Комітетські слухання «Обговорення проектів Закону України «Про вибори народних депутатів України» 31 жовтня 2011 року

Опубліковано 11 грудня 2014, о 11:41

Комітетські слухання

«Обговорення проектів Закону України «Про вибори народних депутатів України»

31 жовтня 2011 року

 

Голова Комітету О.Омельченко відкрив комітетські слухання на тему: «Обговорення проектів Закону України «Про вибори народних депутатів України».

О.Омельченко коротко зупинився на питаннях вдосконалення виборчого  законодавства України, що викликають особливу зацікавленість представників громадськості, політичних та наукових кіл.

Він нагадав, що Президент України В.Янукович, зважаючи на надзвичайну важливість забезпечення конституційного права громадян України обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, створив у листопаді минулого року Робочу групу з питань удосконалення законодавства про вибори щодо приведення виборчих законів у відповідність із загальновизнаними міжнародними демократичними стандартами, у складі якої плідно працювали також і народні депутати України – члени Комітету.

Голова Комітету висловив особливу подяку представникам Венеціанської комісії та Міжнародної фундації  виборчих систем, які надали фахові експертні висновки до підготовленого зусиллями Робочої групи законопроекту щодо парламентських виборів.

О.Омельченко запросив народних депутатів України – авторів законопроектів представити свої законодавчі ініціативи, а всіх присутніх взяти участь в їх активному обговоренні.

В обговоренні питань за програмою слухань взяли участь та виступили: О.Чорноволенко, О.Козуб, Ю.Ключковський, В.Асадчев, О.Ляшко, І.Ємельянова, Т.Маркер, М.Ставнійчук, Д.Енніс, В.Демчишен, С.Подгорний, Р.Князевич, М.Трайдук, В.Матчук, А.Магера, С.Кузнєцов, Д.Ковриженко, В.Забарський, О.Черненко, В.Сушкевич, О.Айвазовська, Ю.Тищенко, Ю.Ганущак, Г.Задирко, М.Смокович, І.Когут, Є.Бистрицький, І.Валеня, Є.Радченко.  

Автори законопроектів ознайомили учасників комітетських слухань з основними положеннями внесених на розгляд Верховної Ради України документів. При цьому фактично в кожному виступі наголошувалося, що саме представлений варіант здатен вирішити ключове завдання формування законодавчої основи проведення демократичних та чесних виборів народних депутатів України.

Радник Президента України - Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України М.Ставнійчук зазначила, що сьогодні потрібен серйозний діалог в суспільстві щодо проблем реформування виборчого законодавства та дискусія у фаховому середовищі. Вона наголосила, що Україні потрібен консенсус між більшістю і опозицією в Парламенті.

Перший заступник Міністра юстиції України І.Ємельянова вказала, що проект закону, який був підготовлений Робочою групою, створеною Президентом України, мав на меті об’єднати зусилля різних парламентських сил, інститутів громадянського суспільства, фахівців, які професійно займаються розробкою виборчого законодавства і в тому числі залучити до цього процесу міжнародних експертів. Саме вказаний проект пройшов експертизу Венеціанської комісії, ОБСЄ і IFES.

Директор та секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт зазначив, що у Європі є декілька типів виборчих систем і кожна країна може вибирати ту систему, яка їй підходить найбільше. Але цей вибір має поважати важливий принцип, а саме: виборча система повинна надати переваги тій стороні, яка створить рівні умови для всіх політичних сил і робити так, щоб утримати у владі більшість. Він акцентував увагу на основних змінах, що пропонуються до виборчої системи. По-перше, стосовно переходу від пропорційної до змішаної системи виборів, по-друге, щодо збільшення прохідного бар’єру з 3 % до 5%, і, по-третє, представлення інтересів виборців у Парламенті партійними блоками. Т.Маркерт зазначив, що такі односторонні зміни підірвуть довіру виборців до  виборчої системи.

Голова представництва Програми реформування виборчого законодавства України Д.Енніс озвучив  кілька коментарів стосовно питання виборчої системи. Він зауважив, що зміни в системі повинні бути внесені за рік перед тим як будуть проведені наступні вибори.

Голова підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишен зазначив, що законопроект із реєстр. № 9265-1 має всі шанси за результатами розгляду в першому читанні бути прийнятий за основу з дорученням Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування доопрацювати його та подати на розгляд Верховної Ради України в другому читанні. В.Демчишен запевнив присутніх у можливості максимально врахувати всі зауваження та пропозиції, які були оголошені учасниками Комітетських слухань.

Голова Комітету О.Омельченко, підсумовуючи обговорення, подякував учасникам Комітетських слухань за активну роботу та висловив упевненість, що їх підсумки будуть враховані при подальшому опрацюванні і підготовці поданих проектів виборчих законів.

 

Стенограма Комітетських слухань “Обговорення проектів Закону України «Про вибори народних депутатів України

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку