем'єра того, що зустрічалися на рівні керівництва Міністерства фінансів, де ми виклали, а що необхідно нашим громадам сіл, селищ, міст, районів, областей на 2012 рік, на поточний рік.

Всіма було признано, що недодано місцевим бюджетам на виконання власних повноважень, і особливо делегованих, понад 22 мільярда гривень. Було признано всіма, але утвердили бюджет на цей рік з дефіцитом, як в народі просто називають, "диркою" на 23 мільярда гривень. І мені приємно було почути вчора, Віктор Федорович, Президент України, проводив Раду регіонів, де запрошені голови обласних державних адміністрацій, обласних рад, всі міністри, члени уряду, голова уряду його, віце-прем'єри. І виступав міський голова Донецька Лук'янченко, і звернувся до Президента, що в цьому році, як і в минулому, у бюджетах деяких областей півтора місяця, в деяких - два, а в деяких -один місяць не передбачена виплата заробітних плат працівникам медичної галузі, освіти, культуру, спорту. Це вчора, свіже.

Таким чином, я хотів підтвердити, що роботу, яку ми ведемо, вона реальна робота, об’єктивна робота, але на сьогодні ще не можемо ми сказати, що в нас є механізм взаємної відповідальності і праці органів влади, органів місцевого самоврядування з нашими асоціаціями. Тому треба виконувати і статті цього закону, тут вони в мене переписані, я не буду вас утомляти. Я хочу тільки побажати нам плідної роботи сьогодні, обмінятися думками.

Я вже говорив, хочу повторити. Можливо, це один з не багатьох кабінетів Верховної Ради, де ви можете приїхати й вільно говорити, обмінятися думками, а представництво достатнє і від Кабінету Міністрів, і від міністерств, і від депутатів.

Хочу вам сказати, що тут є колеги наші: і секретар комітету Сергій Володимирович Гордієнко, і ведучий підкомітет наш державного будівництва –Касянюк, народний депутат, і  Василь Васильович. Тут  вони будуть проводити активно. А я вашу довіру оправдаю, і маю три запрошення на сьогодні. Наш Київ  - місто-герой, столиця наша  має історію велику Київської Русі, святкує останній день неділі в даному випадку в цьому році 1530 років заснування. Тому вчора і Президент поздоровляв, ювілейна медаль є "1530 років з Дня Києва", і в Палаці "Україна" сьогодні великі заходи з участю керівництва держави, і я запрошений. Я від вас там і відтанцюю, і відспіваю, а ви працюйте, ви працюйте…

_______________. Кожному своє.

 

ОМЕЛЬЧЕНКО О.О. Я знаю, що тут є кияни теж, але Київ - він столиця для  всіх українців, незалежно  від маленького села до великого міста, столиця у нас єдина, одна. Ми повинні її любити, шанувати, розбудовувати, гордитись нею, щоб її знав весь світ.

Думаю, що буде багато зроблено і на Євро-2012, коли приїде багато гостей, журналістів, керівників. Ну, а якщо наша збірна України ще попаде у півфінал або у фінал – ще краще.

 

_______________. Ще краще – якщо виграє.

 

ОМЕЛЬЧЕНКО О.О. Треба спочатку попасти в дев'ятку, щоб потім бити у десятку. То я думаю, що від цього Київ буде вигравати. Так що ви мене відкомандирували, я вам подякував.

І передаю вам слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дякую, Олександр Олександрович, за те, що ви передаєте мені, так як написано за програмою, слово для подальшого ведення. В мене також коротка місія. Я хотів би, перш за все у стінах нашого комітету привітати всіх учасників наших комітетських слухань. Особливі мої вітання всім тим, хто безпосередньо сьогодні працює в органах місцевого самоврядування.

Місцеве самоврядування в Україні з такої нашої  саме гіркої іронії ми сьогодні називаємо, на превеликий жаль, "місцевим самоврятуванням". Я також мав честь працювати у тих низових ланках, і тому саме того хліба поїв. І не виключаю, що буду їсти його і далі. І тому саме завжди для нас, тих, хто тут працює в Комітеті  з питань державного будівництва і місцевого самоврядування захист інтересів органів місцевого самоврядування був на першому місці.

Але я хотів би підкреслити, що це не вдається. І не вдається багато років, і не вдається не лише в останні роки, а всі, за весь період його існування. Бо, починаючи із прийняття Закону про місцеве самоврядування, в Україні багато його положень залишаються, на превеликий жаль, декларативними, і в першу чергу тут уже згадувані делеговані повноваження, які держава нам делегувала їх виконувати, але чомусь забувається і не згадує про те, що разом із повноваженнями необхідно делегувати і кошти, для того щоб успішно виконувалися ці делеговані повноваження. А нам доводилося відволікати свої нещасті саме копієчки для того, щоб все-таки ці проблеми вирішувалися.

Я хотів би сказати і наступне. Що всі, напевно, пам’ятають пам’ятні парламентські слухання 2003 року, коли були напрацьовані прекрасні рекомендації, як буде розвиватися, яких заходів необхідно було вжити, щоб надати поштовх в розвитку місцевого самоврядування. Ті рекомендації парламентських слухань також залишилися лише на папері і практично жодне саме з тих положень не було виконано до кінця.

Я хотів би привернути увагу і до наступного. Яка б влада не була в Україні, на словах вона хорошо декларує про підтримку органів місцевого самоврядування. А якщо ми подивимося, то насправді йде велика війна проти місцевого самоврядування і позбавлення його повноважень саме. Прикладів ми можемо наводити саме безліч. І при минулій владі, ви пам’ятаєте, як у нас ініціювалися законопроекти, до яких було категоричне наше ставлення. І хотіли б саме не підпорядкувати ради адміністраціям по багатьох саме позиціях.

Сьогодні ми також говоримо про хартію, про закон. Але йдуть, фактично також продовжується наступ на права органів місцевого самоврядування. Я нагадаю лише декілька ремарочок.

Закон "Про державну службу", де згадуємося ми. Незважаючи на те, що тут і працівники асоціацій, і представники з місць, ми намагалися багатомісячною епопеєю зламати ситуацію на користь все-таки хоча би в оплаті саме праці для працівників органів виконавчої влади і місцевого самоврядування. Максимально, що вдалося відбити, з величезними труднощами захищався соціальний блок, просунення по службі.

І коли дійшли до оплати праці, то з величезними труднощами вдалося відбити позицію по заробітній платі і перенести її з 2014 року підвищення на 1 січня 2013 року. Сьогодні це моя особиста думка, вона не є думкою комітету, але я хотів би сказати, мене тривожить те, що перший віце-прем'єр України заявляє про… і сумніви, що можна буде запровадити це з 1 січня. Я сказав червня? З 1 січня 2013 року.

Далі продовжується наступ на права місцевого самоврядування, давайте подивимося проект Закону про службу в органах місцевого самоврядування, який ми тут уже його обговорювали на комітетських слуханнях, круглому столі і так далі, і дали негативну оцінку. Там ідуть навіть далі, що оплата праці, перший пункт Перехідних положень, планується з 1 січня 2015 року, щоб 29-а і саме тридцять яка там, 30 стаття вступила у дію.

Я хотів би привернути увагу до досить непростих законів і також вимивання повноважень і забирання прав у місцевого самоврядування, це все, що стосується обліку і технічної інвентаризації, іде величезна війна за ці закони. І не за закони, іде величезна війна за грошові потоки і хто буде контролювати ці грошові потоки. І на випадок прийняття цих законів ми побачимо, напевно, і цікаві саме прізвища на певних тих структурах, хто їх буде очолювати. Це також хотілося б сказати.

Негативного значення набуває все-таки і Закон про адміністративні послуги. І ви там бачите, що також є елементи наступу на права органів місцевого самоврядування, бо в нас є величезний сумнів, що якщо рада надала якусь послугу, то далі вона навіть не зможе віддати шматок землі в оренду і так далі, і такі позиції є, чесно, і такі побоювання.

Давайте ми подивимося на законопроект про Державний земельний кадастр. І те все, що ми з величезними труднощами від імені органів самоврядування пропонували до цього законопроекту, на превеликий жаль, ніби на комітеті погодилися, але потім підтримка в сесійній залі, на підтримку тих чи інших поправок і воно не знайшло відображення у саме бюджеті.

Серйозне занепокоєння… у Законі про земельний кадастр серйозне занепокоєння викликають і наміри провести саме територіальну реформу, таку  широкомасштабну, де мають бути зліквідовані більшість  районів і понад 9 чи  9 тисяч  сільських і селищних рад України. Це не мої  слова, це заявив  міністр регіонального розвитку, даючи  інтерв'ю "Дзеркалу тижня".  І тут згадувані Бюджетний кодекс   і інші  моменти.

Тому я  це не просто сказав, а це вів  до того, що, виконуючи Закон про асоціації, всі  асоціації, які тут сьогодні присутні,  вони давали нам висновки, ми намагалися імплементувати ці висновки у ті закони, які пропонувалися, але  підтримки і сили нашого  комітету   недостатньо, щоб вони були зреалізовані, і самоврядування отримало і повноваження, і можливості для  них реалізовувати.

 Я сьогодні на відкритті хотів би від  імені комітету сказати величезне спасибі всім асоціаціям, які, реалізуючи цей закон, який є, сьогодні тісно співпрацюють з комітетом. Сьогодні ми розуміємо, що представники   асоціації знаходяться на передньому  плані там поруч із людьми, і вони бачать, які закони діють, які не діють, вони на первинному етапі узагальнюють саме всі  пропозиції, нам   передають, і ми стаємо перед  ціною: будуть вони прийняті, те,   що пропонує громада, пропонують люди від імені громади, що пропонує асоціація, чи  буде вон прийнято у законі.  Шлях від того, що хочуть люди, від того, що пропонують асоціації, до  їхнього впровадження надзвичайно  складний, а інколи просто  неможливий.

Тому я закликаю, щоб ми повели сьогодні   розмову, відверту розмову, як все-таки нам посилити вплив асоціацій, як на законотворчу діяльність, яку    проводить Верховна Рада, так і на безпосереднє, якщо закони прийняті, щоб  те, що і є у законі, щоб воно  втілювалося.  

Ще  вітання, найкращі побажання нам  плідної праці.   Я до слова запрошую Мирослава Васильовича Пітцика віце-президента з виконавчої роботи Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування "Асоціація міст України".

Наша  фракція проводить заходи, я на деякий час відлучусь, а Василь Васильович Демчишен, який також написаний, разом зі мною мав би бути модератором і очолювати це, то я йому з великою приємністю передаю  слово для подальшого ведення. І буду намагатись докласти всі зусилля до завершення сюди повернутися, і кава щоб наша була спільна була дуже смачною. Дякую.

ПІТЦИК М.В.  Перед тим як ви підете, Сергій Володимирович, я від імені всіх, мабуть, присутніх тут асоціацій, а також міських голів, хотів би подякувати комітет за те, що ви, дійсно, є, як сказав Олександр Олександрович, таким оплотом і захисником місцевого самоврядування. Цей закон, про який ми будемо сьогодні говорити, він теж, тільки завдячуючи вашій активній, напористій роботі, він побачив світ. І я також дякую всім членам комітету, які підтримали його при прийнятті у Верховній Раді і, звичайно в комітеті.

Мушу так само подякувати ще і Марині Ставнійчук, яка з Адміністрації Президента склала нам певну лобістську формулу. Не було на нього накладено вето, хоч і були такі зазіхання. І цей закон врешті-решт з'явився.

Важливість цього закону… Я навіть не можу і слів підібрати, для того щоб сказати, наскільки… Головне в ньому - це ми регламентували взаємостосунки між органами державної влади і органами місцевого самоврядування. Бо раніше, як писали звернення, писали пропозиції, хтось, може, і почитав, але щоб хід дати - могли і не дати, могли викинути в смітник. На сьогоднішній день законом сказано, що якщо ми готуємо нормативний чи законодавчий акт, який має відношення до місцевого самоврядування, будьте добрі з всеукраїнськими асоціаціями знайдіть якусь узгоджену форму, для того щоб цей закон реально міг виконуватися в державі і давав ефект в подальший розвиток держави.

Ми підготувалися до виконання цього закону. По-перше, в асоціації створений аналітичний центр. В нас працює  п’ять чоловік аналітиків, які готують відповідно таку інформаційно-аналітичну базу, для того щоб можна на такій партнерській і професійній основі вести діалог з органами державної влади, і ми це робимо, і робили. На жаль, останні два роки, за виключенням, мабуть одного міністерства - Міністерства регіональної політики, я хочу сказати, що вони молодці, вони регулярно по всіх, навіть наказах, вони надсилають нам на погодження. І, слава Богу, що хоч одне міністерство дає приклад всім іншим, що можна працювати. І, до речі, я думаю, це не зашкоджує їхній роботі і часу. Інколи бувають заднім числом, інколи через день треба зробити висновок, і ми це робимо. І долучаємо міста, і люди в курсі справи, що готується, як будемо далі працювати, тобто морально люди підготовлені до того, що готуються зміни якісь.

На жаль, не можу сказати доброго слова на сьогоднішній день про Міністерство юстиції, яке повинно навпаки приклад показати в цьому напрямку. Але ті всі закони, про які ви сьогодні тільки озвучували: і Закон "Про службу в органах місцевого самоврядування", закон про БТІ - це ж все продукт, який виходить від Мін’юсту, і він іде мимо нас. Навіть більше того, Мінюст просто зловживає. Якщо перший проект закону про БТІ, який був направлений нам на погодження, ми написали всі зауваження, вони афішували після цього, показуючи для інших асоціацій, що асоціація міст погодила їх, а там тільки шапка, що ми підписали із зауваженнями, що просимо врахувати зауваження. Ні, кажуть, от асоціація погодила.

Я думаю, що проведення консультацій - це не просто якась забаганка. Якщо ми ратифікували Європейську хартію, то в Європейській хартії передбачена ця норма, що уряди всіх країн, які ратифікували Європейську хартію, зобов’язані проводити консультації з тих питань, які відносяться до місцевого самоврядування. Тому моніторинговий комітет, який працював тільки в Україні, він, я думаю, і буде продовжувати далі роботу, першим запитанням у них було: "Як у вас справи йдуть з консультаціями?"

Для нас, треба чесно говорити, ми ж не можемо замовчувати. Я назву дві речі просто-на-просто. Просили Прем`єр-міністра: давайте  проведемо консультації, є проблема з тарифами. Я сторонник того, що люба проблема, якщо хотіти, то її можна  розв'язати, і треба було б сісти і домовитися, є варіанти  вирішення проблеми з тарифами, так, щоб і   люди не постраждали, і органи місцевого самоврядування, комунальні підприємства не були б заручниками.  Двічі ми направляли Прем`єр-міністру: давайте спільно  проведемо консультації по цьому. До цих пір  немає відповіді, а це було зроблено ще   у лютому місяці.

Ну, і  друге. Ви прекрасно теж знаєте про  основні напрямки бюджетної політики. Ви ж тут розглядали цей документ і знаєте, що з тих  пропозицій, які ми вносили  до цього документу, і тим більше, от феноменальна річ, у програмі реформ Президента  про  реформування бюджетної системи  норми, які треба було реформувати, зокрема закрити оцю  страшну тему для органів місцевого самоврядування – недофінансування      делегованих повноважень – це  можна  зробити. І Президент   доручив вже, це  мало бути вжне виконане у минулому році. В цьому році знову це питання  виключається з основних напрямків бюджетної політики.

Просимо: давайте проведемо консультації, скажемо Президенту, що     погана його програма, бо  Міністерство  фінансів не може її виконати. Або, якщо   міністерство може виконати, то давайте сідаємо за круглий стіл і  находимо шляхи вирішення цієї проблеми.  Теж є шляхи вирішення, і міські голови підказують, але нічого не робиться. От така якась  у нас сьогодні ситуація, що  всі закрилися у якійсь своїй шкарлупі і ждуть, що хтось за них вирішить. Не буде цього, поки ми самі цього не вирішимо.

Я не буду  вже зловживати вашим часом, тому що детальний аналіз по кожному  законопроекту, кожному факту зробить  керівник нашого аналітичного центру Володимир     Пархоменко. Я тільки  хочу ще раз підтвердити, що  ми будемо просити комітет, можливо, внести зміни до  цього закону. Але по крайній мірі якась  має  бути міра відповідальності тих людей, які зобов'язані виконувати закон, бо якщо на вищому рівні в державі ми  дожились до того, що перші показуємо, як не виконувати закон, то яке моральне право ми хочемо, чи маємо, вимагати це виконання від всіх інших? Мабуть, треба буде під коригувати, і хай міністри знають, що є якась за це відповідальність, а не просто ігнорувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо не вмієш слухати, то не вмієш і втілювати.

Василь Васильович, я перепрошую.

 

Веде засідання Голова підкомітету з питань державного будівництва В.В. ДЕМЧИШЕН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я думаю, що вже достатньо такі десь є і емоційні, і практичні виступи. Я думаю, що перейдемо до обговорення вже, а вже дійде десь і до мене слово, я  свою думку скажу, або, якщо дозволите, то давайте я зразу два зайці вб'ю - і вже заодно перейду до цього слова, таке, воно дуже все подобається: модераторство.

Що я хочу сказати, не коментуючи свого колегу Сергія Володимировича, він абсолютно слушне зауваження говорив. Але я хочу, перш за все, справді вже, користуючись нагодою, хочу подякувати. Сергію Володимирович критикував законопроект цей про адмінпослуги, а я хочу подякувати от якраз саме вам, представникам асоціацій, ті, які долучились до роботи тієї робочої групи, яку я очолював. І ви знаєте, що ми мали вже на виході зовсім інший законопроект, ми його вже в другому читанні і в цілому прийняли. І я надіюсь, що Віктор Федорович його підпише, хоча там під час голосування в другому читанні там дещо у нас деякі речі були під час голосування виникли, які технічно, можливо, треба буде ще й поправляти, але це з часом.

І я хочу сказати, що, шановні колеги, ваша позиція активна і по закону, який  вже нагадував Сергій Володимирович: Закон про службу в органах самоврядування. Він тут у нас дуже розкритикований, і побачимо, як він буде в залі і яким чином він дійде до нас після першого читання. Закон про об'єднання територіальних громад - він парламентом відхилений, не  вистачило навіть голосів для того, щоб його відправити на доопрацювання, хоча я шкодую, що ми його… Можливо, в іншому вигляді, але нам потрібно ці питання вирішувати, ви це прекрасно знаєте і без мене.

Я хочу на чому саме наголосити, що от якраз десь зміст цього Закону про асоціації, він, оцей зв'язок між нашим комітетом, Верховною Радою вже через нас, через наш комітет, він існує. І це безперечно. І я цьому радий.

Багато вас знаю вже особисто багато років, і сам працював теж в органах самоврядування і в місті, міськвиконкомі, і в обласній раді. Добре знаю, обізнаний з цими всіма проблемами, які зараз озвучені. І ці делеговані повноваження, надзвичайно це, фінансування – це вічна проблема. І нам потрібно його вирішувати. І вирішувати і делеговані, і інші, і децентралізація, це ми все прекрасно знаємо.

Але я кажу, що зв'язок між нами, між комітетом, Верховною Радою є. І я надіюся, і я переконаний, що у нас такий зв'язок буде налагоджений. Є Рада регіонів, яку регулярно… і ставить задачі, збирає Президент України. На жаль, не все в нас ще вдається, от якраз я як представник більшості і от в цьому комітеті мені навіть не вдається, хоча теж знаю… з всіма нашими очільниками і центральних органів, і з адміністрацією я працював спільно, знаю добре. Але не все теж вдається, навіть скоригувати якісь свої дії.

Але я не то що надіюся - я просто переконаний, що, і це наша перша задачка, це всім об'єднати зусилля, щоб ми справді зробили ефективною нашу владу, щоб ми повернули так це колесо влади, щоб справді люди на місцях могли вирішувати свої проблеми, щоб справді влада на місці, самоврядування була сильною. Буде сильною - це не ми придумали, світ вже це пройшов, - тоді буде і сильна держава.

Тому я  радий сьогодні, що у нас сьогодні така зустріч є. Я думаю, що багато буде критики, і справедливої  критики.

І я в свою чергу хочу сказати, що за результатами нашої спільної сьогоднішньої роботи буду обов'язково теж зустрічатися і в Адміністрації, і в Кабінеті  Міністрів, і буду ставити питання теж про те, що ми, я як член Комітету Верховної  Ради дуже невдоволений якістю, а я відповідаю від фракції за цей комітет, за результативність, скажемо, за ефективність роботи. В нас тут, от як … мене як представника провладного, дуже невдоволений якістю підготовки, скажемо,  тих документів, законопроектів, які приходять до нас. І зачасту нам приходиться отут у комітеті сідати і починати створювати ці робочі групи, і, скажемо, малочисельним цим апаратом нашим, якому я теж дякую за ту роботу… Повірте, люди, буває, що йдуть додому вранці, бо нам потрібно там до другого читання негайно готувати документ, він потрібний. Але ж разом з тим, апарати міністерств, не буду називати цифри, ви їх теж прекрасно знаєте, які не можуть організувати роботу так, щоб залучивши вас, залучивши фахівців, підготувати нам якісний документ, і потім вже при доопрацюванні його чуть шліфанути і швидко видати справді якісний документ, а щоб не засилати нам сюди напівсирий продукт. Ми його тут починаємо потім далі… створювати ці робочі групи, вас десь залучати. Дякую вам за те, що… за розуміння, що ви готові все… нам підставляєте плече, ми тут його доопрацьовуємо. Це не той… не та співпраця.

Я вважаю, що ми цей десь… фокус цей будемо змінювати, ці такі традиції, тому що в нас, я відповідально кажу, в нас на фракції за це у присутності Прем'єр-міністра вже не один раз ми про це ставимо питання. І Микола Янович нам обіцяє, що я вам обіцяю, що ми покращимо якість роботи і співпраці. Тому що, справді, треба коли на початку цього законодавчого процесу, у тому числі і в першу чергу, те, що вас цікавить всіх  як представників органів самоврядування, - це  фінансова складова. Це саме головне, це основа, скажемо, основ цього самоврядування. А ми вже знову, як сказав Мирослав Васильович,  ми знову вже на етапі, у 2013 рік ми вже вступили, почали цей процес. Але ми будемо, я надіюсь, що ми будемо обов’язково змінювати ці акценти, тому що це, я кажу, це не моя позиція - це позиція і глави держави. І для того була справді створена ця - це не бутафорська структура, - рада регіонів.

Тому вибачте за мій емоційний виступ, але насправді я вболіваю, так як і всі тут, я кажу, що я кожного з вас, переважна більшість, знаю вже багато років, я знаю кожного, що ви за люди.

Тепер я до слова запрошую Володимира Григоровича Пархоменка. На жаль, в нас голова Київської обласної ради Качний не зможе сьогодні приймати участь. Тому ми переходимо… Стоп. Вибачте, бо тут дуже багато написано. Точно, і Маліков сьогодні у нас десь зараз на заходах, є заступник.

Дмитре Федоровичу, прошу від Державного фонду.

ЛОСЄВ Д.Ф. Дякую, Василь Васильович. Я дуже коротко.

Шановні учасники слухань, дозвольте від імені Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню  України привітати вас з початком цього, дуже важливого, заходу. Державний фонд відзначає зі свого боку постійну та активну участь представників Асоціації органів місцевого самоврядування у всіх наших заходах, які торкаються питань місцевого самоврядування в Україні. Підтверджує налагодження ефективних форм взаємодії асоціації з органами державної влади та відмічає дуже високопрофесійний рівень підготовки висновків та пропозицій асоціації до тих проектів нормативних актів, що врегульовують питання розвитку місцевого самоврядування в Україні.

Загалом, на нашу думку, після прийняття 16 квітня  2009 року  Закону України "Про асоціації органів  місцевого самоврядування в Україні" питання  взаємодії асоціації з органами державної влади, як і у більшості країн - членів Ради Європи, врегульовані принаймні на законодавчому рівні до вимог імплементованої у національне законодавство  європейської хартії місцевого самоврядування.

Прийняття цього закону дало змогу законодавчо визначити правові засади створення  та діяльності Асоціації органів місцевого самоврядування, закріпити форми взаємодії органів державної влади з органами місцевого  самоврядування, що в свою  чергу повинно сприяти врахуванню думки та інтересів місцевого самоврядування при розробленні та реалізації державної політики у  сфері  місцевого регіонального розвитку та  вдосконаленню  законодавчої бази  місцевого самоврядування в Україні.

Я бажаю  всім нам плідної дискусії з цих важливих питань та закликаю до співпраці. Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я вже сказав, що  голова Київської обласної ради, можливо, буде, але зараз, на жаль, його немає. Тому ми переходимо до виступів. Так як ми з Сергієм Володимировичем були, чи він модератор, чи я, ми вже взяли слово. Я запрошую Володимира Григоровича Пархоменка. Прошу.

ПАРХОМЕНКО В.Г. Шановний Василю Васильовичу, шановні учасники слухань! Реальна практика застосування закону, зокрема в стосунках між органами виконавчої влади і із Асоціацією міст і її регіональними відділеннями свідчить про наступне: інститут консультації відповідно до закону запроваджений фактично в  2010 році, коли вперше відбулися бюджетні консультації уряду з асоціаціями, для чого з боку асоціацій був створений конгрес місцевих регіональних влад. А також відбулися того року консультації Міжрегіонбуду з   "Асоціацією міст" щодо тодішнього пакету законопроектів з реформування публічної влади, який зрештою був відхилений. Однак лише бюджетні консультації 2011 року можна вважати такими, що відповідають законодавчо визначеній процедурі з дотриманням повного циклу їх проведення. На жаль, атмосферу консультацій, що відбувалися досі, важко  назвати достатньо конструктивною, а їх результати позитивними, принаймні з точки зору асоціації.

За результатами бюджетних консультацій 2010 року протокол представниками асоціацій не було підписано, оскільки представники уряду не погодилися врахувати в проекті Держбюджету на 2011 рік жодної із пропозицій асоціацій.

Через рік за результатами бюджетних консультацій 2011 року протокол було підписано. Завдяки консультаціям вдалося домогтися часткового поліпшення в проекті Держбюджету на 2012 рік… (Ні, будь ласка, не переставляйте без моєї відмашки слайди) Завдяки консультаціям 2011 року вдалося домогтися часткового поліпшення у проекті Держбюджету на 2012 рік прогнозованих показників місцевих бюджетів, дещо збільшити обсяги міжбюджетних трансфертів.

От тепер, будь ласка, замініть слайд. Щодо надання проектів законодавчих актів на висновок асоціаціям, то закон в цій частині практично одразу був взятий до виконання Міністерством регіонального розвитку та будівництва, а також тодішнім Міністерством житлово-комунального господарства. Вони якраз оцей період були об'єднані, і тому їхня діяльність тут розглядається разом.

Протягом 2009-2011 років цими міністерствами, а після їх об'єднання -єдиними міністерством, було направлено на висновки асоціацій міст біля 120 проектів законів, актів уряду, наказів цих міністерств. Для порівняння, як бачимо, Держкомпідприємництво, Мін'юст, Мінфін, Мінекономрозвитку, Нацдержслужба, Держземагентство, Мінпаливо, Державна податкова адміністрація, ДАБІ, Мінсоцполітики використовували цей інструмент підвищення якостів законопроектної роботи значно менш активно. А решта центральних органів виконавчої влади, які тут не вказані, на висновок нашої асоціації принаймні своїх законопроектних розробок жодного разу не надавали.

З комітетів Верховної Ради, за висновками,  до Асоціації міст офіційно зверталися: цей комітет, який  нас сьогодні гостинно приймає, і  Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики. Ці комітети, а також Комітет з питань бюджету, Комітет з питань фінансів, банківської діяльності  і податкової та митної політики, неодноразово залучали наших експертів до  складу робочих груп з підготовки важливих законопроектів до  другого читання. Я думаю, що інтерес представлятиме динаміка надходжень проектів актів законодавства на висновок Асоціації-міст за  роками.

Будь ласка, наступний слайд. Виглядає так, що після відносно активного виконання вимог закону в перший період після набуття цим законом чинності далі  всі міністерства, включно з Мінрегіоном, знизили свою увагу до необхідності отримання висновків Асоціації міст до проектів своїх документів. Можливо, це пов'язано зі зміною складу уряду на початку 2010 року та  неодноразовою і наступною зміною керівників відповідних міністерств або, можливо, це свідчить про менш сприятливе ставлення до місцевого самоврядування чинної виконавчої влади порівняно з попередньою.

Змініть слайд ще. Так, зауважу, що  ставлення Асоціації міст до  надання висновків важко назвати неконструктивним, таким, щоб воно спонукало міністерства уникати свого обов'язку визначеного законом.

Оцінити конструктивність нашого підходу до отриманих на висновок законопроектів можна за даними, наведеними ось на цьому слайді. Бачимо, що переважна частина проектів, що надійшли на висновки, були оцінені позитивно, отримали позитивні висновки, і лише щодо  10 відсотків таких проектів  висновків були обгрунтовано негативними.

За цей самий час без отримання висновків Асоціації міст було розроблено, внесено і прийнято цілу низку законів, не сприятливих для місцевого самоврядування та місцевого і регіонального розвитку. Ми вважаємо, що вони несприятливі.

Будь ласка, не поспішайте. Це, зокрема, закони… Це, зокрема, Бюджетний і Податковий кодекс – дуже важливі документи. Ну, зокрема, в Податковому кодексі була змінена взагалі податкова  система джерел наповнення місцевих бюджетів, що потім  мали доволі негативні наслідки, які довелось долати, зокрема в частині ліквідації ринкового збору, транспортного збору  і так далі. Це також, як і Закон, який потім довелось  приймати, про внесення змін  до Бюджетного кодексу та   деяких інших законодавчих актів, про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо  створення Державного фонду регіонального розвитку, про внесення змін до Податкового  кодексу та  деяких законодавчих актів  щодо вдосконалення деяких норм. Те, що можна було врахувати на початку, потім доводилось враховувати вже, коли  закон набрав чинності.

Можемо тут згадати, ми у   позитивній тональності весь час згадуємо Мінрегіонбуд, але важко забути  і процес, і взагалі прийняття Закону "Про  регулювання містобудівної діяльності", яким у органів  місцевого самоврядування, незважаючи на їх протести групові і асоціації,  було відібрано масу важливих повноважень, і взагалі, можна сказати,  що цей закон  звузив місцеве самоврядування в Україні, як таке, зокрема у сфері розвитку територій  і будівництва.

Можна згадати Закон "Про доступ до публічної інформації", який створив масу процедурних проблем, збільшилися терміни розгляду  часто важливих для місцевих громад питань.

Це і Закон "Про засади запобігання та протидії корупції",  жертвою якого стали декілька не найгірших  керівників органів місцевого самоврядування лише через те, що вони запізнилися десь привести    свої стосунки  у відповідність із цим законом і не маючи від цього якогось конфлікту інтересів.

Закон "Про   захист персональних даних", "Про  судовий збір", коли органи місцевого самоврядування змушені  витрачати тепер додаткові кошти у судах в тих, що проводяться за їх участю.

Не отримавши відповідних законопроектів на висновок, ми надсилали  до них свої пропозиції, але вони переважно не враховуються. Тому зазначені закони через свою недосконалість  тією чи іншою  мірою  обмежують місцеве самоврядування та створюють проблеми для нього, з метою усунення яких  доводиться вносити зміни до вже прийнятих  законів, як це вже відбувалося із Бюджетним та Податковим кодексами.

Будь ласка, наступний слайд. Стосовно ситуації на регіональному рівні. За інформацією, отриманою нами з 19 і з 25  регіональних   відділень асоціації міст, більш-менш задовільним  можна назвати виконання закону лише у Вінницькій, Волинській, Луганській, Львівській, Одеській, Хмельницькій та Чернігівській областях, всього 7 областей. Вони виділені темнішим, яскравішим зеленим кольором. Як бачимо, 5 з цих областей належать до центрального та західного регіону і 2 – до східного та південного. Вряди-годи за цими ж даними або дуже рідко застосовуються норми цього закону ще в 10 регіонах: Житомирській, Івано-Франківській, Миколаївській, Рівненській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Черкаській і Чернівецькій областях та Автономній Республіці Крим, вона позначена таким сіруватим кольором. Відповідно 6 з цих регіонів належать також до західного та центрального регіонів і 4 – до східного та південного.

Інформація надана з рештою регіональних відділень нашої асоціації або ненадання такої інформації має свідчити про те, що закон у згаданих регіонах, скоріше за все, не застосовується або застосовується, ну, в незначній мірі.

Зі слайду бачимо доволі чіткі регіональні відмінності в ставленні місцевих органів виконавчої влади до виконання закону. На Правому березі Дніпра воно явно сприятливіше ніж на Лівому.

Будь ласка, наступний слайд. В групі регіонів, де закон, за даними регіональних відділень, застосовується більш-менш задовільним чином, динамічно зростає практика консультацій місцевих державних адміністрацій з регіональними відділеннями асоціацій міст, питань місцевого і регіонального розвитку. Закон спеціально передбачає проведення таких консультацій на місцях щодо показників проектів обласних та районних бюджетів, проектів регіональних програм соціально-економічного розвитку, з інших питань, що стосуються інтересів територіальних громад відповідного регіону. Як видно з цього слайду, практика консультацій зростає як на регіональному, так і на районному рівні. Районний тут показано нижчою лінією. Але на районному рівні це зростання ще відстає, хоча, враховуючи в 20 разів більшу кількість районів порівняно з областями, вона мала б бути вищою в рази.

Будь ласка, наступний слайд. Закон передбачає можливість ініціювання консультацій як місцевими органами виконавчої влади, так і відділеннями асоціацій органів місцевого самоврядування. Ось так розподілилися консультації періоду 2009-2011 року у відповідних районах за суб’єктом їх ініціювання. Бачимо, що у виділеній групі з 7 регіонів, де закон застосовується більш-менш належною мірою, регіональні відділення  Асоціації міст, за їх інформацією, десь в півтора рази частіше виявляють ініціативу щодо консультаці з місцевими державними адміністраціями, ніж їхні партнери за консультаціями. А керівництво місцевих органів виконавчої влади у багатьох випадках виявляє пасивність.

Що ж до результативності консультацій у виділених семи областях, то вона у відсотковому відношенні (це нижня крива) у 2009-2010 роках була приблизно однаковою: десь на рівні 19 з половиною – 19,8 відсотка, а в 2011 році знизилася до 14 відсотків. І взагалі, цей, нехай умовний, показник у 3-4 рази поступається показнику результативності надання висновків до проектів нормативно-правових актів. Тобто консультації на регіональному рівні поки що показали нижчу ефективність, ніж надання висновків.

Будь ласка, наступний слайд. В тій же самій групі регіонів, де закон, за нашими даними, застосовується більш-менш задовільним чином, після його прийняття стабільно зростає практика надання регіональними відділеннями Асоціації міст висновків до розроблених місцевими органами виконавчої влади проектів нормативно-правових актів. При цьому результативність таких висновків є доволі стабільною, і протягом всього цього періоду, за даними регіональних відділень, складала у відповідній групі регіонів в середньому 66-68 відсотків.

При цьому не слід забувати, що в решті регіонів, а також у районах, ми цього позитиву не бачимо, хоча, крім закону, залишається чинною і Постанова Кабінету Міністрів від 23 травня 2009 року номер 531: "Питання посилення взаємодії органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з підготовки та прийняття нормативно-правових актів", - яка зобов’язує місцеві органи виконавчої влади надсилати проекти своїх актів на погодження навіть органам самоврядування. Але місцеві державні адміністрації в переважній більшості регіонів, а також і районів, як бачимо, ні на закон, ні на постанову уряду не дуже зважають.

Будь ласка, наступний слайд. Деякі висновки, які можна зробити, на наш погляд. Закон, як бачимо, є корисним, що свідчать лідери його застосування. На національному рівні це Мінрегіон, а в регіонах це…  частина регіонів, які я назвав. Так, а на районному рівні можливості, які надає закон, практично, не задіяні у всіх регіонах. Будь ласка, наступний слайд. Так, ще раз. Невиконання закону більшою мірою пов'язане, на нашу думку, з нехтуванням органів виконавчої влади всіх рівнів нормами закону і постанови Кабміну номер 531. Пасивність виявляють і частина регіональних відділень асоціації, не завжди наважуючись нагадувати керівництву обла…. місцевих державних адміністрацій своїх областей про їх обов'язки в цій частині. Органи прокуратури також, очевидно, не перевіряють виконання органами виконавчої влади вимог цього закону та зазначеної постанови. Будь ласка, ще наступний, а поверніться. Під час консультацій, в тому числі бюджетних асоціації не мають достатньо інструментів впливу на партнерів, тому вирішити хоча б найгостріші проблеми територіальних громад завдяки бюджетним та іншим консультаціям поки вдається не в повній мірі.

Позитивна практика реалізації положень закону значною мірою пов'язана з тим, що в окремих органах державної влади важливі керівні посади займають вихідці з місцевого самоврядування, які розуміють його важливість та потреби. Дякуємо там вихідцям, Василь Васильович, як ви, да. Будь ласка, далі. Ну, і пропозиції, які ми вносили до рекомендацій слухань, ну, це  зокрема в Верховній Раді не приймати до розгляду проекти законів, що стосуються місцевого та регіонального розвитку, зачіпають інтереси місцевого самоврядування та територіальних громад, якщо  до них не додано висновків всеукраїнських асоціацій. Внести до розділу чотири закону норму, згідно з якою за письмовим зверненням Всеукраїнської асоціації розгляд законопроекту, що не подавався на висновок, має бути призупинено, а сам законопроект повернуто розробнику для отримання висновку асоціації. Те ж саме пропонується Кабінету Міністрів на його рівні: не приймати до розгляду, якщо немає висновків і передбачити в регламенті відповідну норму. Ну, і визначитися, застосувати заходи впливу на керівників центральних органів виконавчої влади та місцевих державних адміністрацій, щоб спонукати їх надавати проекти нормативно-правових актів з цих питань на висновок асоціаціям, а також ініціювати консультації з відповідних питань.

Наступне. Міністерство юстиції повинно було б враховувати дотримання норм Закону "Про асоціації органів місцевого самоврядування" при підготовці висновків до проектів законодавчих актів, підготовлених Міністерством. Ну, і передбачити, що нормативно-правові акти з питань місцевого та регіонального розвитку, що не надавалося на висновок асоціаціям, не підлягають державній реєстрації. Ну, і я маю на увазі, на місцевому рівні це,  звичайно. 

Органам прокуратури слід було б активізувати нагляд за виконанням Закону України "Про асоціацію органів місцевого самоврядування" та Постанови Кабміну номер 531 від 2009 року на національному та регіональному рівні. Будь ласка.

Я думаю, що асоціації органів місцевого самоврядування також мають провести навчання своїх працівників регіональних та місцевих відділень щодо повнішого використання норм закону і ставити перед ними відповідні вимоги. Ну, і розробити підходи до ефективного використання можливостей, які надаються законом на районному рівні, де районні державні адміністрації не завжди мають відповідних партнерів з боку місцевого самоврядування територіальних громад. Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимире Григоровичу. Скажіть, будь ласка, я бачу, Наталія Петрівна у нас, заступник керівника директора… Це Мінрегіонбуд, так? Є? А в нас Мін'юст є представлений? Є. Ясно, дякую. Я просто за…

Ви хотіли щось сказати Наталія Петрівна. Це я просто до того, хто в нас є з представників центральних органів. Я хочу…

КОФАНОВА Н.П.  Я просто дала відповідь на ваше…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Наталія Петрівна.

КОФАНОВА Н.П. Але, безумовно, під час обговорення я візьму слово.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, в нас така, дещо, скажемо, організаційна колізія виникла. В нас там по нашому розпорядку роботи брейк-кава, кава-брейк, воно модно дуже, коротенька перерва. Ну, в нас так, по нашому цьому плану роботи. Вже я казав, що голова Київської обласної ради відсутній зараз, і, на жаль, побажаємо йому здоров'я, бо щось терміново госпіталізували Скопненка Григорія Михайловича, щось, не знаю, раптово серце його прихопило, да? Ось. Побажаємо йому здоров'я, він  ще  молода і перспективна гарна людина.

Я хотів би з вами порадитися. Давайте, скажемо, тема така, зібралися всі свої, це наша домашня, але така, думаю, серйозна потрібна розмова. Чи ми будемо перериватися, хоча ми готові там 15, через півгодинки – перерва, і потім далі ми продовжимо. Чи ми зараз починаємо далі вже працювати. Виступи зараз – Федір Тимофійович, теж його всі знають.

Да, Вікторе …………...

 

_______________. Василю Васильовичу, оскільки можливо, оскільки в нас Володимир Григорович – як би основний доповідач, може запитання є до нього?

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Да. Вікторе Віталійовичу, дякую.

І ще одне. Я хотів би ще попросити. Я думаю і зараз скажу, обов’язково за результатами нашої роботи і підсумковий матеріал, і навіть ваш цей виступ такий аналітичний, я попросив би, щоб він у мене теж був, копію, я думаю, мені колеги дадуть. Є, да? То тоді я обов’язково зустрінуся з секретарем Ради регіонів с Кубашевським, я йому все це розкажу. І про ті матеріали, хай подивляться, як в нас співпрацюють, працюють, дослухаються, який зв’язок, як виконується цей закон і таке інше. Обов’язково. Цей зв’язок він має бути. Це однозначно.

Тому справді слушне зауваження. Вікторе Віталійовичу, я хотів би, хоча в нас далі вже Федір Тимофійович. Давайте порадимося. Зараз ми до нашого доповідача, можливо, є питання. Чи ми потім, зараз виступить ще Федір Тимофійович, і вже в нас в кожному виступі з наших вже десь звучали ці всі болючі проблеми, а потім хто ще, скажемо, з учасників нашого сьогоднішнього заходу обговоримо, а тоді вже підсумуємо нашу розмову.

І як ми будемо з цією перервою? Будемо робити чи ми працюємо? Будемо, да? Кава є, бутерброди є. Хто це в нас? Ви? А що хоче жінка, то хоче Бог. Все, немає питань.

_______________.  Василю Васильовичу, я не бачу, в регламенті у нас обговорення резолюції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Обговоримо. У нас все демократично, так що ми все обговоримо і приймемо виважену, і я думаю, що потрібну резолюцію…

_______________. Тут немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Після вашого виступу? Ваш виступ, а потім далі буде коротенька перерва і далі вже потім обговорення і вам вже тоді слово після кави.

Я до слова запрошую Федора Тимофійовича Панасюка, ви знаєте це заступник керівника виконавчої дирекції всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад. І він, ви знаєте, багато і плідно співпрацював і в міністерстві, і народний депутат, і все інше. Федір Тимофійович, прошу.

 

ПАНАСЮК Ф.Т. На початку свого виступу хотів би презентувати керівника виконавчої дирекції Івченко Вадима Євгеновича, який обраний правлінням після загальних зборів, перспективний такий активний працівник. І хотілось би попросити всіх присутніх сприяти в організації його діяльності майбутній.

За його дорученням я хотів би озвучувати декілька питань, які стосуються практичної площини реалізації закону. Володимир Григорович фундаментально проаналізував, я так вважаю, всю проведену роботу по врегулюванню питань законотворчої діяльності з боку державних органів влади і асоціації, ми повністю підтримуємо об’єктивність наведених оцінок і пропозицій.

Що хотілось би озвучити від нашої асоціації сільських і селищних рад? Перша теза, що закон, за нашим переконанням, дав змогу в суспільстві підняти на значно вищий рівень значення системи місцевого самоврядування через призму об'єднання територіальних громад в єдиний орган вищий, який не являється державним органом, а є добровільне об'єднання, яке вибирає свій керівний орган і воно відображає згідно закону на основі його засад побажання, думки, прагнення територіальних громад.

З приводу того, що наводилися приклади, я хотів би декілька ще аргументів теж навести з цього приводу. Мені здається, що ті керівники, органи виконавчої влади, працівники в апаратах далеко політично незрілі до займаних посад, якщо йде зневажливе ставлення до нормативних документів або пропозицій, або рішень, які приймаються цими органами. Якщо не перебороти цю тенденцію, залишки, будемо говорити, цього всього, так буде залишатися, закон буде функціонувати, він як інструмент реалізації. Але результати впливу на поліпшення уваги до проблематики місцевого самоврядування, на превеликий жаль, ми не будемо мати і асоціації в багатьох випадках будуть працювати на холостому ході. Як це зробити? Один із заходів, я вважаю, цьому повинен послужити це комітетські слухання, які ми тут проводимо. Якщо ми домовимось і просто сформулюємо ті рішення, які варті уваги.

Що хотілося б відзначити? Що в асоціації об’єднуючі інтереси представницьких органів, рад на місцях не працюють самі від себе, вони працюють на базі проблемних питань, з якими звертаються органи місцевого самоврядування, члени асоціації, які узагальнюються у виконавчому органі, які розглядаються. І ми виконуємо функцію, будемо говорити, лобірування (лобіювання) ? тих інтересів, які цікавлять територіальні громади в особі місцевих рад. Тобто не сприйняття тієї чи іншої позиції асоціації, воно політично безграмотне і неправильне, за кожною проблематикою, яка відображається в документі, в надісланому листі, стоять інтереси людей, живих людей. І ми це дуже  боляче сприймаємо, тоді коли в конкретному випадку отримуємо або формальні відписки, або є просто якесь зневажливе ставлення до цих звернень.

Декілька прикладів, яких з останнього часу хотілося б навести з цього приводу. До асоціації звертається, я буквально тезисно вам ознайомлю з одним документом. Звернення асоціації сільських, селищних рад Дрогобицького району – це один із документів, їх більше півтора десятка лежить, в якому просить  Асоціація  районних сільських, селищних рад розглянути питання про внесення змін до положень про Земельний кодекс, яким передбачити, що врегулювання питань, вирішення питань  передачі в оренду, земельних питань за межами населений пунктів має бути за погодженням сільських, селищних рад.

Це питання набило оскому. Я абсолютно буду відвертим в цьому плані, що воно, мені здається, являється найбільш проблематичним сьогодні для села. Юрисдикція сільської ради поширюється на території населеного пункту. Закінчились городи людські, за межами сільська рада не господар.

І от була остання зустріч з членами асоціації нашими на засіданні правління, ставлять питання. Ми рішенням ради не можемо виділити клаптик Тоді коли землі, де організувати кладбище, цвинтар організувати. Тоді, коли ми всі громада територіальна громада пряме відношення до цієї землі, ми її обробляли, в колгоспах обробляли. Поділилась вона, коли ще була панською, а зараз на стадії узгодження цього питання виникає проблематика. Яка? Ми звертаємося з проханням до керівника робочої групи з питань удосконаленню територіальної організації влади, яка створена за дорученням Президента. І голова, члени робочої групи і голова  асоціації просить розглянути дане питання на засіданні робочої групи для того, щоб можна було остаточно вирішити, обґрунтовані претензії. А якщо вони не мають підстав таких, які могли б вважатись підставою для прийняття рішення, то можна було б сказати, що ця група відмовляє. Вона просто недоо…, ну, в силу різних причин, не будемо давати мотивів до цього.

Отримаємо відписку, інакше не можна назвати, заступника міністра, який не є членом цієї робочої групи, що це питання не входить в компетенцію робочої групи з питань удосконалення територіальної організації влад і місцевого самоврядування. Ви зверніться в Агентство з земельних ресурсів України по цьому питанні.

Я що, не в плані критики, просто напрацьованого багажу немає. Але хотів би просто домогтися згоди вашої і взаєморозуміння. Оця робоча група, мені здається, що це той майдан, площадка, де з усіма проблемами ми, працівники органів асоціації, повинні приходити туди, де вони повинні розглядати. Вона міжвідомча. Це не група міністерства регіональної політики, а міжвідомча робоча група, до складу якої входять представники всіх, в тому числі Держкомзему.

І якщо питання стосується регіонального розвитку і місцевого самоврядування, там повинні ми знаходити, в першу чергу там, об’єктивну оцінку ситуації і проект рішення чи рішення, яке виноситься, воно повинно бути передано в той компетентний орган, який, до вирішення якого входить це питання. Це по практиці цього.

Я думаю, що варто нам було б серйозно попросити представників, якщо є сьогодні, Міністерства фінансів переглянути свою позицію відносно до нашого звернення.

Мирослав Васильович називав уже звернення Конгресу асоціацій, підписали до бюджетної резолюції на 2013 рік. Я мав таку нагоду переговорити це питання з  іншими керівниками виконавчих органів. Назву цифри. 37 надісланих пропозицій Мінфіну. Із 37 Мінфін дав відповідь нам, що підтримав лише 2: одну частково, по трьох не визначився, 29 пропозицій не підтримано. Це тоді, коли згідно Закону про асоціації ми повинні проводити консультації… Ну, можна вважати, що з 37 тільки 2 пропозиції заслуговують на увагу в державі, а 35 сформованих від імені територіальних громад, органів місцевого самоврядування, вони надумані, безпідставні.

Якщо така ситуація складається, тоді в органі виконавчої влади, міністерстві, напевне, повинні б вони бути ініціатором проведення консультацій, де б можна було б за участі загалу зустрітися і сказати, отакі, такі пропозиції ви просто некваліфіковано готуєте, в них абсолютно немає логіки ніякої і так далі. Просимо погодитися. Но неформальна відписка для того, щоб, що казати цим членам асоціації, керівному органу при такому підході до вирішення даного питання.

І ще один напрямок діяльності, який нам, ну, будемо говорити, згідно закону приписано виконувати. Це організація навчання… впливати на підвищення ефективності навчання кадрів, які працюють в органах місцевого самоврядування. Ми попробували це зробити на одному із занять, яке проводилося за державні кошти міністерством. Запрошені через голів обласних рад були представники, голови сільських, селищних рад. Розроблена тематика, серйозний навчальний заклад, професура готова, програма продумана і все. І з України з'їхалося 27 сільських голів, 27, тоді, коли база дає можливість організувати 150-200 чоловік. Кошти з бюджету перейшли, незалежно це 27 було чи 200, всі вони перераховані туди.

Виникає питання чому? Організували анкетне опитування, яка думка з цього приводу. Голови обласних рад проявили просто інертність в цьому відношенні не маючи абсолютно ніякої відповідальності за це, поїдуть голови сільських рад чи ні, вони не мають прямого підпорядкування ним, сільські голови. Основна причина відсутність коштів на відрядження, із присутніх голів сільських рад один назвав найбільшу суму, яка виділена на відрядження це на рік 500 гривень для сільської ради, це доїхати до Києва і назад не вернутися, один раз на рік.

В таких ситуаціях як може асоціація вплинути на підвищення ефективності навчання? Повинні бути запроваджені якісь механізми, або асоціація як організатор проводить це навчання, бере на себе функцію, або  рішення урядом приписується якась участь безпосередня в цьому, або замикається на ній контроль, згідно проведеної роботи, результати якого повинен стати достоянням уряду і розглядатися, і так далі. Тобто  немає продуманого механізму і це все формально просто констатація фактів і більше нічого.

І остання позиція на якій би просив просто так трохи звернути увагу, це стан фінансового забезпечення асоціації. В 2009 році були виділені кошти для підтримки статутної діяльності асоціації, суми не великі, але процедура вирішення питання була дуже проста. Є статут з метою забезпечення виконання статутних норм ви проводите заходи і держава там, де це потрібно, вважає, в особі Міністерства фінансів давала кошти за умови проведення цього заходу і компенсація їх йшла на це. Два роки вже такої підтримки фінансової немає, ми як ніхто відчуваємо проблематику в цьому плані, в якому розумінні, якщо  звучало сьогодні, сказано, що немає для штатних працівників коштів на виплату заробітної плати до кінця року, немає коштів на відрядження, і мати можливості проплатити членські внески (для нашої асоціації 10 копійок з одного члена територіальної громади), повірте, соромно дзвонити і казати, що дайте гроші для забезпечення функціонування виконавчого органу асоціації. Це не кажучи про те, що людям заплатити зарплату, за приміщення. Асоціація покликана організовувати масові заходи, ті, які б давали ефект, не принижуючи ролі впливу асоціацій, авторитетної асоціації міст.

Перед якою проблематикою стоїть сьогодні територіальна громада села? Озвучено, що повинна бути земельна реформа. А люди, території самі готові до територіальної реформи? Вони знають, що, яке майбутнє? Президент сказав, що вона визначає майбутнє, сьогоднішнє і майбутнє села. Треба займатися цим питанням.

Було сказано, що курс взятий на зміцнення територіальних громад шляхом об’єднання територіальних громад. А хто працює в цьому напрямку, є переконання, що люди свідомо читають і усвідомлюють до кінця з чим. А хто буде займатися питаннями удосконалення організації сільськогосподарського виробництва? Тоді, коли з’являються нові форми господарювання зараз, кооперативи, об’єднання, заїжджають туди орендатори на землю і так далі. Це все проблематика. Скажіть, будь ласка, на якому рівні, де можна буде людині отримати гарантію, що це все в доступній формі буде сприйматися?

От з урахуванням цього всього,  я думаю, що варто було б трошки підкорегувати і проект рішення по сьогоднішніх рекомендаціях. По першій сторінці в мене така пропозиція. Доповнити в останньому абзаці: "На загальнодержавному рівні  закон належно виконується Міністерством регіонального розвитку та житлово-комунального господарства і ми просили б Міністерство регіональної політики. Я за браком часу не можу назвати форми організації, но мені здається, що варто було, якщо не всім, то переважній більшості міністрів повчитися як працювати з територіальними громадами, з представницькими органами на місцях. Тому що сказати, що це галузеве Міністерство агарної політики найбільш зацікавлене в взаємодіях з органами або з асоціацією безпосередньо, а Міністерство освіти, Міністерство охорони здоров'я це  для нього не те – неправильно. Ми кожний галузевий напрямок відчуваємо як він сформований державою і працює там, на низу в селі.

І до пропозицій в рекомендаціях ми пропонували б рекомендувати Кабінету Міністрів розглянути питання про врегулювання деяких питань взаємовідносин органів виконавчої влади із асоціаціями органів місцевого самоврядування. Що ми маємо на увазі? Була кілька років тому назад запроваджена добра практика, тоді, коли з правом дорадчого голосу голова асоціації або керівник виконавчого органу асоціації запрошувався на засідання Кабінету Міністрів і йму надавалося право обговорювати, вносити пропозиції, висловлюватись з приводу тих питань, які входять до компетенції асоціації. На сьогоднішній день, на превеликий жаль, цього немає. Право позачергового прийому голови асоціації, виконавчого директора асоціації по проблематиці, яка… я не думаю, що зловживання буде з боку цих керівників, що вони будуть безпідставно ходити під кабінет, просити аудієнції в цьому плані. Но я знаю гіркий досвід, коли в одному міністерстві голова асоціації три дні під дверима простояв і до… який не попав до міністра на прийом.

І ще декілька питань такого характеру по бюджету, передбачити в проекті бюджету, державного бюджету виділення коштів для  підтримки статутної діяльності асоціації, в минулому році зверталися, в цьому році ще ми дублюємо в цьому плані, просили б так. І спростити порядок сплати членських внесків. Що ми маємо на увазі? Можливо простіше для міст великих, там де база солідна. Ми так вважаємо, є районне відділення асоціації, воно зареєстровано Управлінням юстиції на місці, районна державна адміністрація знає, що до складу цього районного відділення асоціації сільських рад входить скільки-то сільських рад. По нормі, яка встановлена статутом, по цьому, ці кошти резервуються в районному бюджеті і цільовим призначенням, згідно встановленої норми, перераховуються туди, нехай це буде навіть за рахунок відрахувань з бюджету.

Який зараз метод врегулювання цього питання? Майже 8 тисяч бюджетів з яких ми повинні отримати внески і кожен рік треба направляти угоду, що член цієї асоціації, який повинен заплатити внески, а асоціація буде, згідно закону і статуту, йому давати такі-то, такі-то послуги. Це 8 тисяч документів розіслати по територіальних громадах. А далі кошти йдуть, 30 гривень за заказний лист, 30 гривень на 8 тисяч, 24 тисячі на пошту викинути, не кажучи про, вибачте на слові, ту роботу, якою повинні займатися працівники. Якраз внески, абсолютно правильно.

Василь Васильович, фразу ще одну. Врегулювати питання участі асоціації в процесі підвищення кваліфікації штатних працівників органів місцевого самоврядування, депутатів, про що було сказано. Запровадити навчання претендентів на вибори посад органів місцевого самоврядування в сільській місцевості, дуже болюче питання, можна додатково дискусію організувати. Рекомендувати робочій групі з питань удосконалення територіальної організації влади та місцевого самоврядування приймати до розгляду на засіданні робочої групи усі звернення, які надсилаються керівними органами всеукраїнської асоціації органам місцевого самоврядування. І просити  Генеральну прокуратуру посилити контроль за окремий закон про асоціації усіх рівнів це те, що було сказано, що недостатній контроль.

Щиро дякую за увагу і  вибачаюсь, якщо порушив регламент.

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую, Федоре Тимофійовичу.

Шановні колеги, є така пропозиція, я, до речі, вас запрошую всіх, Федір Тимофійович тут вже долучився до цього, мої скажімо, пропозиції теж у вас кожному роздані оцей наш проект, скажімо, рекомендацій слухань. Тому коли будете виступати, то я прошу, скажімо, теж враховувати це що можете висловити свої якісь зауваження для того, щоб ми їх потім узагальнили і потім уже  доопрацювали її десь з підкомітетом винесли на засідання комітету і затвердили їх. Але  я  обіцяю вам це вже буде моя, теж скажімо, мій обов'язок, і перед вами, і перед сьогоднішнім цим зібранням, що я їх обов'язково й особисто вручу і особисто, десь скажімо, в Кабінеті Міністрів ми це теж опрацюємо, скажімо не тільки зашлемо їм офіційно поштою за скільки там – 30 гривень.

А я хотів би сказати, що  от якраз за цей зв'язок був десь тижнів два тому назад Рада Європи організувала навчальну поїздку таку у дружню Швецію, то там один із керівників асоціації,ну а нам певно до цього ще  треба дуже довго дорости і серйозно рости, я не пам'ятаю скільки там мільярдів крон, у них курс гривні до долара десь приблизно такий самий, як і крона. В них крона   так і є зараз національною валютою. То він має десь там…  Скільки мільярдів крон? Мільярдів на оце що ми зустрічалися, оце керівник асоціації міст…

_______________. Третя частина бюджету України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ну да, так  скажімо, скромно. То він один раз на тиждень, один раз на тиждень обов'язково зустрічається з Прем'єр-міністром демократичної республіки чи вірніше держави, бо це ж Королівство Швеції.  Тому я побажаю теж нам, може не раз на…, але я хотів би, я буду ставити, я буду просити Миколу Яновича, щоб таку зустріч з керівниками асоціації, особливо напередодні, не напередодні, а перед прийняттям, бо те, що ми будемо бюджет зараз розглядати швидко, чого і ця Бюджетна резолюція з'явилась, тому що це вже політика далі у нас, тому потрібно буде обов’язково такі консультації провести на найвищому рівні.

А зараз я таку пропозицію вношу, що ми перервемося на цю каву-брейк і потім далі обговоримо виступи наших колег, обговоримо і будемо приймати резолюцію. Немає заперечень? Дякую. Тоді скільки у нас часу? Півгодинки?  15 хвилин? 15 хвилин, а потім вже після цього певно вже будемо йти по протоколу.

_______________. (Не чути)

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

_______________В.Г.  … вопросов, которые, к сожалению, до сих пор не решены. Это первая проблема.

Административно-территориальное деление – воз и ныне там. Законы по коммунальной собственности. Где он? Тоже нет.

Бюджет и бюджетные взаимоотношения, мы футболируем его и так, и так, и хотите, как хотите, как мячик он прыгает с одного заседания Верховной Рады до другого, с одной каденции к другой – и не с места. И получается, то, что с трудом вырывается ассоциациями нашими, это потом так или иначе нивелируется.

Сегодня приводились цифры, я не буду повторять, вы их знаете прекрасно. И кто не читал, почитайте, пожалуйста, интервью Мирослава Васильевича в "Зеркале недели" или в последнем журнале "Вестник ассоциаций городов Украины". Там прекрасно все сказано. Правда, его выступления почему-то министр жилищно-коммунального хозяйства раскритиковал. Но я не знаю, почему. Потому что просто, наверное, потому что правда глаза ест. Иначе я оценить не могу.

И вот посмотрите. Да, и четвертый блок вопросов – это система управления. У нас же столько городов имеют такие же матрешечные отношения, как тот же самый Ирпень. Все эти вопросы, они на сегодня висят в воздухе, они не решены. Я почему привел этот пример. Потому что так или иначе он перекликается с Законом об ассоциации, о котором мы сегодня говорим. Мы имеем три мощных  организации хороших, солидных. Ассоциации городов Украины, которой в этом году исполняется 20 лет, 20 лет, такие наработки, такой опыт! Это же колоссальное богатство для Украины надо его использовать, можно, нужно, обязаны это сделать. Ассоциация региональных влад, она правда одно время затихла, но сегодня она возрождается, и слава Богу! Ассоциация сельских и селищних рад, пришел Федор Тимофеевич туда, я честно вам скажу, я счастлив, потому что я знаю этого человека, знаю его возможности потенциальные, знаю его реальные возможности, это я думаю просто сейчас эта ассоциация начнет работать.

Но мы опять как берем ручку с растопыренными пальцами, у нас три организации мощных, мы уже сколько раз декларировали объединение в конгресс? Сегодня Александр Александрович называл страны в которых ассоциации имеют самое непосредственное отношение к законодательству, они обладают законодательной инициативой. Мы, которые представляем практически все население Украины, такой законодательной инициативы не имеем. А почему? Наверное потому что мы разрозненно действуем. Были когда межрегиональный союз образовывался, несколько раз мы собирались на таких, но на дальше дело не пошло, но дело не в этом.

Я просто хочу сказать, что вот все эти попытки, которые сегодня идут о том, чтобы укрепить самоуправление, я не говорю о том, чтобы везде декларируется, что без местного самоуправление нет сильного и не будет сильного государства, мы имеем все международные примеры к этому и говорить об этом было бы просто глупо, потому что оно повторяется изо дня в день. Но местное самоуправление, повторюсь, без финансов это ничто.

Поэтому эти вопросы нам нужно решить, нужно их развивать и нужно делать. Если говорить сегодня  о нашей региональной организации  Ассоциации городов Киевской области или Киевском региональном отделении Ассоциации городов Украины. Нам в следующем году 15 лет исполняется. Мы уже объединяем сейчас 36 городов, поселков городского типа. То есть все население практически городское и поселковое население Киевской области.

Федор Тимофеевич, Мирослав Васильевич и Виктор Витальевич знают прекрасно, что первые семь лет мы существовали не благодаря, а вопреки действию. Это я ссылаюсь уже на сегодняшний закон региональные отношения. Это было такое противостояние, я даже и говорить не хочу.

Дальше пошли у нас по синусоиде отношения между руководством области, районами и так далее. Отношения, которые существуют сегодня между, Федор Тимофеевич называл, между районными администрациями и селами, между городами районного значения и поселками городского типа, и районными администрациями очень ярко характеризует ситуацию нынешнюю. Мы сколько раз говорили, поднимали на заседаниях Ассоциации вопрос, давайте мы все ж таки постараемся убедить наших депутатов, что нужно все ж таки принять Закон о разграничении обязанностей. Что будут делать те и другие районные администрации и так далее? Сколько промежуточных вопросов решается? Как и каким образом? Это все проблемы.

Сегодня уже, ну,  я уже не знаю, сколько у нас сменилось за это время губернаторов. Сегодня у нас ситуацию по отношению к нашей организации изменилась. Ну, в лучшую сторону, скажем. Может быть, уже тот опыт работы, который у нас уже появился, может быть уже то, что на всех наших собраниях присутствует Мирослав Васильевич Пицик, как-то тоже имеет, наверное, какое-то влияние. Но присутствует и губернатор области, присутствуют и представители областной рады. И мы вот в этой последней каденции имеем уже, будем говорить, такие изменения. У нас уже есть участники, активные участники, представители наши в общественном совете области. Ну, наш голова, он член коллегии при губернаторе. Все городские головы имеют право присутствовать на областной сессии, то, чего раньше не было и в помине. Это, будем говорить, все такие достижения.

Но и последний серьезный проект Ассоциации городов Украины – диалог, который как раз и направлен на то, чтобы вот диалог между ветвями власти укрепить и с тем, чтобы можно было решать какие-то серьезные вопросы. Благодаря нашим усилиям очень серьезным, и я имею в виду именно совместная такая работа с ассоциацией, дало положительные результаты. Мы уже имеем несколько заседаний, на которых решаются вопросы очень нужные, важные для жителей наших населенных пунктов, наших территориальных громад.

Но проблемы, конечно, есть и проблемы большие. Достаточно сказать, что вот последнее, при последних выборах у нас поменялось 52 процента руководителей городов и поселков нашей области. Ну, в среднем по Украине это где-то примерно 50 тоже, да? Вот. И встает вопрос, который опять же Федор Тимофеевич сегодня поднимал и говорил, это подготовка и переподготовка кадров, обучение. То, что мы делаем в рамках ассоциации: конференции, семинары, круглые столы и так далее, фахові майстерні – это, ну, это очень хорошо. Это замечательно. Но это такие эпизодические, скажем, работы, хотя они проводятся планомерно, системно и очень настойчиво всеми оригинальными отделениями нашей ассоциации, это, тут даже и говорить не приходится. Но это все же таки точечные удары. Ведь приходят на выборы люди в депутаты, особенно этот  пропорциональный закон для местного самоуправления, ну, поверьте, это удар ниже пояса. Пришли в города и посёлки люди, не желающие, не умеющие и не думающие о тех населённых пунктах, куда они пришли. Пришли чужаки, пришли, буквальным образом пришли варвары, которые настаивают на том, чтобы принимать какие-то решения, выгодные им материально. Это страшно. Там, где не удаётся сразу их прибрать к рукам, есть такие моменты, что, я вам скажу, очень серьёзные моменты.

А Ассоциация городов Украины предупреждала об этом. Ассоциация, мы ж принимали общие решения, давайте посмотрим. Я ничего не имею в виду против того, чтобы пропорциональная система выборов была по партийным спискам. И так далее, ну, скажем, в Верховную Раду. Это нам нужно, прогрессивное явление пусть будет. Но на местах, где люди должны решать всё на местах и сразу. Смотрите, что делается, ну, поезжайте на места и посмотрите. Иной раз, я говорю, оторопь берёт от всего того, что там происходит.

Что мы предлагали и предлагаем. Уже давно у нас было такое желание, опять же, оно корреспондируется с мнением Фёдора Тимофеевича, создать такое учебное заведение, где бы готовились не только, ну, Академии при Президенте Украины, Академия муниципальная, они не справляются с таким количеством необходимого количества специалистов, которые работают в органах местного самоуправления. Поверьте, это так.

Тем более, после всех этих ударов, которые были нанесены политикой, извините меня, но я скажу правду, четырьмя нашими президентами. Посмотрите, какое количество кадров ушло и куда ушло. Это ж не десятки, не сотни, это тысячи. А вместо них пришли люди, порой абсолютно не понимающие. На выборах, местных выборах, посмотрите, обещают люди, идущие в депутаты, то, что не может решить президент, не может решить премьер-министр, а они обещают это с лёгкостью необыкновенной и, пожалуйста, потом это все валится так и потом превращается, как у Черновецкого, кашу съели и на этом все закончилось, а дальше потом уже начинается то, что мы видели в Киеве. Поэтому учить людей нужно, это нужно крайне важно и так далее. Давайте мы подумаем как это сделать или какое-то учебное заведение под патронатом руководства, или Верховного Совета, или Кабинета Министров, давайте продумаем как. Это можно специально этой теме посвятить какое-то заседание, предположим, нашего же комитета, который так много хорошего делает. Я на втором слушании сегодня сижу, я помню как замечательно Александр Александрович провел прошлое заседание по службе в органах местного самоуправления.

Я помню то выражение, которое одним из слушателей было сказано, как могут люди принимать такие не людские законы, разработанные Министерством юстиции? Но отменили это слушание. Вопросов, поверьте, очень много, которых хотелось бы сказать и о которых хотелось бы говорить. Я честно вам скажу, что порой кипит душа, что нужно что-то предпринимать, но каким образом принять, мы теряем людей из-за неправильных законов принимаемых. Нам нельзя это делать, нам надо укреплять местное самоуправление всеми возможными нам способами. Я буду заканчивать уже, я понимаю, что я уже привык.

Забыл еще об одном сказать. Сегодня должны были присутствовать восемь моих коллег, сегодня здесь и высказать свое мнение, они не смогли приехать. Из-за чего? Президент, вы слышали, Кабинет Министров и так далее, декларируется одно, чем поменьше проверок - больше власти местному самоуправлению. Люди дороги, сегодня все занимаются проверками. Сколько этих проверок может быть? Что проверять там?

Пример. В прошлом году город Борисполь, кто был, проезжал через Борисполь несколько лет назад, пару каденций тому, и проезжаете сегодня, - это два разных города. Но прошлом году 39 человек 18 дней проверяли город, 39 человек 18 дней. В этом году опять проверка.

_______________. КРУ проверяло в Сумской, а в этом году – центральный аппарат. И те ничего не нашли, и эти ничего не нашли.

_______________В.Г. Сегодня был с утра в Боярке. Мы собираемся там проводить общее собрание. Говорит заместитель міського голови, говорит, я спрашию: "Как у вас дела, как, что?" "Так, - говорит, - чего: проверка за проверкой. Сегодня проверяет прокуратура - 126 документов нужно выдать сразу". Я говорю: "Что, вы что-то нарушили?" "Да, - говорит, - они знают, что мы ничего не нарушили, потому что каждый наш шаг контролируется со всех сторон". Они сказали: "А нам же нужно показать свою работу, что мы работаем". И так же экологи, так налоговики и так далее. Ну, это же до анекдота доходит! Сколько ж той Боярки, столько там нужно проверять? Сколько того Борисполя, что нужно проверять таким количеством людей? Зачем же декларировать одно, а выполнять другое?

То же касается того, что мы сегодня уже говорили неоднократно: о делегированных полномочиях, которые не обеспечиваются деньгами и так далее. Ну, как выходить тому міському голові, как? Ему нужно делать работу? За счет чего делать? Бюджета нет, на зарплату нет денег. Как выкручиваться? Я представляю, что делается в селах. Ну, хорошо, если есть город, у которого есть предприятия, которые могут хоть какие-то, там, дополнительные найти финансы, для того чтобы можно было в бюджете что-то сделать. А что делать там? А что делать в следующем году? Вы посмотрите на те замечания, которые на сайте Ассоциации городов Украины. Они уже рассмотрели, посмотрели, что там делается. Еще хуже, чем в этом году! А каком улучшении мы говорим?

И это все – местное самоуправление, это самые близкие к людям органы.

Я не буду больше говорить. Я хочу сказать, вот посмотрел рекомендации, мне они, в основном, нравятся, они хороши. Только я хотел бы вот те же дополнения, я присоединяюсь, эти дополнения, которые были сказаны Мирославом Васильевичем, Федором Тимофеевичем, они настолько существенны и важны по представителю ассоциации в Кабинете Министров. Мы имели опыт уже, хороший, позитивный, красивый опыт. Почему же его убрали? Хорошее надо оставлять, плохое само придет.

И вопрос об образовании, давайте тоже как-нибудь: или обсудить на рабочей какой-то комиссии, организованной комитетом. Это, действительно кричащий вопрос, поверьте мне. Тем более, если следующие выборы пойдут, опять пойдут люди неподготовленные и так далее. Ну, это серьезно очень.

Ну, и вопрос… Я бы очень хотел, чтобы все ж таки поднимался вопрос о законодательной инициативе органов местного самоуправления. Как это сделать, каким образом. Давайте подумаем вместе. Оно бы надо.

Возьмите, даже такая страна небольшая по сравнению с Украиной, Болгария, мы были там, они говорят: "Вы понимаете… " Как Мирослав Васильевич меня делегировал туда как-то, я разговаривал с председателем, женщина, умница такая, она говорит: "Вы понимаете, господин Мартин, у нас ни один закон не принимается без обсуждения, без добра ассоциации, но наш представитель имеет право законодательной инициативы". Совсем иначе звучит.

Вы посмотрите, у нас сегодня сколько людей уже подготовленных ассоциациями, работают в Верховном Совете! Это умницы, это замечательные люди. Тот же Баранов, тот же Сан Саныч возьмите, тот же Попов – наш воспитанник, ассоциации, да? Тот же Мазурчак. И так далее.

А сколько людей на предприятиях работают, которые поработав и вкусив хлеб местного самоуправления, сегодня приносят  большую пользу. Мы имеем  прекрасные города, посмотрите вот  эти кращи практики Ассоциации городов  Украины, сколько замечательных дел делается  органами местного самоуправления в городах. Там только перелистать, и уже студенты, когда приходят   на практику Университета "Крок", я им даю эти, они смотрят сначала,  приходят, понятия  нет, что такое самоуправление, но, когда перелистывают: "Ой, мы даже  не думали, что так много можно сделать". А это все делается, это реальные все шаги. 

Мне только  очень обидно, я не знаю, представитель нашего Державного фонду сприяння мисцевому самоврядуванню  есть еще?  Я хочу сказать, вы знаете, я удивлен до  невозможности. Раньше, когда Пухтинский был Николай Александрович,  представить себе, что Ассоциация городов Украины   и  Фонд сприяння мисцевому самоврядуванню при Президенте Украины – это две разные организации, представить себе было невозможно.  Я имел такую наглость  с господином Маликовым, ходил к нему перед тем, как настаивал, замечательная же идея по этим проектам о местном самоуправлении, изумительная вещь. Мы  начали разговор, он пригласил в кабинет, начали  разговор прекрасно. Проходит какое-то время, он говорит: "Вы знаете, меня вызывают к Президенту". Я иду, …….., я вам назначу встречу.  В ожидании этой встречи  продолжается по сегодняшний день.  А с кем же работать фонду, если  не с органами местного самоуправления, с кем?

Пожалуйста, прошу учесть вот эти  замечания, что я сказал. Спасибо.

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Наболіле, ви дуже людина досвідчена, авторитетна.

Якщо, шановні колеги, дозволите,  це  не   коментуючи, але на декілька я  хотів все-таки зараз відповісти те, що зможу,  і  підтримати те,  що ви кажете.

Перше. По карті. Володимир Григорович, у карті   карті вашій вони білі… А от каже наш шановний колега, що вони все-таки і там, і там, тобто в них якийсь зв'язок є. Критикувати, безперечно, не треба. І напевно, що тоді, коли ви говорите, що ви вже маєте контакт із головою, сильною особистістю, скажемо, головою облдержадміністрації, я думаю, що можна було би якось з ним і переговорити стосовно оцих всяких, не знаю, потрібних, не потрібних тих перевірок, які тільки-но людей, негативно, як кажуть, несуть за собою наслідки. Якщо ніяких немає зловживань, а тільки-но відволікання від роботи, то це, я вважаю, що це злочин. От.

Стосовно, скажемо, системи виборчої. Ви знаєте, недавно в нас на минулому тижні був форум, там, "Розвиток місцевої демократії", я не пам’ятаю вже назву, отут поруч. І організатори привели таку цифру, що люди, які обиралися, чи вірніше, наші виборці висловили тільки 15 відсотків, значить, підтвердили впізнаваємость, як його це слово найти, оцих своїх, значить, депутатів, яких вони обирали по мажоритарці. Вони не знають навіть, кого вони обирали по цій мажоритарці. Поки ми ……… від цієї партійної до цього ж, люди не працюють. Треба депутатів все-таки місцевих рад, напевно, їх шукати, їх заставляти те, щоб вони виконували свої обов’язки і готувати до того. Бо того що одна справа розказувати про те, як він буде здійснювати тут державну політику, вести і бюджетну, як затверджувати державний бюджет на рівні сільської ради, а інша справа, як реалізувати це все.

Стосовно державного бюджету я бачу, що все-таки, ну, напевно, потрібно такий десь, я не бачив цього в резолюції. Зустріч просто вкрай необхідна буде, консультації напередодні чи перед тим, як буде подаватися державний бюджет до Верховної Ради, зустріч на рівні керівництва Кабінету Міністрів із представниками асоціації, крім провладних, тих, що воно все проводиться там з головами обласних адміністрацій і головами обласних рад. А це обов’язково головами обласних рад. Колись така практика була, чомусь вона десь зараз трошки теж втрачена, що голови обласних рад приїжджали в комітет Верховної Ради, бюджетний комітет, працювали з головою комітету, відпрацьовували, потім Кабінет Міністрів. Тобто була така зустрічна робота. І ця теж трошки втрачена.

Але я хочу проінформувати ситуацію. Всі теж ви добре знаєте, який зараз в нас фінансовий стан, і скільки боргів. Нам треба в цьому році десь 90 мільярдів тільки боргів повернути по тих відсотках, які ми зараз набрали. І запозичень – нуль. І при тій всій ситуації ми зараз і закінчуємо це Євро. Багато претензій у мене особисто. Я коли їду по столичці, їду сюди з Лівого берега і бачу, які зробили цю розв’язку, я вважаю, невдалу, і зараз цим теж вони займаються, цим місцева влада київська. Це для них проблема. Але скільки коштів ми і в Євро, нам ніхто практично не допоміг зараз. Які будуть результати його фінансові, ми поки що не знаємо.

Проблем багато є. Але потрібно почути, послухати, дійти якоїсь згоди. Справді, без тої підтримки самоврядування, без тих програм, які ми намітили щось зробити, скажемо, реформувати нашу владу, навіть те саме, Наталіє Петрівно, по цих об’єднаннях, по тих "матрьошках", як ми сьогодні говорили. Навіть на ті ж самі "матрьошки", на інші проекти треба закладати кошти. Без того всього… Ми киваємо на місцеві ради, якесь нове даємо їм доручення чи там задачку навіть по тих самих адмінпослугах, а ми на то копійку не закладаємо, того що, ну, немає, то немає. Треба якось, скажемо, те, що в нас є, ним потрібно якось розумно розпорядитися. Тому я бачу, що така зустріч вона обов’язково має бути. Дякую.

І я думаю, шановні колеги, в нас наступним мав бути Федір Тимофійович. Ви знову візьмете слово в нас? Ні? Тоді в мене є два бажаючих поки, а потім дальше… Ви записалися? Давайте, будь ласка, давайте ви. В мене ще є…

МАЗУР В.К.   Шановний Василю Васильовичу, шановні присутні, доброго дня! Бердичівський міський голова Мазур Василь Костянтинович.

Я стосовно сьогоднішнього порядку денного. Значить, ми обговорюємо ефективність застосування Закону про асоціації. Ну, хочу вам сказати, що нам приємно те, що Бердичів стояв у витоків створення асоціацій міст України, одним із перших були, мій попередник приймав у цьому участь. Ми цим гордимося, гордимося і тим, що асоціація за свій час, час своєї діяльності має серйозні напрацювання, конкретні пропозиції, основані на базі тих практиків,про які ви говорили. Хочу також відмітити, що на протязі всього існування, роботи асоціації завжди була послідовна і направлена така робота на відстоювання інтересів міських громад. Різні  були ситуації, непрості і завжди була послідовна така, такий підхід. Я не буду говорити про інші асоціації. Ми з членами інших асоціацій не говоримо і про об'єднання тоже я говорити не буду. Значить, тому питання сьогодні, яке обговорюється, воно дуже важливе і я дякую, що можливість є його обговорити.

Я вже сказав, що проведена значна робота, цей  закон, який прийнятий, це значний крок вперед, але і сьогоднішня зустріч дає можливість нам всім –  депутатам Верховної Ради, іншим, колегам моїм обговорити це питання. Що я хочу сказати? Всі ми знаємо, що правові основи взаємодії асоціацій, органів місцевого самоврядування та органів державної влади визначається законами України, перше, про місцеве самоврядування України, про асоціацію. органів місцевого…, а також Законом України про Регламент Верховної Ради та Регламент Кабінету Міністрів України. На жаль, в зазначених документах не передбачена обов'язковість. От ми говоримо про ефективність використання закону, якщо ми його уважно почитаємо, я зараз зупинюсь на деяких статтях. Не передбачено обов'язковість та механізми досягнення погодження інтересів органів державної влади та місцевого самоврядування, вона відсутня у багатьох статтях. В оприлюднених асоціаціями звітах дуже часто вони переважають такій формі роботи, як  участь, звернення, зустріч, обговорення і так дальше. Не достатньо інформації про врахування органами державної влади цих пропозицій. От ми навіть получаємо ту всю інформацію, а який результат після цього? Не завжди ми знаємо про це, тому ми кажемо про пасивність тих, чи інших місцевих громад в участі. Якщо бачимо, що не завжди є ефект, то яка доцільність приймати участь в цих питаннях? На наш погляд ця діяльність вона може  бути більш динамічною й результативною.

З цією метою хочу запропонувати конкретні речі: перше, необхідно привести у відповідність  закон, який  ми сьогодні маємо до вимог Прикінцевих положень Закону України  "Про асоціації органів місцевого самоврядування", Регламенту Верховної Ради та Кабінету Міністрів України,  передусім в  обов'язковості надсилання проектів нормативно-правових актів, що стосуються питань місцевого самоврядування для узгодження інтересів асоціації органів місцевого самоврядування. Чому я так говорю?

От ми сьогодні говоримо про те, що в одному регіоні це відбувається, от я навіть почув, що як це так міський голова  там не присутній,  у нас на Житомирщині  цього немає.  Я скажу потім дальше.

Як це так міський голова не присутні на сесії обласної ради чи не може там знайти консультацію з губернатором у нас абсолютно нормально. Але це залежить від особистостей, а закон повинен передбачати і зняти цей  суб'єктивний факт.

Тому  є наприклад стаття 93 Регламенту Верховної Ради  визначає, що "головний комітет на своєму засіданні може  запропонувати об'єднанням громадян висловити свою думку щодо  доцільності прийняття законопроекту". Пропоную слово "може" замінити іншою формою обязательного* характеру, яка забезпечить обов'язкову участь в асоціації органів місцевого самоврядування в обговоренні проектів нормативно-правових актів, які мають відношення до  місцевого самоврядування. Оце слово "може" воно може і дружити, а може не дружити, може консультуватися, а може не консультуватися.

Йдемо далі. Параграф 41 пункт  перший Регламент Кабінету Міністрів визначає, що проекти актів Кабінету Міністрів з питань розвитку адміністративно-територіальних  одиниць розроблений і погоджений з місцевими державними адміністраціями, які повідомляють розробника про свою позицію і зовсім не згадується. От закон як називається?  Про місцеве самоврядування. А що пишеться в законі? Повідомляють розробнику – тобто  державній адміністрації. В рішеннях всіх наших знову звучить державній адміністрації, місцевій державній адміністрації, районній, а де місцеве самоврядування в проекті рішення?    Немає його тут, навіть в проекті сьогоднішнього рішення, ми критикуємо якісь інші документи, які повідомляють розробника про свою позицію, не згадується про органи місцевого самоврядування міські, районні ради,  які ми сьогодні обговорюємо про їх авторитет. А пункт два даного параграфа визначає, що проекти актів, які стосуються  функціонування місцевого самоврядування надсилаються органами місцевого самоврядування лише для ознайомлення, а  не для погодження. 

Якщо будуть пропозиції, то вони можуть бути розглянуті, слово "можуть бути". Про що ми говоримо?

Ідемо далі. Параграф 151 визначає, що Кабінет Міністрів залучає органи місцевого самоврядування до обговорення проекту нормативно-правових актів, ініційованих Кабінетом Міністрів з питань, що стосуються інтересів територіальних громад, проводити консультації всеукраїнським асоціаціям органів місцевого самоврядування в порядку встановленого Законом України "Про асоціацію органів місцевого самоврядування". Консультації проведені. А який кінцевий результат? Законодавчо не визначено, що повинно стати результатом проведення консультацій, протокол, доручення, угода і так далі. В законі знову цього немає.

Дивимось далі. З метою оприлюднення позицій зацікавлених сторін та забезпечення збалансованого підходу в процесі ухвалення нормативно-правових актів пропоную внести певні зміни в Закон "Про асоціацію органів місцевого самоврядування". Визначити обов’язково наявність протоколу обговорення нормативно-правових актів, що стосуються інтересів місцевого самоврядування за участю в асоціації органів місцевого самоврядування, який додається до законопроекту чи проекту іншого акту. Цього, на жаль, немає.

Стаття 18, пункт 2 закону визначає, що результати консультацій оформляються протоколом, який може, знову ж, додаватися до законопроекту чи іншого акту. Пропоную знову це слово викинути "можуть", тому що це слово "можуть", воно присутнє у всіх статтях. А якщо подивитися ще 18 статтю, 19 статтю, то там ... 20 стаття нормальна прописана, а 18 стаття і 19 стаття там взагалі читаєш декларації і ви це чудово, прекрасно розумієте. Визначити обов’язковим запрошення представників всеукраїнських асоціацій до участі в засіданнях органів державної влади, присвячених розгляду питань, що стосуються інтересів місцевого самоврядування.

Стаття 18, пункт 3 закону визначає, що представники всеукраїнської асоціації, знову ж, можуть запрошуватися для участі в засіданнях органів… на яких розглядається питання, що стосуються місцевого і регіонального розвитку. Пропоную знову це слово "можуть" викинути, це слово "можуть" нівелює весь закон. Якщо ви уважно почитаєте ці всі статті, обов’язковість участь в асоціації місцевого самоврядування в обговоренні проекту нормативно-правового акту та врахування їх пропозицій, зробить неприпустимим прийняття нормативно-правових актів без врахування інтересів територіальних громад. І хоче цього людина чи не хоче, вона зобов’язана буде, згідно законодавства. При існуючому законі, як він може виконувати, як можуть так, а можуть і не так. Як може цей закон виконуватися?

Для прикладу. Активно пройшло обговорення Закону України про службу в органах місцевого самоврядування, хоча він і необхідний, але не може бути прийнятий в існуючій редакції. Всі ми це чудово розуміємо. А причина, - він розроблявся без участі представників Асоціації органів місцевого самоврядування. Фактично це відбулося так. Я також вважаю, що даний закон має функціонувати на власній законодавчій базі, а не посилатися на норми Закону "Про державну службу".

Читаємо цей закон. Зсилка на Закон "Про державну службу". Його читати неможливо. Читаєш і треба за один, другий закон. Невже місцеве самоврядування, асоціації 20 років, потужна організація. Невже сьогодні ми не можемо свій закон, яким користуватися, а не носити 2 книжки і порівнювати ті інші положення і робити зсилку?

Саме принципова позиція вашого комітету, направили даний закон проект на доопрацювання. За це я вам вдячний і асоціація підтримує. Звичайно, є редакції, які були прийняті без врахування пропозицій та інтересів органів місцевого самоврядування. Закон України про регулювання містобудівельної діяльності. Це вже стосується комітету, як ми тут говоримо.

Але я вам скажу, що якщо говорити, тут відповідальність вся залишилася, так, впливу ніякого немає. І коли люди приходять вирішувати конкретні питання, ми ж, ми сьогодні взагалі залишилися один на один з проблемами людей, не маючи при цьому ніяких важелів в цьому питанні. Закон наче і гарний. А коли починаєш практично виконувати, то є дуже багато питань.

Для нас вагомим є врахування інтересів органів місцевого самоврядування при прийнятті Закону про державний бюджет. І основне завдання Асоціації органів місцевого самоврядування і вашого комітету, не допустити зменшення питомої ваги бюджетів місцевого самоврядування у зведеному бюджеті нашої держави.

Активну позицію в обговоренні проекту Закону про державний… завжди займала асоціація України, хоча, на жаль, не всі пропозиції враховувались. Ми знаємо ці приклади.

Завершити свій виступ я все-таки хочу на оптимістичній ноті. Я з вами по багатьом питанням, до речі, не погоджуюсь. Я не погоджуюсь про тих депутатів, які поприходили. У нас міська рада, 50 депутатів – міська рада. Я вам скажу, що всі, незалежно від політичних партій, прийшли і нормально працюють, як єдиний, злагоджений механізм. Незалежно від того, що прийшли по пропорційній системі. Система – системою, а ще дуже багато залежить від людей, від підходів, від визначення. Тому це одне питання.

Не погоджуюся з вами також про ту інституцію, яка готовить кадри в Академії при Президентові України. Я її сам закінчив, мої деякі були люди, які працювали. Можливо, краще вести консультації з цим закладом.

І внести якісь корективи в програмні документи замість того, щоб створювати ще один якийсь інститут, який буде готувати кадри для місцевого самоврядування, тут питання спірне.  На мій погляд я скажу так, я сам пройшов цю школу я вважаю, що я з вами тут не може погодитися, як стосовно депутатського корпусу,  нормальні депутати і вони працюють на розбудову того міста, де вони проживають, я це можу сказати по місту Бердичів.

Завершити свій виступ, я все-таки хочу на оптимістичній ноті. Підстави для цього дають і досягнення, які мають сьогодні і міські громади при існуючій, навіть, законодавчій базі, але ці здобутки могли бути і суттєвими. Хочу відмітити, що позитивний результат роботи є там, де налагоджена ефективна співпраця між різними гілками влади, про що я говорю. Я коли почув, що навіть міський голова не може бути присутній на сесії обласної ради, я вам скажу у нас немає цього в Житомирській області, у нас мінялися губернатори, але підхід такий, асоціації, губернатори, які підтримують і лобіюють інтереси кожної міської громади з міністерством, відомством от я дивлюсь Нагода В'ячеслав Андронович повинен бути, це ця людина…

То я скажу так, що дуже багато, кожне міністерство… тому досвід Бердичівської міської ради показує, що за сприяння асоціації міст України, я вже сказав, це серйозний органи, який допомагає в багатьох питаннях і відпрацьований дієвий механізм між обласними структурами, обласною владою, тобто виконавчою владою і центральними органами влади, дають можливість вирішити цілий ряд питань для міста, суттєвих. Це і будівництво фільтрувальної станції, розпочато і так далі…

Тому користуючись нагодою я як міських голова Бердичева хочу висловити вдячність керівництву держави і уряду, і керівництву асоціації за те, що є сьогодні при бажанні, якщо є бажання, можна вирішувати питання, потрібно тільки бажання. І я переконаний, з тим досвідом, який має Мирослав Васильович, асоціація ще багато зробить, але цей процес підготовки документів і взагалі, він дуже не простий. І хотілось б сказати, що процес удосконалення законодавства він настільки складний, але якщо йти поступово от як йде Асоціація міст України і рухатися в цьому плані, не об’єднуючись навіть з іншими… От я тут не погоджуюсь з вами і від того, якщо ми об'єднаємося всі в одну структуру, що результат буде кращий? Потрібна кожна організація, асоціація показати свою роботу. Сьогодні Асоціація міст України може показати свою роботу. Що можуть сказати інші асоціації, про це важко сказати. Я з вами погоджуюся. Тому, якщо так будуть всі працювати як Асоціація міст України, інші асоціації, то ми, в принципі, зрушимо це питання і органи місцевого самоврядування займуть гідне місце  в системі органів влади в Україні. Ну, і хочу на завершення подякувати за увагу, якщо це можливо. Я постарався бути конкретним і вкластися в той час, який мені запропонували, до 5 хвилин. Пропозиції свої в письмовому вигляді можу передати для того, щоб їх…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Видно, що ви і по своїй доповіді, і по організації роботи все залежить від того, як організована робота. Колись буде по депутатах, то, пам'ятаєте, був такий час, це десь там, по-моєму, початок 90-х, був тоді Закон, називався про ради народних… депутатів…

_______________. Народних депутатів.

_______________. Про місцеве самоврядування.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. То там був розділ такий "накази виборців". І може ми його там, це було таке пострадянське, але, можливо, це і якимось чином зачіпляло того самого депутата. Ти щось понаобіцяв, тобі записали, це законом було передбачено, ти повинен був, зобов'язаний звітувати періодично про виконання. Але це так, до речі.

І про ваш виступ такий конструктивний, конкретний можна. Ви знаєте, отам я слухав оці ваші пропозиції слушні. Все безперечно, але що певно законом, я не знаю, треба подивитися, чи можемо ми категорично записати органам місцевого самоврядування категоричні норми, там, бути і та далі. Самоврядування, напевно, що такої категоричності… Це не орган виконавчої влади і ми через то не можемо…

_______________. Василь Костянтинович  якраз говорив про те, щоб записати органам виконавчої влади, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Виконавчої? Ні, ні. Влади, виконавчої влади це… Ні, ні, ні, ні, ні, то стосувалося якраз участі органів місцевого самоврядування. Але це давайте ми почитаємо. Ваші пропозиції є…

МАЗУР В.К. Дискусійно. Якщо ми сьогодні залишимо закон в тому виді, в якому він існує, то скільки б раз ми не підводили підсумки виконання  цього закону, результат буде один і той же.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми вас почули. Я думаю, що є ваші пропозиції. Вони письмові, ми їх опрацюємо. Знов-таки я ще раз дякую вам за внесені пропозиції. І те все, що в нас, скажемо, може бути передбачене, не порушує Конституції, що передбачене нашим чинним законодавством, ми його, безперечно, підтримаємо комітетом і затвердимо як пропозиції від нашого сьогоднішнього цього слухання.

Я до слова хочу запросити Рубцова Валерія Павловича, директора громадської організації "Інститут місцевої демократії". Правильно? Якраз ми про місцеву демократію десь ви і в своєму виступі зачіпляли. Дякую. Прошу.

РУБЦОВ В.П. Дякую. Значить, я виходжу з того, що завданням будь-якого зібрання є що, підготувати консолідовану якусь позицію і потім і зафіксувати її, ну, а завданням організаторів є пролобіювати, так, от виконання цієї консолідованої позиції. То в зв’язку з цим я хотів би декілька зауважень щодо саме рекомендацій наших, як тієї самої консолідованої позиції.

Ну, перш за все, мені здається так, що вона певною мірою за інерцією підготовлена, за тими зразками, які у нас раніше існували, хоча загальнодержавний організаційно-політичний ландшафт змінився. Тобто ключовим суб’єктом владним у нас є зараз Президент відповідно до Конституції і тих законодавчих, отриманих ним повноважень, і відповідальності. Тому мені здається, що ми в своїй результативній частині не маємо ігнорувати цього владного суб'єкту і відповідно, значить, звернутися і до нього. Значить, ну, це таке, так сказати.

Далі. Значить, мені здається, що в констатуючій частині крім цих слів, які стосуються, слів, зверніть увагу на їх зміст, які стосуються органів влади, органів самоврядування, так сказати, так, значить, абсолютно як недолік, що закон не виконується і так далі. І нікого в нашій державі тим фактом, що закон не виконується, не здивуєш, так? А от мені здається, що тут було б дуже краще, якби, значить, було підраховано, до яких поганих наслідків привело  це невиконання  законі і на рівні областей, і на рівні  громад, і на  рівні населення. Може у чисельному  якомусь, це, як кажуть, порада аналітичному підрозділу, асоціації, наприклад. Але, мені здається, що це підсилить наш резулятивний документ. Тобто, наприклад, скільки було зірвано  таких-то заходів, втрачено чого-то там і так далі, і так далі. Тобто тут треба ще подумати. Я не можу зразу вам це сказати.

Далі. Мені здається, що  у констатуючій частині треба, як підсумовуючій, ввести таке положення: "Таке ставлення органів влади ігнорує і заперечує положення програми Президента  і є причиною неефективності  діяльності органів влади". Тобто все ж таки до чого це? Не просто  ж  асоціації лобіюють інтереси  своїх, вони ж лобіюють інтереси громад. Так? Так у даному випадку  про це я і хочу сказати.

Ну, і далі.  Стосовно цієї  резулятивної  частини. То, примірно, така фраза там, де  передостанній абзац на другій сторінці: "Учасники (далі   по тексту) привертають увагу Президента  України  на незадовільний стан дотримання законодавства  щодо органів місцевого самоврядування та їх  асоціацій та вважають за доцільне  просити Президента рекомендувати…", а далі   по тексту: "Верховній Раді…" і так далі.

Я згоден, наперед відчуваю, що  мої зараз пропозиції трошки не   вкладаються у формат, але  хотів би присутні побачили певне раціональне зерно в них.

І далі декілька просто  абсолютно зауважень. Щодо посилення знову-таки  аргументуючої частини документу. Мені здається, що було б непогано провести  аналіз ефективності експертизи: скільки було    відхилено проектів, які  пройшли експертизу; і скільки було відхилено (в частках, звичайно, в долях) тих, які не пройшли   експертизи. Мені  здається, що ця ефективність   діяльності загальна всього апарату міністерств, влади, Верховної Ради і так далі.

І ще останнє. Тут лунала така думка про  законодавчу ініціативу органів  самоврядування. Хочу нагадати вам, що мною особисто як одним з діючих керівників першої асоціації органів влади, це ще 1990 році, асоціація… да, органів місцевого самоврядування, так правильно, місцевих рад, було за дорученням асоціації демократичних рад і демократичних блоків було внесено в той закон 1990 року ……… положення про законодавчу ініціативу обласних рад. Хоча б на цьому рівні. Але така практика у нас вже була. І мені здається, що її можна, аргументуючи, навіть посилаючись на той закон 1990 рок, відновити. Я думаю, що Гаррі Геральдович тут правильну пропозицію вніс, і до неї треба дослухатися і внести її в резолюцію. Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я дякую. Ну, те, що до законодавчої ініціативи. Буквально в середу в нас було засідання комітету, і от ситуація в нас. Значить, Закон про вибори народних депутатів України, який зараз надзвичайно актуальний, ви знаєте, і в принципі ми прийшли, коли консолідовано голосували його в сесійній залі, що ми не будемо до нього вже ніяких вносити змін, щоб не було потім звинувачень, що хтось щось там собі шукає, якісь там вигоди на цьому законодавчому владі. Але Центральна виборча комісія, коли попрацювала з цим документом, то побачила, що його реалізувати надзвичайно складно. Бо те, що… Зокрема, у виборчому бюлетені буде просто ім’я по батькові. А ви вгадайте тепер прізвище того кандидата, який він, ну, немає просто, не передбачили в цьому, як готували.

Далі, друге. Кожний кандидат в мажоритарному окрузі має право висуватися в 225 округах України. І далі зі всіма наслідками: комісії і так далі. Уявіть собі, і так далі. І таких моментів… Але, я до чого це веду, що Центральна виборча комісія не має права законодавчої комісії. Центральна виборча комісія. Тому цей законопроект, ми тут прийняли рішення  от комітетом, що, хто має бажання, хто підтримує оцю проблему, не політизовану, а, скажем, це технічну, і як ситуацію виправлення ситуації, то може підписатися під цим законопроектом. 5 чоловік, в тому числі і я, ми підписали це все. Я думаю, що це буде складно проходити через Верховну Раду, але ми зафіксували такий документ, він є вже.

Тому, шановні колеги, є представники, скажем, хай ми обиралися, там, по списках, але є депутати, є можливість, скажімо, кожний депутат має право законодавчої ініціативи. Є, ніхто не виключає такого. Я думаю, що ви можете знайти тих людей, які можуть ваші ідеї, ваші думки, ваші ті, скажем, зміни до нашого законодавства їх реалізувати і подавати… Є такі механізми. Тому саме головне, щоб була ця ініціатива і щоб була підтримка, скажімо, вже і владна, і в парламенті і таке інше. Але те, що є таке право і ви його ставите, щоб хай обласні ради чи що, ми, я думаю, що запишемо нашу резолюцію і будемо пропонувати таке.

Я хочу зараз до слова запросити Олександра Бригінця, він у нас член гуманітарної ради нашої столиці, письменник. Прошу.

БРИГІНЕЦЬ О. Ще так, мимоходом: депутат і голова Комісії з питань культури і так далі.

Я хотів би – перше – подякувати пану міському голові, який дуже чітко і правильно сказав багато з того, що я хотів сказати. І це абсолютно правильні думки, як на мене, і на них я би просив вас звернути увагу.

Друге. Мені здається, що от ви сьогодні обговорюєте питання асоціації. І, може, не кожен розуміє, що за Президента народ голосує один-два рази, щоб його обрати; Верховну Раду, для того щоб її обрати, він голосуватиме двома бюлетенями; а для того щоб обрати місцеву владу, треба проголосувати від трьох до семи разів, для того щоб сформувати місцеву владу. Це означає, що з точки зору моральної, я не кажу про законодавчу, тому що  у місцевої влади значно більше легітимність, ну, така як би соціальна, тому що сім бюлетенів вкинути для  того, щоб обрати вертикаль влади місцевої і один-два бюлетені за Президента – це абсолютно різні речі, тобто різні навіть, практично, на порядок. І коли асоціація … три асоціації представляють всю місцеву владу, вони повинні відчувати ту силу, яка за вами стоїть. І це – найважливіше.

Те, що ви говорили про те, що депутати не виконують зобов'язання, я хочу вам нагадати, що судом доведено, що навіть Президент не зобов'язаний виконувати свої обіцянки передвиборчі, так що… А ви  ж знаєте, "що можна цезарю", то всі інші намагаються повторити. І так буде завжди, поки не почнуть перші особи виконувати свої обіцянки. Так що, тут хто що хоче, то і ліпить, аби виграти. І коли є ще якась відповідальність політичної сили, це може когось стримати. А коли такої відповідальності немає, то людина… хто більше набрехав і хто більше гречки роздав, той і перемагає.

Так що буває все по-різному, і бувають хороші депутати по мажоритарці, і бувають хороші по списках і навпаки. Так що тут, я думаю, не в цьому питання.

І хотів би ще звернути увагу на таку деталь, що якщо, дуже важливе питання, яке було піднято про цей містобудівний закон, який зруйнував всі можливості громади по контролю того, що відбувається у місті. Ваш вихованець Попов, про якого ви говорили, на кожній зустрічі з громадянами заявляє про те, що от він нічого не може зробити у Києві, тому що у 2011 році у березні місяці його однопартійці прийняли такий поганий закон. Так от, якщо такий закон поганий прийнятий, я розумію, що він без підтримки асоціації був прийнятий, тут абсолютно зрозуміло, це не означає, що якщо закон прийнятий, уже все закінчилося. Ні, все тільки починається.

І абсолютно згоден, що асоціація повинна працювати над законами навіть після того, як вони прийняті, намагатися внести свої правки, намагатися публічно обнародувати свою позицію, і тоді громадяни будуть розуміти, що є якась інша позиція, є якась інша позиція в цій країні.

Так, сьогодні всі практичні дії, яка відбуваються, вони спрямовані на зменшення впливу самоврядування.

Вся влада передається виконавчому органу, це абсолютно точно, в Києві я це бачу кожен день. Але це не означає, що асоціація… асоціації не повинні декларувати іншу точку зору. І те, що в цій резолюції передбачається ця інша точка зору, це дуже позитивний момент, але її висловлювати треба не тільки на цьому круглому столі, а треба висловлювати по всьому, по всій країні. І якщо би місцеві ради, у яких теж немає права законодавчої ініціативи, по кожному закону, який суперечить інтересам місцевої ради, зверталися до Верховної Ради чи до депутатів, чи до профільних комітетів з проханням внести ті чи інші питання на розгляд, чи внести такі-то правки, ми би, громадяни би зрозуміли, що свої місцеві громади треба поважати, тому що в них є своя позиція. Сьогодні, на жаль, такого сказати не можна, в тому числі і про київську місцеву владу.

І ще одне, одна маленька ремарка про освіту. Ви самі сказали, що досвідчені прекрасні міські голови, які пропрацювали повний, повну каденцію, 52 відсотки з них не змогли оратися другий раз. Це говорить про те, що ніякий досвід і ніяка освіта не допомагають їм для того, щоб обиратися знову. Причина в чомусь іншому, а не в цій освіті і я тут згоден з шановним головою Бердичева в тому, що основа перемоги на виборах і успіху діючого депутата полягає в іншому, але при всьому, при тому, вчити депутатів треба.

Я наведу свій маленький приклад. За останні пів року я зустрівся з головами профільних комісій по культурі багатьох обласних і міських рад України, практично, ніхто не знає, що робити, ніхто не знає, що робити, досвіду немає. Я кажу: люди, у нас в Києві купа досвіду, як ми воюємо з оцими всіма нормами, як люди зупиняють ті будівництва, як, що робиться для того, щоб врятувати те чи інше. На місцях цього ніхто не знає і, звичайно, якби асоціація проводила… не треба видавати дипломи і створювати інститути, але проводити якісь семінари з гарячих тем, які  могли б об'єднати певну кількість людей реально, не так, як ви казали, що запросили… можна було двісті людей запросити, а приїхало двадцять. Я розумію, що  в бюджеті грошей немає, але давайте говорити прямо, не такі вже бідні депутати чи сільські голови, щоб коли їм, це справді важливо для їхньої роботи, не знайти 500 гривен для того, щоб поїхати в те місце де вони навчаться робити, тому що їм корисно. Просто вони подивилися про що буде цей семінар і зрозуміло, що це буде просто говорильня і ніякої користі не буде.

Тому, ще раз кажу, асоціації дуже потрібні обміном досвіду це дуже важливо і спільна можливість вставати на захист місцевого самоврядування це теж дуже важливо. Але від того як ці інструменти будуть використовувати це залежить передусім від самої асоціації,  чого я вам і бажаю. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дякую вам за такий виступ.

Я до слова запрошую Гайшинського сільського голову. Правильно? Тур Олександр Григорович. Дякую.

ТУР О.Г. Що я сьогодні присутній тут і маю нагоду виступи. Бо я на кожних засіданнях стараюсь висловити свою думку. Я, перш за все, керівництву асоціації зичу здоров'я, добра і злагоди, і підтримаю їх в любий, так би мовити, в тяжкий момент, тому що вони правильно діють. І я бачу, і злагода між комітетом, я маю на увазі Василь Васильович розуміє правильно цю політику, цей напрямок і це радує. Єдине, що я хочу висловити, все-таки, тому що як ніхто, я думаю, що я один мабуть сільський голова. Да? Тому думаю, що важливо, тому що як далі, нижче плінтуса вже немає. Сільський голова остається один заложником вже цієї системи і цього діяння.

Тому я хочу вам підказати, що напрямок правильний, але важелів, або ричагів впливу поки немає. Чому? Тому що ви не доходите до місцевого самоврядування, у вас немає роз’яснювальної роботи на місцях, у вас немає взаємодії з місцевим самоврядуванням. Тому оцей розрив поки буде пробуксовувати це звено випадає. Тому ви тут, я бачу, в "собственном соку", як ми теж, варимось. Тобто ви викладаєте свої думки, свої пропозиції, виконуєте закони, вони буває пробуксовують, не діють, а ми робимо свою справу, самі собі плануємо і виконуємо кожний день роботу.

І іще хочу сказати, що місцеве самоврядування, воно ще на сьогоднішній день, як такове, воно боязке, воно шатке. В чому це залежить? Це залежить від того, що, дійсно, ще раз повторюю, немає підтримки із асоціації на місцях, я маю в виду, то есть должен бути вплив, должна бути роз’яснена робота. Тому що голови ті, котрі собираються даже на любе засідання, не каждий може висловитися даже, то есть отсидкою занімається, і не тому, що він не може сказати, він боїться, боїться того, що ви сейчас тут сказали, що скільки раз повірок і скільки всього. То есть …… меч занесений над каждим. Если ти будеш непокірний або не випишеш ту газету "Київщина", то не знаєш, чи завтра ти поїдеш на засідання асоціації. А, вибачте мене, це коробить, тому що я був уже при комуністичній владі, при Радянському Союзі, і нас заставляли виписувати газету "Правда". То на сьогоднішній день для мене було дико виписати "Київщину", хоча це не входить, так сказати, в наші обов’язки. То есть і боязнь місцевого самоврядування, я вам говорю, боязнь місцевого самоврядування, воно на очі й видно.

Тепер я хотів би висловитися пару питань, які нас турбують, чим живе село. То есть если на сьогоднішній день рішити, що укрупнення громади, значить, буде і це, значить, із 31 сільської ради на Переяславщині буде 7 або 8, неможливо цього допустити. Я просто вам хочу сказати, що населення настільки зубожіле, настільки дуже багато старих людей, які не зможуть своєчасно послугами отримати чи звернутися до сільської ради, їм треба буде їхати за 25-30 кілометрів. Тому що, наприклад, я по своєму опиту, другий сільський голова приймає буває в середу, а приїжджає в середу людина, а його немає на місці, то есть, а я приймаю кожний день. Тому по цьому питанню неможливе укрупнення. Воно к нічому доброму не приведе.

Значить, я дякую Федору Тимофійовичу за те, що він підняв уже тут питання одне, це за межами населеного пункту  роздається земля головами держадміністрації. Дивіться за мою каденцію, я другу каденцію вибраний сільським головою, я знаю як це вибори, так що дякую вам за те, що і ви знаєте чому підтримують? Тому якщо будеш діяти, то будуть підтримувати, не будеш показувати – не  можеш мати авторитету, значить не будуть підтримувати. Тому голови райради держадміністрації змінялися чотири рази. Я вибачаюся, але я не дам нікому секрет, що голова райдержадміністрації просто так не приходить на посаду. Тобто йому треба, вибачте, після цього що зробити? Віддячити за те, що він прийшов до цієї посади. Чим віддячується? Іменно  роздачею  землі, яка знаходиться за межами населеного пункту, тобто  запаси сільських рад. І я висловлюю свою думку, і застережую тому, що нас ставлять перед фактом, що земля там-то й там-то, значить вже її не існує. Тобто приходять нові люди – молоді сім'ї їм треба виділяти на забудову, а вже немає чого роздавати. Скоро козу не буде, де випасти? Вибачте, але так є. Тому як не кому, як не вам тут на місці, перше питання в різкій формі заборонити це, тому що завтра  вже буде пізно, немає чого вже роздавати, вже все роздано, я вам просто хочу констатувати факт.

Значить, друге питання – доручення яке дає сільська рада людині, яка приходить, звертається до, так сказати, сільської ради і дає секретар, коштує воно 34 копійки. Я вибачаюсь воно із 1966 якихось років не піднімалося, а нотаріус бере за цю послугу 250 гривень, а, щоб поїхати, вибачте, за 9 кілометрів у село 450, от вам і вихід з цієї ситуації. От вам і наповнення бюджету.

Я не говорю, що людина,  яка прийшла потрібно здирати з неї  три шкури, але  34 копійки – це просто ніхто на це не звертає уваги, це так приходить, а що це коштує? 34 копійки, всі здивовані, але вибачте маємо факт. Тобто все треба підняти і як не кому, а як вам тут це питання потрібно підняти, бо ми там ціну не піднімемо на ці послуги. Я вибачаюся.

Значить реформа по лікарнях, що вона дала? Ви знаєте, це було започатковано в минулому році, значить  на сьогоднішній день пігулок немає у ФАПі. Багато ФАПів не отоплюються, потому що в лікарнях не було коштів на це предгадано. Тому вони стали самі по собі і люди, вибачте, нема куди звернутися і зеленки вже немає. А укрупнення буде тут те ж само. То есть поки довезуть мене з інфарктом у Бориспіль, то я, вибачаюся, три рази вже ноги оддам. А, значить, у Згуровку надо везти за 60 кілометрів у роддом. Я вибачаюся, що це за реформи лікарні, к чему вони приводять? І я говорю, ми живемо із цим, ми живемо сьогоднішнім днем. Ми нічого не маємо другого. Але  кошти, але поїхати в лікарню, я маю в виду тільки все платне. Вибачте, від койки до укола.

Значить чим люди на селі живуть? Це живуть здачею молока і тримання ВРХ (великої рогатої худоби). Я вам може, вибачаюся, але може кому не цікаво це, але хочу сказати, що Кабінет Міністрів недавно, і Азаров, сказав, що він буде виплачувати за утримання молодняка 500 гривень і не вирішить це питання. Пояснюю, дивіться, хід, зразу даю відповідь на це.

_______________. Прийнята Постанова Кабінету Міністрів.

ТУР О.Г.  Прийнята, але не вирішить це питання.

Зростання поголів'я – необхідно… значить, дивіться, виходиш на ганок сільської ради чи просто виходиш на вулицю, повезли, вибачте, теля, яке світу Божого не бачило і це, оце преступление, вибачте, його вже повезли забивати. Це прекратити. Нельзя цього робити. Значить, дивіться, його повезли забивати, на базарі торгують люди м'ясом, які не платять податки, ніхто до їх не касається, ніхто не провіряє, де вони беруть, що вони…, за що вони отримують. То есть іде вакханалія сама настоящая. Значить, потому, щоб держати це теля, вибач, воно в півтори тисячі буде дорожче, потому що воно вип'є молока більше. А ціна на молоко рубль п'ятдесят. А купіть, я покупаю молоко, вибачте, 9-10 гривень літра молока. Ну, де це видано? Тут надо государственный підхід до цього, державний. А тому що інакше село вимирає уже. Із 21-о, 29 чоловік помирає, 9 народжується. Це статистика в мене буквально 3-4 роки підряд. І саме головне, що  29 кожен рік помирає і 9 народжується – не більше не менше. Тобто навіть ніякого росту немає. Тому люди живуть цим, люди, немає вже, вибачаюся, чим жити, тому що останнє видавлюють. Останнє видавлюють, людина просто змушена здавати, тому що треба косити, треба за косарку заплатити, за дизпаливо заплатити. А 1.50, вибачте, не годиться. На державному рівні треба. И те, що 500 гривень за отримання, я говорю, абсолютно нічого не зміниться, як побажання людей. це мені люди до мене звертаються і побажання є висловлені сьогодні.

Ліс. Я вибачаюся, я коротко зараз два питання ще і все, закінчую. Значить, ліс. Коли у нас були колгоспи і радгоспи, ліс належав колгоспам і радгоспам. Він зараз, якщо чесно взяти, він нічий. А це наше багатство, це наша природа, це наше повітря, це життя людей. І воно, лісхози випилюють на сьогоднішній день дуже великими плантаціями. Дуб іде, вибачте, саме кращий іде на паркет, іде на Захід, вибачте,  а до лісу ніхто не повертає. Тобто це питання дуже важливе теж для нас. Бо ми своїм нащадкам не буде чого залишити.

Що стосується підготовки керівництва. Ну, я вибачаюся, кожний керівник на місці повинен мати свою позицію і середнє соображение хотя бы. Тобто бути господарем. А інше, якщо приїдуть і будуть якісь навчання, то не треба таких закладів, як ви говорите. Підправити, кому треба, найти діалог і головне, щоб підтримка була. Щоб він міг виявити свої бажання і свої здібності працювати. Я вам ще  раз повторюю, вертаюся до того, що місцеве самоврядування воно під ковпаком, воно боїться. Воно боїться висказуватися, воно боїться творити. Воно не може працювати вільно. Воно, вибачте, ти сам собі кожен день плануєш роботу. Якщо у вас, вибачте, ви теж плануєте. І ми теж плануємо. Нам ніхто не керує, що робити. Але, щоб виконати цю роботу, от місцеве самоврядування на сьогоднішній день, я вважаю, що саме важливе – це, щоб навести порядок в селі, вибачте, народ уже не піднімеш. Треба платити за все. Послуги мають бути. Значить, голова засукує рукава, собирає бутилки, викошує і вбирає. І я це роблю, але беру з собою землевпорядника і убортехпрацівницю. Це низько, я вибачаюся, если голова сільської ради лізе на стовп і міняє лампочки, то це низько, если немає коштів, то немає другого виходу – ти лізеш і закручуєш. Тому надо тільки підтримка, надо фінансування, щоб було і все, я думаю, і брати брозди управления, щоб можна було керувати, а не ждати, що хто-то.

 А вони тільки відривають нас від роботи своїми засіданнями і …. Я ще раз вам, вибачте за увагу, зичу вам всього найкращого, мені дуже приємно було сьогодні з вами поспілкуватися. Всього доброго, хай береже вас Бог.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Олександр Григорович, а ви скільки скликань?

ТУР О.Г. Я ж говорив уже, я друге скликання.

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я, вибачайте, пропустив…

ТУР О.Г.  Але я воював, я воював ще до цього…

ГОЛОВУЮЧИЙ. А ви ким працювали до обрання?

ТУР О.Г.  Ну, ким я тільки не працював, если чесно сказати.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Останнє.

ТУР О.Г.  Я вообще-то воєнна людина.

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, ви – військовий.

ТУР О.Г. Я працював останнім? Я був бригадиром на птицефабриці, це 120 тонн м'яса індичини здавалося на Київ.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Те що ви розказували, птахофабрика.

ТУР О.Г. Да. І я був і завгаром, і бригадиром на индюках, і керівником чотири рази знімали, чотири рази ставили, щоб розвалити цю систему і вона, дійсно, розвалена вже сьогодні. Уже птицефабрики, нічого немає, все кануло у вічність, так сказати.

Всього доброго вам.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую.

Я хотів би на чому наголосити? У нас взагалі заплановано було до 17 години сьогодні, протокол ведеться в нас, запис, скажімо, нашого засідання в такому, скажімо, електронному вигляді до 17 години. Тому я попрошу, ще хто має бажання, якось лаконічніше висловлювати свої думки.

Я бачу, попросила слова Наталія Петрівна Кофанова від Мінрегіонбуду. Я думаю, що буде її слушно…

КОФАНОВА Н.П. Шановний  Василь Васильовичу, шановні  учасники засідання сьогоднішнього, шановні пані та панове, я є представником Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. І про нього сьогодні говорили багато і доброго, і не дуже доброго. Але я хочу сказати, що є така пісня, в якій є такі слова: "Большая наука – услышать друг друга сквозь годы, сквозь все времена". І от сьогоднішня ця зустріч, я думаю, вона надзвичайно корисна як для представників, представників органів виконавчої влади, яким я є. І тут є представник Кабінету Міністрів, Секретаріату Кабінету Міністрів. Послухати вашу думку, послухати вашу принципову позицію з багатьох питань. Зустріч корисна. І більшість конструктивних пропозицій можна взяти не просто до уваги, а для подальшої роботи.

Але хочу зробити деякі акценти, щоб ви вірно зрозуміли позицію міністерства щодо реформування місцевого самоврядування. В цьому залі присутні люди, які працювали останні 5-7 років. Зараз вони в статусі іншому. Вони працювали в нашому міністерстві. Вони були не просто дотичні, а навіть розробниками законопроектів, які спрямовані на реформування місцевого самоврядування, демократизацію, розширення повноважень, демократизацію нашого суспільства, розподілу повноважень між органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування.

На жаль, багато проблемних питань впирається в те, що треба вносити зміни до Конституції. З цього приводу виступав Президент, він сказав, він чудово розуміє ситуацію. Якщо виходити з його виступів, доповідей, звернень до Верховної Ради, так, і він говорив про те, що остаточна реформа місцевого самоврядування може відбутися після реформи адміністративно-територіального устрою.

Для того, щоб зробити хоча б перший крок, ви знаєте, що ми розробили той, багатьма критикований Закон про об'єднання територіальних громад. Він в Верховній Раді не пройшов, ми будемо працювати над ним і в подальшому.

Є доручення Президента нашому міністерству розробити законопроект про визначення меж та присвоєння назв, значить, населеним пунктам, там містам, селам і таке інше. Ми завершуємо роботу над цим проектом. Є вже напрацювання по проекту Закону про органи самоорганізації населення. Вже на висновку в Мін'юсті знаходиться проект Указу Президента про заходи щодо реформування місцевого самоврядування.

Тобто я хочу зосередити вашу увагу на те, що міністерство постійно находиться в стані законопроектної роботи. Причини того, що закони по сьогоднішній день, на жаль, не приймаються? Ми сподіваємося, що наступний крок наш, наступна наша робота все ж таки буде сприйнята і депутатським корпусом, і суспільством, і територіальними громадами. До речі, Закон про об'єднання територіальних громад направлявся, виставлявся на сайт. Тобто ми відкриті, ми готові вислуховувати всі пропозиції і зауваження, які до нас надходять, і за можливістю їх використовувати.

І я хочу сказати, що така плідна, результативна робота з Асоціацією міст України, за що я їм хочу сьогодні не просто сказати: "Дякую", а просто низько вклонитися за те, що вони на будь-який запит в будь-який короткий час завжди відгукуються і дають своїх фахівців, до речі, високого рівня, для допомоги нам в  законопроектній роботі. Я хочу сказати, що ми теж намагаємося їх підтримувати у цій роботі. Дуже активізувалася асоціація, у всякому випадку ми відчули у своїй роботі, співпраця з Асоціацією районних та  обласних рад,  дуже   активізувалася.  Цікаві напрацювання, ми теж користуємося. Ми включаємо  представників  асоціації до  наших робочих груп. І ми хотіли б, щоб у нас таким же чином  налагодилася робота, помінялося керівництво Асоціації сільських та селищних рад. Ми сподіваємося, що у нас налагодиться плідна співпраця не тільки  на рівні критики, але і на результат,  з Асоціацією сільських і селищних рад, і будемо за це їм дуже вдячні.

Ще раз повторюю, зустріч сьогоднішня дуже потрібна, вона корисна, як представникам органів місцевого самоврядування, так і  представникам органів виконавчої влади.   Пропозиції, які тут прозвучали, зокрема, що стосується безпосередньо функцій нашого міністерства, я обов'язково доповім керівництву, і ми продумаємо, яким чином можна  зреалізувати те, про що    сьогодні говорилося на цій зустрічі.

Дякую вам за увагу. Всього найкращого.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Наталіє Петрівно.   Наталія Петрівна майже підвела  вже підсумок нашого сьогоднішнього зібрання.

Богдане Романовичу, у вас є щось? Це, хто не  знає, представник  Секретаріату Кабінету Міністрів. Прошу.

_______________Б.Р. Сьогоднішнє слухання у комітеті Верховної Ради  якраз є надзвичайно актуальним. Про це  все сказала Наталія Петрівна, також згадала, яка  законопроектна робота триває. Ця робота триває, звичайно,  у Секретаріаті Кабінету Міністрів, по мірі надходження законопроектів у Секретаріат Кабінету Міністрів виносяться вони   на  засідання уряду і  приймається або відхиляється. Також бувають і такі випадки, повинен сказати. Тому ми повинні сконцентрувати зараз увагу на більш такій, плідній і, скажімо, результативнішій роботі законопроектній. Особливо, що стосується питання ролі асоціації, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування. Тому що, коли був цей закон прийнятий Верховною Радою, ну, до речі, я брав участь також в його розробці ще працюючи в Мінрегіонбуді в 2008-2009 році, і туди особисто за моєї ініціативи було внесено питання включення консультацій. Тому що не було такого питання.

І от ці консультації з’явилися. Але справді, слушні були зауваження щодо цієї обов’язковості. Тут треба розділити питання, що стосується органів виконавчої влади, а що до органів місцевого самоврядування. Звичайно, органи виконавчої влади можна зобов’язати обов’язково виконувати ті чи інші положення і щодо консультацій, і щодо участі в законопроектній роботі. Але це неможливо зобов’язати органи місцевого самоврядування. Ну, тут є питання для дискусії, щодо внесення змін в цей закон.

Тепер щодо самої участі асоціації в роботі зокрема виконавчих органів. Наводяться приклади я позитивної роботи. Тут міський голова з Бердичева наводив досить яскраві приклади, як беруть участь. Але це залежить від особистостей як керівників органів місцевого самоврядування, так і органів виконавчої влади.

Є, звичайно, багато і негативних прикладів по Україні неможливості співпраці. Тому, можливо, тут треба якийсь інший підхід. І, зокрема, якщо такий підхід буде вирішено, остаточно, принаймні, його намагались вирішити ще в 2009 році, коли брали участь представники Всеукраїнської асоціації в засіданнях Кабінету Міністрів, це досить було позитивним зрушенням у взаємодії органів місцевого самоврядування і виконавчої влади. Але при зміні уряду дещо традиції співпраці інші бачення керівництва уряду. Тому помінялися підходи.

Можливо, треба більш бути наполегливішими керівництву асоціації всеукраїнських у відновленні, відродженні цієї традиції співпраці. І, можливо, треба було поставити її навіть в резолюції сьогоднішніх слухань окремим питанням про відновлення цієї традиції і участі керівництва асоціації в засіданнях Кабінету Міністрів тоді буде оцей постійний діалог між органами  виконавчої влади на найвищому рівні, а думаю, що він  тоді, як приклад, пошириться на обласний рівень, на районний рівень і так далі. Чого б  я і побажав вам. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Богдане Романовичу, ви одне питання, я дякую,  вже зачепили – це участь в роботі засідань Кабінету Міністрів. І я би вас теж просив, як представника секретаріату, передати керівництву і обов'язково наголосити те, що ми говорили сьогодні про  участь представників асоціації чи зустріч напередодні, чи перед, бо є слово "напередодні" перед чи під час оцього бюджетного процесу підготовки законопроекту про державний бюджет обов'язкова участь керівництва Кабінету Міністрів  із представниками асоціацій. Раз.

І друге, теж якість підготовки документів законопроектів, які надходять у  Верховну Раду від  центральних органів через Кабінет Міністрів,  як орган, який є і має право законодавчої ініціативи, якість, щоб не було нам тут дискусій, круглих столів. Зокрема, сьогодні критикувався і цей Закон про службу в органах самоврядування, який ми відправили на доопрацювання і десь будемо розглядати. Потім у нас це було те, що вже Наталя Петрівна казала це і закон, який вкрай необхідний нам для  об'єднання тих територіальних громад, тих ліквідацій, і тих матрьошок  воно це у нас вже скільки мови про йдеться, тобто якість підготовки документів. От я би вас просив це передати. 

Шановні колеги! Хто у нас ще хоче висловитися по сьогоднішній цій актуальній дискусії? Є. Будь ласка, ви тільки включіть мікрофон і скажіть, хто.

ТКАЧЕНКО О. Ткаченко Ольга, аспірант Національної Академії державного управління, кафедра парламентаризму.

В мене одна єдина пропозиція, хотіла би подякувати дуже комітету і всім учасникам   тим, що прекрасні слухання, а пропозиція така, взагалі, що проблема  у нас      парламентських слухань і комітетських одна-єдина – те, що вони носять рекомендаційний характер. От якби можна було передбачити і зробити, можливо, так, щоб це… Ну, от ми рекомендуємо Верховній, Кабінету Міністрів, але знову ж таки немає ніякого зобов’язання. Чи можна це якось, можливо, зробити, якусь створити робочу групу, щоб передбачити внесення змін до Регламенту, до Закону про комітети, щоб якось передбачити втілення рекомендацій? Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. Спасибі, справді, хотілося б, багато в нас, на жаль, і багато робочих груп, і багато в нас рекомендацій. І, на жаль, чи не на жаль, а дуже багато-багато слушних пропозицій.

Якщо немає ні в кого, то я вже перейду… Не "лебединая песня", але заключне слово.

Що я хочу сказати, шановні колеги? Наталія Петрівна згадала класика, що таке, там, слухати, чути і так далі, і бути почутим, а я скажу теж: був такий письменник-льотчик Сент Екзюпері. Він казав: "Найбільше надбання людства (українською мовою кажу) – це є спілкування". Безперечно, під час спілкування ми, якщо хочемо, чуємо один одного, ми пізнаємо, ми вчимося, і ми таким чином збагачуємося і ми рухаємо вперед. Я хочу сказати, що я переконаний, що сьогоднішня ця зустріч носила конструктивний, не такий, там, критиканський якийсь, але це біль, це переживання, це конкретні пропозиції і це вже, я вважаю, що це позитив нашого сьогоднішнього зібрання.

Тепер щодо нашого учасника одного, симпатичного, аспіранта щодо категоричності цього всього. Я думаю, що такого  немає і, напевно, і не буде, щоб це зібрання десь, скажемо, громадськості, воно стало законом для його виконання. Але на то, напевно, і вже інструмент такий, як є, це ж… і де буде воно затверджено рішенням комітету Верховної  Ради України. Цей документ буде обов'язково надісланий у відповідні всі вищі інститути влади. Я сказав, що я особисто теж буду зустрічатися і в Адміністрації Президента, хто має відношення, скажемо, до органів влади, місцевого самоврядування, у Кабінеті  Міністрів, і в нас же є представники і Міністерства, і Кабінету  Міністрів, теж ці документи будуть надіслані.

Ну, а ми, зі свого боку будемо десь, скажемо, впливати на їх реалізацію, тому що, насправді, ще раз хочу подякувати всім, тут всі зібралися всі небайдужі люди. Всі, які пройшли шлях життєвий великий і очолювали, і очолюють певні структури самоврядні, державні і так далі. І кожний з вас, я думаю, буде тільки за те, щоб ці наші сьогоднішні… оце наше спілкування, щоб воно реалізувалося, щоб ми, справді, рухалися вперед і мали ефективну владу, яка була би владою для наших людей. У нас є всі можливості, справді, в державі, якщо будуть відповідні механізми, швидко рухатися до покращання життя, до покращання ситуації як в економіці, так і, ну, перш за все, в управлінні. Буде управління, буде тоді і ефективна влада, буде ефективне наше життя для наших людей. А ви всі представляєте людей, бо це самоврядування наше.

Я вам дякую за сьогоднішню зустріч. І я ще раз хочу сказати, переконаний, що результати нашої зустрічі будуть, не кажу, що вони… все ми повирішуємо, ці всі питання, але будуть, будуть зрушені. До цього я теж буду докладати   всіх зусиль.  Дякую. До побачення.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку