Комітетські слухання «Впровадження Європейської хартії місцевого самоврядування в Україні» 4 жовтня 2010 року

Опубліковано 08 грудня 2014, о 16:51

Комітетські слухання

«Впровадження Європейської хартії

місцевого самоврядування в Україні»

4 жовтня 2010 року

 

Голова Комітету О.Омельченко відкрив слухання, привітавши учасників та запросив їх до плідної, творчої роботи. Він надав доручення секретаріату Комітету розповсюдити серед учасників слухань підготовлений проект рекомендацій для наступного обговорення та внесення змін за його наслідками.

О.Омельченко зупинився на короткій характеристиці нинішнього етапу функціонування державного механізму в умовах повернення до президентської форми правління внаслідок відновлення дії Конституції України в редакції від 1996 року, вказав на необхідність прийняття низки законів, спрямованих на правове забезпечення цього процесу. Він звернув увагу присутніх на деякі проблемні питання діяльності органів місцевого самоврядування у сферах власності, бюджету, організації виборчого процесу, взаємодії з органами виконавчої влади та заявив про необхідність конституційних змін щодо впровадження повноцінного місцевого самоврядування на рівні районів і областей, реорганізації місцевих органів виконавчої влади, впровадження європейських принципів побудови і організації місцевого самоврядування в Україні.

Голова Комітету О.Омельченко висловив подяку всім, хто зголосився взяти участь у комітетських слуханнях та доручив їх подальше ведення голові підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишену.

В обговоренні питань за програмою слухань взяли участь та виступили:

Аке Петерсон, С.Маліков, А.Татаренко, В.Толкованов, В.Прошко, В.Кампо, І.Демченко, Жерар Марку, Ю.Ключковський, В.Демчишен.

В.Демчишен підвів підсумки слухань, зазначивши, що учасники підтвердили важливість виконання Україною переліку зобов’язань, внесених до висновку Парламентської Асамблеї Ради Європи № 190 (1995), зокрема щодо впровадження Європейської Хартії місцевого самоврядування. З метою реалізації цього завдання доцільно було б звернутися до вищих органів державної влади, органів місцевого самоврядування та європейських структур із низкою конкретних пропозицій.

До Президента України з пропозиціями розглянути питання стосовно утворення при Раді регіонів постійно діючої експертної робочої групи з розробки програми розвитку місцевого самоврядування та адміністративно-територіальної реформи, а також розглянути на засіданні Ради регіонів питання щодо впровадження в Україні Європейської Хартії місцевого самоврядування та виконання Україною своїх зобов’язань як держави-члена Ради Європи, внесених до висновку Парламентської Асамблеї Ради Європи № 190 (1995).

До Верховної Ради України з пропозицією утворити при Комітеті Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування постійно діючу робочу групу з питань впровадження Європейської Хартії місцевого самоврядування в Україні, а також розглянути питання щодо ратифікації нових правових інструментів Ради Європи у галузі місцевої та регіональної демократії – Протоколу №3 до Європейської рамкової конвенції про транскордонне співробітництво між територіальними громадами або владами (CETS 206) та Додаткового протоколу до Європейської Хартії місцевого самоврядування (CETS 207);

До Кабінету Міністрів України з пропозицією здійснити комплексний аналіз та сприяти впровадженню рекомендацій, представлених в експертному висновку Програми Ради Європи “Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні” щодо відповідності національного законодавства України положенням Європейської Хартії місцевого самоврядування, сприяти реалізації в Україні основних завдань Утрехтського порядку денного щодо забезпечення доброго врядування, ухваленого на 16-й Європейській конференції міністрів, відповідальних за місцеве та регіональне врядування (м. Утрехт, 15-16 листопада 2009 р.), розглянути питання щодо розробки та впровадження інноваційних інструментів та механізмів щодо розвитку місцевої та регіональної демократії в Україні, рекомендувати створити робочу групу щодо підготовки проекту Національної Стратегії реформування системи місцевого самоврядування в Україні на середньострокову перспективу (з урахуванням рекомендацій Ради Європи), звернутися до Ради Європи щодо надання експертних висновків та рекомендацій стосовно перегляду Бюджетного, Податкового кодексів, Законів України «Про місцеве самоврядування», «Про місцеві державні адміністрації» та інших відповідних законів в контексті адміністративно-територіальної реформи та реформи місцевого самоврядування, узгодження законодавства з положеннями Європейської Хартії місцевого самоврядування.

До органів місцевого самоврядування та їх асоціацій щодо активного залучення до підготовки впровадження комплексної реформи системи місцевого самоврядування в Україні, сприяння впровадженню в Україні принципів Європейської Хартії місцевого самоврядування, всебічної підтримки проведення інформаційно-просвітницьких заходів з метою популяризації європейських стандартів у галузі місцевої та регіональної демократії, сприяння активному залученню громадян до участі у суспільно-політичному житті на місцевому рівні.

До Ради Європи, інших міжнародних (донорських) організацій з пропозицією розглянути можливості щодо розширення експертної допомоги Парламенту, Уряду, іншим органам державної влади України з метою сприяння реалізації реформи місцевого самоврядування, розвитку місцевої та регіональної демократії.

В.Демчишен наголосив на складності, актуальності та надзвичайній важливості питань, що розглядалися в ході Комітетських слуханнь. Вони справляють безпосередній вплив на перспективи розвитку України як цілісної, могутньої, демократичної європейської держави і потребують негайного та позитивного вирішення.

 

Стенограма Комітетських слухань “Впровадження Європейської Хартії місцевого самоврядування в Україні”

 

Рішення про Рекомендації Комітетських слухань “Впровадження Європейської хартії місцевого самоврядування в Україні”

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку